Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Basketettanrapporten v 7

17 FEB 2020 17:27
Södertälje mönstrade stjärnor, Helsingborg tog viktig vinst och Djurgården pressade RIG Luleå i toppmötet. Mycket action denna helg och Jacob Stenlund rapporterar från alla matcher. In och njut!
  • Uppdaterad: 17 FEB 2020 17:27

Foto: Anders Tillgren

BASKETETTAN DAM SÖDRA

Södertälje BBK Utveckling – Lobas 58-47

På lördagen tog Södertälje BBK Utveckling emot Lobas hemma i Rosenborgshallen, Södertälje. När de möttes i Lomma i oktober vann Lobas med 68 – 50.

Södertälje kom till spel med i princip ett helt nytt lag. Sju nya spelare som inte spelat tidigare denna säsong i Basketettan. Och vilka spelare sedan. Tilde Ahlin, Sofia Åström, Salome Kabangago, Jennifer Stjärnström, Josefin Ohlheim, Vici Fagan, Anita Ilic och Sanna Korkea-aho. Alla med meriter från Basketligan. Flera med SM-guld.

Bägge lagen spelade ett strukturerat spel i den första perioden. Södertälje vann den med 16 – 11. I den andra perioden gick SBBK ifrån till en tiopoängsledning som hölls ganska intakt fram till pausvilan. 20 – 13 gav 36 – 24 totalt.

Spelmässigt stod Lobas upp bra. Men Södertäljes rutinerade spelare var bättre. En jämn tredje period slutade 15 – 13. Den sista perioden var den målsnålaste. SBBK kontrollerade matchen och vann välförtjänt 58 – 47.

Främste poänggörare för SBBK var Josefin Ohlheim med 18 p. Lobas dito var Emma Jensen med 13 poäng.

 

Oskarshamns BBK – RIG Mark 48-83

Jumbon Oskarshamns BBK tog emot serieledaren RIG Mark på lördagen hemma i Sporthallen.

 Redan i den första perioden gick RIG Mark ifrån, 7 – 20. Snyggaste målet kom efter en fin studspass inside av Alma Larsson till Kajsa Åhlberg fram till 4 – 16. Oskarshamn spelade upp sig i den andra perioden. OBBK fick skjuta rätt många straffkast, men tyvärr för deras del var träffsäkerheten inte riktigt med dom. Inte i den andra perioden och inte genom hela matchen. Bara 36 % satta. Att jämföra med RIG Marks 77 %-s satta straffkast. Periodens 12 – 25 gav 19 – 45 i halvtid.

I den tredje perioden ökade RIG Mark på sin redan stora ledning. 10 – 23 i perioden. Positivt för hemmalaget var den fjärde perioden som de vann med 19 – 15. Slutresultat 48 – 83.

Flest poäng i OBBK gjorde Amanda Sjögren med 15 p. För RIG Mark gjorde alla spelare poäng och tog returer. Fem spelare kom upp i tvåsiffrigt. Alma Larsson flest med 17 p. Även 10 returer för småländskan Alma, med KFUM Nässjö som moderklubb. Lovisa Djurström gjorde också en double-double med 13 poäng och 14 returer.

 

Helsingborg BBK – Högsbo Basket 74-41

Helsingborg BBK gästades på lördagen av Högsbo Basket. Högsbos coach Andreas Johansson skulle få det lätt med bytena i matchen. Högsbo kom nämligen till spel med bara fem spelare! Inga avbytare alls.

Detta var något som präglade Högsbos spel. I försvaret packade de ihop i mitten och släppte trepoängsskyttet. En taktik som lönade sig bra i den första perioden. Högsbo gick upp som mest i en tiopoängsledning (7-17). Helsingborg kom tillbaka och när Tilda Andersson satte en trea blev det 16 – 17. I den andra perioden fick Helsingborg en run på 10 – 0. När perioden var slut hade HBBK en sjupoängsledning 32 – 25.

Väldigt många avlossade trepoängsförsök av Helsingborg i matchen. Hela 41 stycken, varav 14 av dom satt (34 %). I den tredje perioden lossnade det. Tre raka treor av Sabina Radonja följt av ett av Patricia Axelsson. Högsbo fick det tufft utan avbytare medan HBBK pumpade på. Matchen avgjordes i den tredje perioden som vanns av hemmalaget med hela 29 – 3. Den fjärde perioden blev avslagen och slutade 13 lika. Helsingborgs jakt på Final Four och Basketligan fortsätter. Slut 74 – 41 och en befäst andraplats i tabellen.

