Hoppa till sidans innehåll

Kvartsfinalerna i SBL Dam klara

24 MAR 2021 06:39
Ikväll startar kvartsfinalerna i SBL Dam. Kan Alvik hantera favorittrycket, är Luleå verkligen så bra som de säger, kan A3 hitta ny kraft efter alla bakslag och blir Högsbo slutspelsjoker igen? Ikväll och imorgon börjar lagen att svara.
  • Uppdaterad: 24 MAR 2021 06:39


Alvik Basket - Uppsala Basket

Onsdag 24 mars kl 20.00 - länk till match

Mesta mästarna på herrsidan Alvik har på senare år fokuserat på sina damer. En konsekvent satsning har börjat bära frukt. Ifjol vann laget Svenska Cupen och i år blev det grundserieseger. Här finns massor av rutin och inte minst allas favorit till MVP-titeln, 22-åriga Klara Lundquist. Brommagänget förlorade stort mot Visby Ladies i sista grundseriematchen, vad handlade det om egentligen? Kanske var man redan i slutspelstankar. 

Uppsala har gått till slutspel för första gången sedan 2016 då klubben satsade stort och fortfarande hette Sallén Basket. Uppsala har beslutat att dela alla sponsorintäkter 50/50 mellan dam och herr, det ger dem en bättre grund att stå på framöver. Lagets förstafemma med Crystel Bittar och Ellinor Holmberg på bakplan samt Tina Moen, Amanda Tivenius och Zenta Melnika under korgarna är stabil men mot Alvik blir det väldigt tufft.


Luleå Basket - IK Eos

Onsdag 24 mars kl 18:00 - länk till match


Luleå går in i detta slutspel med den bästa formen, laget har inte förlorat sedan den 15 februari då Högsbo vann på hemmaplan. Coach Robin Sandberg valde att ta in skytten Maggie "Machine Gun" Lucas istället för en point guard när Costa lämnade och spetsade ytterligare attacken. Luleå gör överlägset mest poäng per match (86 p), faktum är att det enda laget i SBL Dam som gjort mer poäng per match i modern tid är Luleå 2018-2019. Då blev det i och för sig respass redan i kvartsfinal.

Sannolikheten att det händer nu är dock låg. I mötena i grundserien vann Luleå med 90-72 respektive 103-60. IK Eos har en giftig duo i centern Dubravka Dacic och scorande guarden Alexa Middleton men bl a förlusten av Louise Noaksson har skadat dem defensivt. Bara Mark Basket släppte in fler poäng i år. A3 Umeå - Södertälje BBK

Torsdag 25 mars kl 18:00 - länk till match

Ja, innan denna säsong med de trupper som respektive lag skulle mönstra var detta en enkel match att tippa. Men livet kom emellan för A3. Massor av skador där Gigi Mazionyte korsbandsskada mot Alvik kan bli säsongsdefinierande för Umeålaget. De ledde stort mot Alvik när hennes knä trasades. Efter utbredd Coronasmitta som stoppade laget från EuroCup-deltagande och ytterligare skador är detta inte samma A3. Kan de samla styrka för en ny attack? 

Södertälje har å andra sidan gått från klarhet till klarhet och kan absolut hota. Jag tycker dock att det spelar roll att de varit nära men inte vunnit mot något topplag denna säsong. Lyckas de att sätta upp scorern Cassandra Brown bra och med Shawnte Goff tillbaka efter skada kan de hota. Under grundserien har A3 dock relativt lätt slagit Södertälje i båda mötena.


Högsbo - Norrköping

Torsdag 25 mars kl 20:00 - länk till match


Den mest svårtippade kvartsfinalserien av alla, som det sig bör när fyran ställs mot femman. När Högsbo mår bra och leker basket kan inget försvar i SBL stoppa dem. Ceejay Nofuente och Alexis Hyder är en av ligans mest effektiva duos och kompletteras fint av Koutni Perry. Det är dock när Ida Fredrikson och de övriga får feeling som de blir så där äckligt bra. Nofuente och Louise Noaksson kan båda två stänga ner varsin spelare.

Norrköping är stabila och med Chanelle Molina och Lovisa Hjern har de en riktigt bra bakplan. Davenport är (en av?) ligans bästa forward och Zimmerman bidrar med tuffhet. Det kan gå hur som helst men jag tror att det lag som vinner tar två raka.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info