Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Basketettanrapporten v4

27 JAN 2020 12:48
Dags för ny rapport från Basketettan dam och det har varit massor med derbyn. Jacob Stenlund guidar oss genom helgens matcher där bland annat AIK slog Norrort.
  • Skapad: 27 JAN 2020 12:48

Foto: Anders Tillgren

BASKETETTAN DAM SÖDRA

 Lobas – Helsingborg BBK

Skånederby på onsdag kvällen mellan Lobas och Helsingborg BBK. I oktober vann Helsingborg hemma mot Lobas med 80 – 67. Denna match startade mycket jämnt. Lobas i ledning efter den första perioden, 16 – 14. Ett par minuter in i den andra perioden var det Helsingborg som knep åt sig en lite större ledning. Som sedan växte till tvåsiffrigt.

Helsingborg är ett av de lag som skjuter flest trepoängare per match i Basketettan Södra (27.4 försök per match) och det gav fin utdelning i den andra perioden med fem satta trepoängare. 27 – 42 stod det i halvtid efter att HBBK vunnit perioden 11 – 28. Tvåsiffrigt övertag var det för gästerna genom hela den tredje perioden. Störst ledning hade de i matchminut 28:58. 17 poäng upp då vid ställningen 41 – 58.

Men från det inleddes en svit med poäng för Lobas. Inför period fyra stod det 45 – 58. Ivrigt påhejade av hemmapubliken genom hela matchen kom Lobas närmare. Tolv raka poäng upp till 53 – 58 och det var match igen. Helsingborg gjorde nästföljande poäng men återigen kom Lobas närmare. Med två minuter kvar och tack vare Ebba Månssons satta tvåa var det bara ett poängs underläge, 63 – 64.

Tungan på vågen blev Helsingborgs Mathilda Ågren, som genom poäng, steals och bra passar anförde topplaget HBBK till seger i slutminuterna. Slutresultat 64 – 70. Den egna produkten Julia Birgerud, som gör sin första säsong i A-laget, gjorde flest poäng för Lobas. 16 p och även 10 returer för 17-åriga Julia. Sabina Radonja nådde högst för HBBK med 19 p.

 

Norrköping Dolphins – RIG Mark

På lördagen möttes Norrköping Dolphins utvecklingslag och RIG Mark i stora Stadium Arena. Returmöte från matchen som spelades bara åtta dagar tidigare. Då vann RIG Mark stort, 93 – 60. Upplagt för ett liknade scenario? Den första perioden var helt jämn till två minuter kvar. Då RIG satte några raka poäng. 13 – 17 efter period ett. Även den andra perioden vanns av bortalaget som gick upp i en tiopoängsledning. En ledning som mest var uppe i 17 poäng (18-35) då Stina Almqvist satte två straffkast. Norrköping gjorde halvlekens sista poäng. När Ida Ojala plockade upp en retur och satte lay-upen på signalen så stod det 28 – 35.

 

Halvtid och sidbyte. RIG höll Dolphins stången drygt halva den tredje perioden. Sedan fick Norrköping en run på 13 – 0. Det innebar periodvinst med 21 – 14 och 49 lika inför den fjärde. Nu var det Norrköping som hade momentum och som fortsatte med att göra åtta raka poäng. Till slut bröts måltorkan för RIG Mark och de tog upp kampen mot ett taggat Dolphins. Men just som de börjat få kontakt satte Karolina Andersson en trea. Dolphins vädrade morgonluft och spelade långa anfall på slutet. För RIG knackade spelet och skyttet, de kom aldrig ikapp. Slut 66 – 59.

Stark seger av Norrköping Dolphins. Andra raka förlusten för RIG Mark efter att de även förlorat mot Borås helgen innan. Karolina Andersson gjorde en kanonmatch för de orangeklädda. 20 poäng och 17 returer för Karolina. Ida Ojala 14 poäng och 10 returer. Stina Almqvist var poängrikast i RIG Mark med 19 p.