Sabina Radonja gjorde flest poäng för Helsingborg. 26 poäng för Sabina vilket är flest i hennes debutsäsong i Helsingborgslinnet. Även det bästa någonsin för Sabina Radonja i Basketettan som tidigare spelat för Södertälje BBK. Lagkaptenen Mathilda Ågren gjorde en double-double med elva poäng och 17 returer. Flest poäng för Högsbo gjorde Linnea Rensmo med 17 p.

 

Huddinge Basket – Lobas 66-75

Lobas andra match denna stockholmshelg spelades mot Huddinge Basket på söndagen i Edsbohallen, Huddinge. När lagen möttes i december blev det storseger för Lobas med 90 – 41. Denna match skulle bli en svårare nöt att knäcka för Lobas.

Huddinge började strålande. 8 – 0 direkt. Som följdes upp med 15 – 2 och som mest 20 – 4. Aggressivt försvarsspel och ett stabilt anfallsspel ledde fram till det. Perioden slutade 24 – 13 för Huddinge. I den andra perioden försvann Huddinges flow. Desto bättre gick det för Lobas särskilt från mitten av perioden. Skånskorna åt sig in i matchen och med 2:02 kvar av perioden såg Evelina Svensson till att ge Lobas ledningen för första gången i matchen med en lay-up från nära håll, 26 – 27. Perioden slutade 5 – 16 och det var helt lika då det blåstes för halvtid. 29 – 29.

Den tredje perioden präglades av mer kamp än skönspel. Fortsatt spännande. Lobas gick ifrån. Huddinge kom ikapp. Lobas gick ifrån igen och till slut var det fem poäng som skiljde inför den sista perioden, 46 – 51. Väl där kunde Lobas göra ett ryck upp till tio poängs försprång. Huddinge Basket försökte men förmådde inte komma närmare. Lobas vann matchen 66 – 75.

I sin sjunde match för Huddinge gjorde Georgia Fera sin poängmässigt bästa match. 15 poäng för Georgia. Flest poäng för Lobas gjorde för andra matchen i rad Emma Jensen. Denna gång med 16 poäng.

 

Brahe Basket – IK Eos Utveckling 56-41

Brahe Basket mötte IK Eos Utveckling på söndagen i Huskvarna sporthall. Deras första möte för säsongen.

Den första perioden började ganska målsnålt. Tio poäng var efter tio spelade minuter. Den andra perioden inleddes med åtta raka poäng av Brahe. Men laget från Lund kom tillbaka och även den andra perioden slutade helt lika, 14 – 14. Därmed 24 lika i halvtid.

Ledningen växlade åtta gånger mellan lagen. IK Eos hade som mest ledningen med en poäng. Sista gången var då Julia Nyström satte en trea i början av den andra halvleken till 26 - 27. Därefter fick Brahe en run på elva raka poäng upp till 37 – 27. 20 – 9 i tredje gav 44 – 33 totalt. Den sista perioden blev också målsnål. Brahe släppte inte IK Eos närmare. Utan de vann perioden med 12 – 8 och därmed matchen med 56 – 41. Brahes tredje seger på fem matcher.

19-åriga Maja Erixon tog stort ansvar för Brahe. Sköt 37 % av alla Brahes field goals. Maja var också den spelare som gjorde flest poäng. Nämligen 20. Eos målskytte var mer spritt i laget. Julia Nyström gjorde flest med 12 p. Dubbellicensierade Julia Nyström som annars spelar mer i Basketligan än i Basketettan för sitt Eos Lund.

 

Borås Basket – Norrköping Dolphins 85-88

På söndagen möttes tabellfyran Borås Basket tabellfemman Norrköping Dolphins. Båda lagen kom till matchen med fyra segrar på de fem senaste matcherna. I november vann Borås på bortaplan mot Norrköping, 71 – 84.

De 227 åskådarna i Boråshallen fick se en jämn match. Borås började bäst och gick upp i en ledning om 13 – 4 och 17 – 6. Mycket tack vare hög press och bra skytte. Men Dolphins repade sig och kom ikapp, även de med fint skytte. Till slut gick de förbi och den första perioden slutade 22 – 26. Jämnt i den andra perioden. Som slutade 18 lika. Norrköping fortsatt i ledning 40 – 44.

