Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Basketettanrapporten v 6

10 FEB 2020 09:56
Derby i Luleå mellan RIG och Stars samtidigt som Helsingborg och Alvik tog viktiga segrar i kampen om platserna till Final Four. Här kommer veckans sammanställning av Jacob Stenlund.
  • Skapad: 10 FEB 2020 09:56

Foto: Anders Tillgren

BASKETETTAN DAM SÖDRA

Högsbo Basket – Borås Basket 58-74

Redan på tisdag kväll var det västkustderby i Göteborg mellan Högsbo Basket och Borås Basket. Ett möte mellan två nykomlingar i Basketettan. De båda lagen gick båda upp från Division 2 Westra och sedan via ett kval. Borås vann då samtliga matcher mot Högsbo. Samt deras första möte i Basketettan i november (83-53).

 

Publiken som tagit sig till Gothia Arena fick se en bra match. Efter en jämn första period som slutade 13 – 14 kunde Högsbo gå upp i en lite större ledning. Tack vare högt tempo och bra försvarsspel vann de perioden med 21 – 12. Ledning 34 – 26 efter halva matchen spelad. Högsbo spelade mer insidespel medan Borås sköt mer utifrån.

 

I den tredje perioden lossnade det för Borås som av matchens alla satta treor fick i dom under just den tredje perioden. Sex satta treor för Borås Basket som vände på steken. De vann perioden, 18 – 31 och ledde matchen, 54 – 57. Jämnt inför den sista perioden. Ett miniryck av Borås i matchminut 33. Madelene Kristensson gjorde två raka steals med efterföljande poäng. Borås drev upp tempot och Högsbo hade svårt att stå emot. Borås vann den avslutande perioden med 6 – 17. Slutresultat 58 – 74.

 

Poängfördelningen i hemmalaget var ganska väl spridd. Mokalla Bagayegou gjorde flest med 12 p. För gästande Borås gjorde Madelene Kristensson en kanonmatch med 24 poäng och 18 returer.

 

Norrköping Dolphins – Oskarshamns BBK 106-37

Uppkast på tisdag kvällen mellan Norrköping Dolphins och Oskarshamns BBK i Stadium Arena.

Den första perioden började något trevande med ett ganska lågt tempo. Norrköping vann ändå den med 21 – 13. I den andra perioden tog matchen fart. Särskilt för hemmalaget som drog upp tempot. Det gav utdelning och de vann perioden med förkrossande 28 – 2. Halvtidsresultat 49 – 15. Oskarshamn hade det svårt. Många turnovers, bortkastade bollar och dubbeldribblingar. Dolphins hade ett bra försvar. Plus att de var starka framåt. Det resulterade i andra halvleks 26 – 13 och 31 – 9. Slutresultat 106 – 37. Andra gången över 100 poäng för Dolphins denna säsong. Båda gångerna mot Oskarshamn.

Alla tio spelare i Norrköping gjorde poäng och tog returer. Fem spelare kom upp i tvåsiffrigt. Ella Ekström flest med 25 poäng. Högsta noteringen denna debutsäsong för Ella. För Oskarshamn nådde en spelare tvåsiffrigt och det var Amanda Sjögren med tio poäng.

 

IK Eos Utveckling – Helsingborg BBK 58-63

Skånederby i Eoshallen, Lund mellan IK Eos Utveckling och Helsingborg BBK på onsdag kvällen. Tredje skånederbyt i rad för Eos och det andra på mindre än en månad mot Helsingborg. Då vann HBBK hemma med 83 – 51.

Denna match skulle bli betydligt jämnare. Och den började bra med ett öppet spel, högt tempo och flera olika målskyttar i bägge lagen. 16 – 19 efter period ett. Spelkvaliteten gick ned något i den andra perioden. Men matchen var fortsatt jämn. Eos vann den med 18 – 17 men HBBK i ledning med 34 – 36.

Kamp och målsnålt i den tredje perioden. 9 – 11 slutade den och Helsingborg var i fortsatt ledning 43 – 47. Spännande i den fjärde perioden då Eos inledde starkt och återtog ledningen (50-49). Sedan vände det över till Helsingborgs fördel igen. Men Eos höll sig kvar i matchen. Thea Fischers trea innebar 58 – 59 då det återstod 1:47 minut. Men tyvärr för IK Eos Utveckling så gjorde de inga fler poäng i matchen. Helsingborg vann, 58 – 63.