 

BASKETETTAN DAM NORRA

 Djurgården Basket – KFUM Fryshuset Basket

En svit på åtta raka segrar bröts för Djurgården Basket i den förra omgången av Alvik. På onsdagen mötte Djurgården KFUM Fryshuset Basket hemma i Brännkyrkahallen. Ett riktigt

Stockholmsderby på Söder. Bara 6 kilometers bilväg mellan lagens hemmahallar. Den första halvleken började bra för DIF. Therese Pettersson hade en fin första period med nio poäng och flera fina assists. Period ett slutade 20 – 10. I den andra perioden visade Djurgården varför de är ett topplag. De var numret större än Fryshuset och hade flera steals på mittplan med efterföljande enkla poäng.

Period två vanns med 23 – 18 och DIF ledde med 43 – 28. Tvåsiffrig ledning hade Djurgården Basket genom hela den tredje perioden. Den fjärde perioden blev en transportsträcka fram till seger 86 – 49 för Djurgården efter 25 – 14 och 18 – 7 i de två avslutande perioderna. Vanessa Jurewicz var på spelhumör mot sina gamla lagkamrater. Djurgården har fått in en riktigt bra guard i laget som spelfördelare men som också vågar gå på korg och kan ta egna skott. I segermatchen mot Fryshuset gjorde Vanessa 28 poäng, vilket var flest i hemmalaget. Tina Moen svarade för en double-double med 15 poäng och 13 returer. Therese Pettersson gjorde också en fin match med 15 poäng, 7 returer, 8 assist och 5 steals. Fryshusets främste poänggörare var Lova Nybom Hedefalk med 17 p.

 

AIK Basket – Norrort

Derby mellan AIK Basket och Norrort från Täby/Djursholm. I oktober vann Norrort med 69 – 49 på hemmaplan. Denna onsdag kväll hade 108 åskådare kommit till Vasalundshallen i Solna. De fick se AIK ta tag i taktpinnen direkt. AIK gick upp i ledning med 24 – 9 efter den första perioden. AIK är det lag i hela Baskettan som skjuter flest 3-poängsförsök per match, 30.6. Norrort skjuter näst flest trepoängare i Basketettan Norra, 26.1. Upplagt för skyttefest och snitten höll i sig för bägge lagen i matchen.

Den andra perioden blev poängrikast. Norrort fick igång sitt målskytte, varav tre satta treor. 19 – 25 gav 43 – 34 i halvtid. Två poäng ifrån kom Norrort då Rebecca O’Connor satte ett av sina straffkast till 43 – 41 3:14 in i den tredje perioden. Men sedan lyfte AIK igen. De drog ifrån rejält till 60 – 44 efter period tre. Den sista perioden blev aldrig spännande. 17 – 10 och 9 – 12 i de två sista perioderna. Slutresultat 69 – 56.

Tredje raka segern för AIK och den sjätte segern för säsongen. Faktiskt lagets första seger på hemmaplan! Julia Stenberg gjorde flest poäng för hemmalaget. 15 p för Julia. Bäst +/- statistik hade Celina Arnlund med +21. Norrorts spelare med mest poäng i matchprotokollet var Rebecka Ekström med 18 p.

 

Luleå Stars – RIG Luleå

Derby i Luleå på torsdag kvällen mellan Luleå Stars och RIG Luleå. Stars med stärkt självförtroende efter två raka segrar i färskt minne. RIG Luleå å sin sida åkte på säsongens första förlust den gångna helgen. Stars inledde också piggt. Gick upp i en 8 – 2 ledning som vid den första periodens slut var helt lika. 11 – 11. Med i RIG Luleå var den dubbellicensierade spelaren Matilda Ekh.