Det var en välspelad match. Bägge lagen bjöd på ett fint och varierat spel. Norrköping var något starkare i den tredje perioden och de gick upp i en sju poängs ledning. Så fort Borås närmade sig så gick Dolphins ifrån igen. Ända fram till den sista matchminuten i period tre då Borås kvitterade till 56 lika. Men återigen nya poäng för gästerna från Östergötland. Det blev samma visa i den fjärde perioden. Borås närmade sig men blev ofta straffade i en mot en spelet då Dolphins attackerade korgen. Slutskedet blev dramatiskt. Med minuten kvar var det sex poängs skillnad. Sara Sehlin satte sen två straffkast för Borås. Felicia Larsson följde upp med en satt trea fram till 85 – 86. Nödvändig foul med sju sekunder kvar. Tuva Eklöf förvaltade båda, 85 – 88. Timeout Pat Ryan. Som satte upp ett spel för trepoäng och en möjlig förlängning. Skottet avlossades som planerat men det gick inte i. Formstarka Norrköping Dolphins vann 85 – 88.

Två spelare kom upp i 18 poäng för Borås Basket. Estelle Centerstam och Sara Sehlin. Dolphins främste poängplockare var Saga Eklöf med 19 poäng. Tätt följd av sin tvillingsyster Tuva Eklöf med 18 poäng. Båda hade ett strålande straffkastskytte. 9/9 respektive 10/11. Karolina Andersson bidrog med en double-double, 14 poäng och 11 returer.

 Tabell Basketettan södra

NrLagV/FPoäng
1. RIG Mark 15/2 30
2. Helsingborg BBK 15/2 30
3. Norrköping Dolphins 12/6 24
4. Marbo Basket 11/4 22
5. Borås Basket 11/5 22
6. Högsbo Basket 9/8 18
7. Lobas 8/8 16
8. IK Eos Utveckling 7/9 14
9. Brahe Basket 5/11 10
10. Huddinge Basket 3/13 6
11. SBBK Utveckling 3/14 6
12. Oskarshamn 0/17 0

 

BASKETETTAN DAM NORRA

 KFUM Fryshuset Basket – KFUM Blackeberg 68-54

Veckans enda vardagsmatch spelades på onsdagen mellan KFUM Fryshuset Basket och KFUM Blackeberg. Derby i Fryshuset Arena. I oktober vann Frysen med tre poäng (54-57).

Blackebergs Randi Abrahamsson inledde målskyttet i matchen från straffkastlinjen. Ganska signifikativt, då det blev rätt mycket fouls och straffkast för bägge lagen genom hela matchen. Den första halvleken blev totalt sett jämn med en liten ledning för Fryshuset, 15 – 13. Den andra perioden blev lyckosam för Frysen. De fick ett tvåsiffrigt övertag i mitten av perioden som de höll i princip intakt till halvtid. 20 – 11 gav 35 – 24 totalt.

Blackeberg kom ut starkt i andra halvlek. Tio raka för Blacke och underläget minskade till bara en poäng då Paulisa Barbosa satte en trea. Sedan var det Fryshusets tur att få i bollarna. Spelmässigt var det rätt jämnt i tre perioder. Resultatet till Fryshuset Baskets fördel. 47 – 38 inför den sista perioden. Blackeberg försökte komma ikapp. Men då de missade lägena blev de straffade av Frysens omställningar. Så istället för att komma närmare så drog hemmalaget ifrån. Sista perioden vanns med 21 – 16 och Fryshuset hela matchen med 68 – 54. Tredje raka segern.

Astrid Sandberg kom upp i flest poäng för Fryshuset. 19 poäng och även 10 returer för 16-åriga Astrid. Hajarata Touray svarade också för en double-double. 13 poäng och 11 returer för Hajarata. För Blackeberg var det Ebba Björklund som nådde högst. 15 poäng samt 10 returer för Ebba.

 

RIG Luleå – Djurgården Basket 66-65

Lördag och toppmöte i Baskettan Norra mellan RIG Luleå och Djurgården Basket. Uppkast på Mello-tid i Kronanhallen, Luleå.

Det skulle bli en spännande och jämn match. 19 - 16 till RIG Luleå efter den första perioden som följdes upp med en lika jämn andra period. 34 - 32 stod det i halvtid efter 15 - 16 i andra.