En spelare kom upp i tvåsiffrigt för Lundalaget. Emelie Ånäs med 17 p. Mathilda Ågren var återigen en stark faktor för HBBK. 21 poäng och 16 returer för Mathilda på sina 38:32 spelade minuter.

Tabellen

NrLagV/FPoäng
1. RIG Mark 14/2 28
2. Helsingborg BBK 14/2 28
3. Marbo Basket 11/4 22
4. Borås Basket 11/4 22
5. Norrköping Dolphins 10/6 20
6. Högsbo Basket 9/7 18
7. Lobas 7/7 14
8. IK Eos Utveckling 7/8 14
9. Brahe Basket 4/11 8
10. Huddinge Basket 3/12 6
11. SBBK Utveckling 2/14 4
12. Oskarshamn 0/15 0

 

BASKETETTAN DAM NORRA

KFUM Uppsala – KFUM Fryshuset Basket 49-73

Match mitt i veckan mellan KFUM Uppsala och KFUM Fryshuset Basket. I december vann Uppsala bortamatchen med 47 – 50.

Uppsala börjande också denna match bäst. Martine Landström var het i den första perioden och satte fyra treor. Det bidrog till Uppsalas ledning med 22 – 14 efter tio spelade minuter. Uppsalas skytte var inte lika framgångsrikt i den andra perioden. Fryshuset å sin sida kom ofta på genombrott och drog fouls som ledde till straffkast. Frysen vände på steken och gick upp i en tiopoängsledning i halvtid. 5 – 23 i perioden gav 27 – 37 totalt.

Den tredje perioden kontrollerade Fryshuset. Uppsalas Kassandra Larsson höll liv i matchen tack vare fint trepoängs skytte. Men i den fjärde perioden rann det iväg för fysiskt starka Fryshuset Basket. Som vann den med 6 – 16. Slutresultat 49 – 73.

Fem av tio spelare i Uppsala Basket gjorde poäng. Tre kom upp i tvåsiffrigt. Flest gjorde Kassandra Larsson med 18 p. Samtliga spelare i Frysen gjorde poäng. 19-åriga Linnea Ek flest med 18 p.

 

RIG Luleå – Luleå Stars 76-41

Derby mellan de två Lulelagen i Basketettan Norra. RIG Luleå mot Luleå Stars. På torsdagen möttes de i Hälsans Hus. Returmöte från två veckor sedan i samma hall. Då vann RIG (46-62).

Riksbasketgymnasiet som inte legat på latsidan sedan dess. Den gångna helgen var de i Riga, Lettland och spelade EYBL – European Youth Basketball League. Det resulterade i tre segrar och två förluster. Däribland seger mot det andra svenska riksbasketgymnasiet RIG Mark, 56 – 27.

Luleå Stars skulle få det svårt i denna match. RIG Luleå rivstartade med 9 – 0 på 1:23. Perioden vanns med 20 -12. I den andra perioden rann det iväg rejält för RIG. Stars hade svårt att få i bollarna medan motståndarna hade desto större framgång. Perioden vanns med ett tjog. 24 – 4 och 44 – 16 totalt. Matchen var avgjord redan i halvtid. De två avslutande perioderna vanns också av RIG. 15 – 11 och 17 – 14 gav till slut slutresultatet 76 – 41.

Samtliga spelare i RIG Luleå gjorde poäng och tog returer. Anna Häger flest med 13 poäng. Sanna Ström svarade för en double-double med 10 poäng och 11 returer. För Luleå Stars nådde ingen spelare tvåsiffrigt. Emma Kröger flest med 9 p.

 

Västerås Basket – Norrort 60-61

Ett intressant möte mellan två lag strax under mitten av tabellen. Västerås Basket mot Norrort. De fem-sex bästa lagen i Södra respektive Norra Basketettan får spela Svenska Cupen nästa säsong. Båda lagen har god möjlighet att komma på den övre halvan. Men då krävs segrar.

Norrort började matchen bäst och gick upp i en tio poängs ledning efter den första perioden. Fanny Hahne var vass och gjorde tio poäng för Norrort redan i period ett. Västerås repade mod och såg till att matchen blev spännande. Rörligheten i anfallsspelet gav resultat och underläget minskade till tre poängs skillnad efter periodens slut. 14 – 7 gav 28 – 31 som halvtidsresultat.