Till vardags annars i Luleå Basket i Basketligan gjorde Matilda sin blott andra match för RIG denna säsong. 17-åriga Matilda Ekh har gjort stora framsteg och utmärkt sig så pass att hon är med i den bruttotrupp på 20 A-landslagsspelare som är med och konkurrerar om 12 platser till det stundande OS-kvalet. Matilda Ekh gjorde inte så många poäng i matchen mot Luleå Stars men hon var med och lyfte sina lagkamrater med sin pondus och med sitt fina passningsspel.

Till mitten av den andra perioden var det jämnt i matchen. Sedan drog riksbaketgymnasiet ifrån. Ledning med elva poäng i halvtid, 21 – 32 efter 10 – 21 i period två. De 178 åskådarna i Hälsans Hus fick se en jämn tredje period 15 lika. Men avståndet ner till Stars behöll RIG. Den sista perioden vanns av RIG, 10 – 15. Vilket innebar seger för RIG Luleå. Slut 46 – 62. Tre spelare kom upp i tvåsiffrigt för Stars. Moa Erlandson och Fanny Mosesson nådde 12 p. Moa tog även 11 returer. Samtliga spelare i RIG Luleå gjorde poäng och tog returer. Två spelare med double-double. Sanna Ström med 17 p och 12 returer samt Vera Söderblom med 11 p och 15 returer.

 

KFUM Östersund – KFUM Fryshuset Basket

KFUM Fryshuset Basket tog tåget upp till Östersund på lördagen för ett möte med KFUM Östersund. Fryshuset som har en speciell svit. De har vunnit precis varannan match sedan slutet av oktober. Skulle varannan gång vinst hålla så borde då Fryshuset vinna mot Östersund eftersom de förlorade tidigare i veckan mot Djurgården. Östersund som å sin sida helgen innan bröt RIG Luleås nolla genom att besegra dom. Upplagt för en spännande match. Den första perioden var jämn och gästerna gick upp i en liten ledning då den var slut, 18 – 21. Även den andra perioden var resultatmässigt jämn.

Nu var det dock Östersund som vann perioden med 16 – 12 och hade en minimal ledning i paus, 34 – 33. Även den andra halvleken gick i samma tema. Endera laget ledde som mest med sex poäng i hela matchen. Lagen följdes åt och inför den sista perioden stod det 51 – 49. Med tre minuter kvar av matchen ledde Frysen med sex poäng. Mika Vågström satte en trea till 59 – 61. Linnea Ek svarade minuten senare med en tvåpoängare för Stockholmslaget fram till ledning 59 – 63. 56 sekunder kvar av matchen. Fyra missade försök senare från Östersund och matchen var över. Slut 59 – 63.

 

Vinst för Frysen som håller i sin märkliga svit med att vinna och förlora varannan match. Mika Vågström gjorde flest poäng för ÖB med 13 p. Starkt av Fryshuset Basket att vinna matchen med bara två avbytare. Senait Ghebremeskel gjorde flest poäng för Frysen med 23 poäng. Även 14 returer för Senait på sina 38:38 spelade minuter.

 

KFUM Blackeberg – KFUM Lidingö

Returmatch från en vecka sedan mellan KFUM Blackeberg och KFUM Lidingö på lördagen. Då blev det storseger för Blacke, 52 – 91. Seger skulle det bli även denna gång men inte med lika stora siffror. Den första perioden vann Blackeberg med fem poäng, 19 – 14. Den andra perioden resulterade i ungefär samma siffror, 19 – 15 och därmed 38 – 29 totalt. Blackeberg Basket var bättre än sina motståndare på det mesta. Med god stämning i matchen och utan att förta sig kunde Blacke gå segrande ur matchen. 18 – 12 och 11 – 13 blev periodsiffrorna i tredje och fjärde. Slutresultat 67 – 54. Positiv trend för Blackeberg med 4/1 på de fem senaste. Louise Ovner visade klass med 16 poäng och 14 returer samt 4 assist. I Lidingö var det Varja Henriksson som nådde högst med 18 poäng.

 

// Jacob Stenlund

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info