Hoppa till sidans innehåll

Utvärdering av Nordisk Rullstolsbasket Utvecklingsläger samt Coachclinic

25 JUN 2015 18:31
Helgen 29-31 maj genomfördes ett nordiskt rullstolsbasketutvecklingsläger och coachclinic i Göteborg. Detta möjliggjordes tack vara ett Idrottslyftsprojekt mellan alla svenska klubbar samt stöttning från IWBF-Europe Development Committee.
  • Uppdaterad: 19 MAJ 2017 15:15

Helgen 29-31 maj genomfördes ett nordiskt rullstolsbasketutvecklingsläger och coachclinic i Göteborg. Detta möjliggjordes tack vara ett Idrottslyftsprojekt mellan alla svenska klubbar samt stöttning från IWBF-Europe Development Committee. Tack till Michael Malm från Westra Sveriges BDF och Inês Lopes som såg till att lägret blev av i praktiken.

Deltagande
Sammanlagt deltog 30 aktiva och 4 ledare och dessa representerade olika klubbar såsom Göteborgs RBK, FIFH Malmö, Akropol, Norrköpings Dolphins och Karlstad. En aktiv och en ledare kom från Danmark. Trots många försök att få flera nordiska deltagare, blev inte detta verklighet. Vi tror att om vi ska kunna utöka till ett större samarbete med de olika nordiska länderna så krävs det en tydligare strategi som implementeras i god tid och inom ett större kontaktnät för att se till att informationen når den önskade målgruppen.


Den yngsta deltagaren var 11 år, två tredjedelar av alla som var med var under 25 år och totalt deltog 11 kvinnliga deltagare varav 2 var ledare. Nivån på de aktiva varierade mellan nybörjare till utvecklingsspelare och några tidigare U-22 landslagsspelare. Tre fjärdedelar av gruppen hade en klassificering mellan 1.0-2.5.


Lägrets upplägg
Under 3 dagar tränades det totalt 12 timmar under 4 olika träningstillfällen. Fokus lagt av tränaren Malik Abes (tillika Svensk förbundskapten för rullstolsbasketlandslaget) var på att utveckla de individuella tekniska färdigheterna, rullstolsteknik utan och med boll, ball-handling skills, passningar och skott där mycket fokus lades på att utveckla den individuella skottekniken.
Senare under lägret så jobbade de aktiva på de defensiva teknikerna genom att gå igenom 1 mot 1 och 2 mot 2. Fokus då lades på hur man ska använda rullstolen samt hur man samarbetar med en lagkamrat i det defensiva spelet.

Coachclinic
Coachclinic leddes av Inês Lopes, tidigare förbundskapten för det Svenska rullstolsbasketlandslaget.

Fokus lades på att introducera samt implementera en Spelarutvecklingsplan liknande det som Svensk Basket använder för stå-basket. De delarna som coacherna gick igenom på denna clinic var främst under rubrikerna ”Jag”, Jag och stolen” samt Jag, stolen och bollen”. Resten av tiden fick coacherna hjälpa Malik i de praktiska passen med de aktiva då gruppen var så stor. Detta gav coacherna en möjlighet att jobba direkt med olika aktiva i deras individuella teknikutveckling, framförallt med de som man själv inte jobbar med dagligen.

Feedback
Feedbacken från deltagarna var mycket positiv. Exempel från det som kom fram var som följande:

Det bästa med lägret
-          Nya övningar
-          Bra att förbättra sina skills och individuell teknik – både i stolen och med sitt skott
-          Att gå igenom rullstolsbasketens ABC, alltså grunderna
-          De defensiva teknikerna med stolen
-          Att träna i en som stor grupp, att träffa nya spelare och få nya vänner
-          Den 9-minuters uppvärmningen

Vad kan göras bättre till nästa gång
-          Att jobba i mindre grupper oftare som är mer nivåanpassade för att få än mer specifik individuell träning och direkt feedback från coacherna
-          Spela mer matcher
-          Än mer ”jag, stol och bollen” övningar och träning

Vad tar du med dig i din fortsatta utveckling
-          Rullstolstekniken
-          Skottekniken
-          Nya övningar
-          Att man måste alltid vara 100% fokuserad även när man är trött
-          Att alltid ge 100% i allt man gör
-          Behovet att kommunicera mera när man spelar och tränar
-          Att lära sig från andra spelare och andra coacher
-          Defensiva rullstolstekniken
-          Att det krävs mycket hårt arbete – också som ett lag!

Sammanfattning
Vi hoppas att detta är bara en början av många liknande aktiviteter som vi kan genomföra framöver för att hålla igång utvecklingsarbete av rullstolsbasketspelare både i Sverige men också med våra nordiska länder, i synnerhet för att framtida satsningar på U-22 och damspelare hålls vid liv.


Från ett svenskt perspektiv kan vi konstatera att de svenska klubbarna gör ett bra jobb med rekryteringsarbetet samt i utveckling av nya spelare, både unga och äldre nyskadade spelare. Dock ser vi en mycket negativ trend i saknaden av högpoängspelare med klassificeringar 3.5-4.5. Det verkar vara svårt att hitta/rekrytera denna målgrupp av spelare, där vi ser personer med till exempel benamputationer.

Detta borde nu bli ett prioriteringsområde för alla svenska klubbar men också för Svenska Basketbollförbundet. En strategi bör tas fram gemensamt, och en konkret aktivitet som skulle kunna genomföras  är att kalla till ett läger där Svenska Basketbollförbundet bjuder in alla stå-basketspelare som numera har knäskador/höftskador och liknande som omöjliggör att ”hen” inte längre kan satsa på en stå-basketkarriär.

Skribent: Arrangörerna


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info