Den lilla skaran som valde Basket före Melodifestivalen fick se en bra basketmatch. Stora Djurgården täppte till i mitten och stoppade på det sättet flera av RIGs attacker. Den tredje perioden var till största delen fortsatt jämn. Innan RIG startade en svit. 48 - 42 inför den fjärde perioden. Där sviten sedan förlängdes till ledning 51 - 42 för Luleå. Men sedan var det Djurgårdens tur att göra raka poäng. Tio stycken gav dom en ledning 51 - 52. Resten av matchen blev en nagelbitare. Freja Werth gav RIG ledningen med tre poäng med 24 sekunder kvar. Therese Pettersson reducerade till en poängs underläge i anfallet efter. Hög press av DIF. Men utan att lyckas övervinna bollen. RIG Luleå vann med minsta möjliga marginal. Vi har ett resultat... 66 - 65.

Alla spelare gjorde poäng och tog returer i hemmalaget. Tre spelare nådde tvåsiffrigt. Flest Freja Werth med 16 poäng. Även i Djurgården kom tre spelare upp i tvåsiffrigt. Vanessa Jurewicz flest med 24 poäng. Tina Moen svarade för en double-double med 13 poäng och tio returer.

 

Norrort – KFUM Uppsala 76-53

På söndagen möttes Norrort och KFUM Uppsala i Fribergahallen, Djursholm. I oktober vann Norrort på bortaplan 67-70.

Denna match blev inte lika jämn. Norrort rivstartade med 12 - 0 på mindre än tre minuter. Ett ungefärligt försprång som höll sig perioden ut. 21 - 12. I den andra perioden närmade sig Uppsala. Men inte närmare än fem poäng kom de. Istället drog Norrort ifrån efter 16 - 13 i perioden ledde de med 37 - 25.

Tolv poängs underläge för Uppsala att jobba ikapp. Norrort var starka. De lät aldrig Uppsala Basket komma närmare. Tvärtom så drygade de ut din ledning. Vann alla perioder. De sista med 19 - 15 och 20 - 13. Slut 76 - 53. Tredje raka segern för Norrort.

Fanny Hahne har hittat formen. För andra matchen i rad gjorde Fanny 22 poäng. I denna match hade Fanny förutom 2 blockar även fyra assists och hela elva steals. Näst flest av alla i Basketettan denna säsong i en match. Alla spelare gjorde poäng för Uppsala. Lina Martinelle flest med tolv.

 

KFUM Östersund – KFUM Lidingö 60-55

Match i Östersunds sporthall på söndagen mellan KFUM Östersund och KFUM Lidingö. Fin publiksiffra för Basketettan med 367 åskådare på plats.

Dom fick se en kanske oväntat jämn match mellan tabellfyran Östersund och jumbon Lidingö, som hittills inkasserat två segrar. I den första perioden bytte lagen poäng med varandra och den slutade 13 - 14. Även den andra perioden blev ganska jämn. Östersund knep åt sig en fyrapoängsledning och det stod 34 -30 i halvtid efter 21 - 16 i perioden.

I den tredje perioden gick ÖB upp i sin största ledning i matchen. Nio poäng upp vid ställningen 47 - 38 efter Moa Edströms satta trea. Louise Berlin m.fl. Minskade avståndet. Fem poängs underläge för Lidingö Basket då det var dags för den fjärde perioden, 50 - 45. Louise Berlin var het i den sista perioden. 10 poäng, block och steal bidrog till att Lidingö var med i matchen. Med 69 sekunder kvar reducerade Lidingö till 58 - 55. Som i slutminuten fick chans att kvittera. Men det lyckades ej. Östersund höll undan och vann matchen med 60 - 55.

Alla spelare gjorde poäng för Östersund. Flest Stina Dahlin med 15 p. För Lidingö var det Louise Berlin som gjorde flest. Säsongsbästa för Louise med 25 poäng.

 

Luleå Stars – Djurgården Basket 68-82

Djurgården Baskets andra match denna helg i Norrbotten spelades mot Luleå Stars på söndagen. Fina Luleå Energi Arena var spelplatsen. I november vann Djurgården hemmamatchen mot Stars. Då 77 – 49.

Lördagens förlust var glömd för Djurgården. Ny uppgift och mot Luleå Stars. DIF gick upp i en mindre ledning efter den första perioden, 17 – 20. Vanessa Jurewicz hade en fantastisk eftermiddag. Bara i den andra perioden gjorde hon 16 av Djurgårdens 22 poäng. Stars stod emot bra och 21 – 22 i perioden gav 38 – 42 som halvtidsresultat.

