Hoppa till sidans innehåll

Basketforum 2021

27 APR 2021 09:36
Över 130 representanter från olika föreningar i Basketsverige deltog i lördagens Basketforum. Här kommer en sammanfattning av det som presenterades och diskuterades.
  • Skapad: 27 APR 2021 09:36

Basketforum infördes när Förbundsmötet beslutade att hålla Förbundsmöte vartannat år istället för varje år. Syftet var att årligen få en genomgång av nuläget i Svensk Basket och få möjlighet att mötas och diskutera viktiga framtidsfrågor, som annars görs vid ett Förbundsmöte.

 

Under rådande omständigheter, med de restriktioner som fortfarande finns i samhället, hölls givetvis mötet digitalt. Efter att ordförande Susanne Jidesten hälsat alla välkomna inleddes mötet med en hälsning från Svensk Baskets beskyddare Prins Daniel, som även går att se här.

Prins Daniel har förlängt sitt beskyddarskap med tre år och ska verka för att främja Svensk Baskets intressen på olika sätt. Vi är väldigt tacksamma och stolta över prinsens engagemang.

 

Därefter berättade Susanne om styrelsens arbetssätt och riktning för innevarande mandatperiod. Verksamhetsplan mot strategi 2025, tydlig uppföljning, kommunikation som präglas av involvering och transparens samt ökade intäkter är några av styrelsens fokusområden. Susanne nämnde även besluten från förbundsmötet om utbildning och den kommande demokratiutredning som Lars Nordmalm ska genomföra.

 

Generalsekreterare Fredrik Joulamo tog vid och redogjorde för sina första månader i tjänsten samt den nya kansliorganisation som har genomförts. En tydligare organisation med de tre verksamhetsbenen Tävling, Utbildning och Landslag ska göra det lättare både internt och externt att fokusera och få driv i processer. Joulamo tryckte även på behovet att höja basketkompetensen internt samt att integrera 3x3 och rullstol i verksamheten. Utåt sett är det fokus på att öka marknadsintäkter samt att förbättra kommunikationen och kontaktytorna mot föreningar och BDF. Att aktivt verka för att de sportsliga utvecklingsmiljöerna i Basketsverige förbättras är också en viktig hörnsten.

Skärmavbild 2021-04-27 kl. 09.28.06.png

Styrelseledamot Ebba Requin redogjorde för Svenska Basketbollförbundets ekonomi. Resultatet för 2020 ser ut att landa på 700 tkr men då har en del kostnader för 2021 tagits på föregående år, allt för att kunna vara mer flexibla under 2021 som fortfarande är högst svårbudgeterat på grund av Coronapandemin.

 

Efter kulorna gick vi tillbaka till basketbollarna. Vice ordförande Tobias Frohm presenterade det nya Sportutskottet, som ersätter flera nuvarande utskott. Fyra styrelsemedlemmar samt generalsekreterare är ständiga medlemmar men till varje möte kan olika externa personer med särskild kompetens bjudas in. Sportutskottet syftar till at få ökat driv i prioriterade frågor, en bredare representation samt tätare samarbete.

Fokusområden för 2021 är: Förbundsserieutveckling, uppförandekod & trygg basket samt coachbehörighet.

Skärmavbild 2021-04-27 kl. 09.30.57.png

Denna del avslutades med att Camilla Altéus presenterade Trygg Basket och vilka vägar föreningar, ledare och aktiva kan ta för att skapa en bättre verksamhet på föreningsnivå. Möjlighet till utbildning samt kontaktvägar om något skulle vara fel beskrevs tydligt. Denna information kommer även att finnas tydligare på Svenska Basketbollförbundets hemsida.

ÅTERSTART

Basketforums andra del bestod av diskussioner i Breakout-rooms där deltagarna delades upp med en medlem ur Förbundsstyrelsen som moderator. Diskussionerna cirklade främst kring hur basketen bör planera och genomföra sin återstart, när restriktionerna lyfts. Förbundsstyrelsen ville även få inspel inför höstens konferens Tip Off.

I stora drag kunde vi höra följande tips, inspel och råd.

 

SÄNK TRÖSKLARNA

Många har vant sig av med idrott, det gäller att göra det extremt lätt för dem att börja igen. Planera in möjlighet att anmäla sig med kort varsel, gör det billigt och var inte stenhård på att alla krav som gäller för officiell match måste tillämpas.

 

DET ÄR INTE SPELARBRIST – DET ÄR LEDARBRIST!

Många vittnar om att de tror att spelarna kommer tillbaka, vissa föreningar har växt. Men vi kan stå inför en tydlig ledar- och domarbrist. Här krävs initiativ från förbund, BDF och förening!

 

VAR SYNLIGA

Vi måste ta plats i kommunikationen. När basketen inte har varit en del av vardagsrutinen börjar annat dyka upp i flödet. De föreningar som lyckats hålla kvar medlemmar och till och med växer har varit väldigt aktiva i sociala medier. Tillsätt en grupp frivilliga som lägger tid på att uppdatera FB, IG och var ni nu är aktiva.

 

KONKRETA TIPS

Vi behöver bra utbildningar av styrelseledamöter och ledare för att långsiktigt vara relevanta. Men vi behöver också work shops och vitböcker med konkreta tips redo att användas direkt!

 

PEPPA!

Alla, från toppen till botten, behöver peppa sig själva och andra. Det är lättare att stanna hemma, inte orka, inte kontakta någon när man är trött. Men vi måste orka hålla drivet och energin uppe för snart är det dags att lira igen.

 

TIP OFF 2021

Prelimärt datum för denna är 3-5 september 2021.

Flera grupper nämnde vikten av att vi fysiskt kan ses igen och diskutera saker. Men vissa lyfte även att det var bra att planera för en digital träff, vissa har kanske svårare än andra att ta sig till mötesplatsen.

De mest återkommande medskicken vad gäller innehåll var:

  • Koppla innehållet till vår strategi
  • Styrelse-, ledar- och domarrekrytering
  • Utbildningsfrågor
  • Värdegrund och demokrati i vår sport

 

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Kränkning-Banner 320x320.jpg

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info