Efter sex snabba poäng av Norrort i inledningen av den tredje perioden tog VB timeout. I anfallet efter satte Lovisa Hägg en trea på signalen till reducering 33 – 37 och det blev startskottet för en väldigt bra period för Västerås. Matchens prestation gjorde Amelie Nilsson lite senare då hon monsterblockade Ellinor Demnerts skottförsök. Minuten senare satte även Amelie Nilsson två poäng till ledning för VB för första gången i matchen. 41 – 40 i matchminut 26:38. Samma differens var det då perioden var slut. 45 – 44 inför den fjärde perioden. Som blev väldigt spännande. Flera tillresta Norrortsfans gjorde att det även blev en bra läktarkamp. Helt lika var det med 64 sekunder kvar av matchen. 58 – 58. Crunchtime och Kajsa Carlsson gav Västerås ledningen i nästa anfall. Sofia Brage fick gå till straffkastlinjen med 31 sekunder kvar. Hon förvaltade ett av dom, 60 – 59. Matchvinnare blev sedan Andrea Tendahl som efter retur två gånger kunde sätta en tvåpoängare för Norrort. Västerås fick sista chansen i ett sista anfall men bollen gick ring ut och Norrort vann. Slut 60 – 61 i en spännande match.

 

Flest poäng för VB gjorde Amelie Nilsson med 18 poäng. Även 13 returer för Amelie. Flest poäng för Norrort gjorde Fanny Hahne med 22 poäng. Bästa poängskörden någonsin för Fanny i Basketettan. Andrea Tendahl gjorde också en double-double med 10 poäng och 11 returer för sitt Norrort.

 

Alvik Basket – Djurgården Basket 65-61

En mycket intressant match spelades på söndagen mellan Alvik Baskets utvecklingslag och Djurgården Basket. En match mellan tvåan och trean i tabellen. Enormt viktigt för de bägge lagen att vinna matchen för att få ett försprång i kampen om Basketettans Final Four. Alvik vann senast på bortaplan mot DIF med nio poäng (60-69). Djurgården skulle därför behöva vinna med mer poäng än så för att vara före i tabellen på inbördes möten.

Djurgården såg hungrigast ut i inledningen av den första perioden. De gick upp i en tiopoängledning 9 – 19. Alvik knaprade in på försprånget efter bl.a. några satta straffkast och den första perioden slutade 16 – 19. Alvik kvitterade i början av andra perioden. Men sen gick de ljusblå gästerna ifrån igen. Intensiteten minskade i period två. Många avblåsningar, tekniska misstag och fouls. Rytmen i matchen vart sämre men likväl spännande. Alvik kom tillbaka igen och kunde gå till ledning i halvtid med minsta möjliga marginal 30 – 29 efter 14 – 10 i perioden.

Inledningen av den tredje perioden blev lyckosam för Alvik. Emelie Erlandsson och Matilda Söderlund bidrog till att ledningen kom upp i elva poäng (42-31). En ledning som i princip hölls intakt resten av perioden. 19 – 10 gav totalt 49 – 39 inför den sista perioden. DIF hade stort behov av att komma närmare. Men det dröjde ändå till den sista matchminuten innan de hade riktig kontakt. 62 – 59 med 52 sekunder kvar efter Andrea Bolstad Raas satta trepoängare. Djurgården lyckades dock inte vända på tillställningen. Alvik vann sin andra match mot Djurgården Basket. Slut 65 – 61.

Fyra spelare kom upp i tvåsiffrigt för Alvik. Emelie Erlandsson flest med 14 poäng och även 17 returer. Tina Moen gjorde en riktigt bra match för Djurgården med fina framspelningar, uppoffrande spel och bra returer. Det räckte inte till seger: Tina gjorde dock flest poäng för sitt lag med 19 poäng och även 13 returer för Tina. Hennes lagkamrat Therese Pettersson gjorde också en d

ouble-double med 16 poäng och 12 returer.

 

// Jacob Stenlund

Tabellen

NrLagV/FPoäng
1. RIG Luleå 15/1 30
2. Alvik Basket 14/3 28
3. Djurgården Basket 11/3 22
4. KFUM Östersund 9/6 18
5. KFUM Fryshuset Basket 8/9 16
6. AIK 7/8 14
7. KFUM Blackeberg 7/9 14
8. Norrort 7/9 14
9. Västerås Basket 5/11 10
10. Luleå Stars 4/12 8
11. KFUM Uppsala 4/11 8
12. KFUM Lidingö 2/11 4

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info