Då Andrea Bolstad Raa satte en trea till 45 – 55 såg Djurgården ut att dra ifrån. Men Stars gav sig inte. De satte tretton raka poäng och gick upp i ledning med tre poäng, 58 – 55. Sedan var det Djurgårdens tur att göra raka poäng. En svit om 16 inleddes och inför den sista perioden stod det 58 – 65 efter 20 – 23 i perioden. Som då sedan utökades till 58 – 71 i den fjärde. Luleå Stars kom aldrig nära efter det. Djurgården höll undan och vann matchen. Slut 68 – 82.

Två spelare kom upp i 15 poäng för Stars och det var Moa Erlandsson och Sandra Hedlund. Vanessa Jurewicz slog säsongsbästa i hela Basketettan. 38 poäng för Vanessa! Tina Moen med en double-double. 16 poäng och 15 returer.

 

AIK Basket – KFUM Blackeberg 60-67

Derby i Vasalundshallen Solna mellan AIK Basket och KFUM Blackeberg på söndags eftermiddagen. I början på oktober vann AIK bortamatchen, 56 – 62.

Blackeberg inledde matchen bäst och gick upp i en stor ledning efter den första perioden, 9 – 25. Inledningen av den andra perioden var också bra för Blacke. De straffade AIKs turnovers och ökade på till 15 – 33. Arton poäng upp då för de röda. Sedan började AIKs jakt. De kom som mest ner i fyra poängs underläge innan Paulisa Barbosa satte två straffkast som var de sista poäng som gjordes före halvtidsvilan. 34 – 40 efter det att AIK vunnit perioden med 25 – 15.

Starkt hemmastöd från de hundra åskådarna. De gjorde vad de kunde för att bära fram sitt formstarka lag. Rätt få poäng i den tredje perioden och ledningen var i stort intakt då det var dags för den sista perioden, 45 – 52. Fortsatt ledning för Blackeberg genom den fjärde perioden. AIK kom som närmast fyra poäng ifrån. Men Blackeberg fick sin revansch mot AIK. Slutresultat 60 – 67.

Två spelare kom upp i tvåsiffrigt för AIK. Båda nådde 15 poäng. Nämligen Vendela Af Malmborg och Divora Alem. För Blackeberg gjorde alla tio spelare poäng- Högst nådde Paulisa Barbosa med 16 p.

 

Alvik Basket – KFUM Fryshuset Basket 80-54

Sista matchen ut vecka sju var derbyt mellan Alvik Baskets utvecklingslag och KFUM Fryshuset Basket. Tvåan Alvik mot femteplacerade Fryshuset. I november vann Alvik på bortaplan, 43 – 60. Båda lagen kom till spel med fyra segrar på de fem senaste matcherna.

Upplagt för ett intressant möte. Dock blev det aldrig särskilt spännande. Alvik som gjort en kanonsäsong befäste sin andra plats i tabellen. I period ett gick de upp i en rejäl ledning 20 – 4 efter sju minuter. Innan Fryshuset förbättrade sitt skytte och reducerade till 22 – 12 i perioden. Försprånget hölls ganska intakt resten av halvleken. 15 – 14 och 37 – 26 totalt.

Elva poängs försprång för Alvik som fortsatte producera i matchen. De avslutande perioderna slutade 19 – 13 och 24 – 15. Övertygande seger för de gröngula med 80 – 54.

Fem spelare kom upp i tvåsiffrigt för Alvik. Emelie Erlandsson kom upp i flest 

med sina 16 poäng. Frysens främste poänggörare blev 17-åriga Elsa Bolund med 12 poäng.

 

Tabell Basketettan norra

NrLagV/FPoäng
1. RIG Luleå 16/1 32
2. Alvik Basket 15/3 30
3. Djurgården Basket 12/4 24
4. KFUM Östersund 10/6 20
5. KFUM Fryshuset Basket 9/10 18
6. KFUM Blackeberg 8/10 16
7. Norrort 8/9 16
8. AIK 7/9 14
9. Västerås Basket 5/11 10
10. Luleå Stars 4/13 8
11. KFUM Uppsala 4/12 8
12. KFUM Lidingö 2/12 4

 

// Jacob Stenlund

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info