Hoppa till sidans innehåll

Nycklarna till SM-guldet

17 APR 2021 10:55
Årets coach Kevin Taylor-Lundgren listar här vad finallagen behöver göra för att säkra SM-guldet. Första finalen spelas kl 14:00 och sänds på SVT1.
  • Uppdaterad: 17 APR 2021 10:55

Kevin Taylor-Lundgren blev vald till årets coach i SBL Dam denna säsong. Nedan listar han tre saker respektive lag bör ha koll på för att maximera sina chanser att vinna SM-guld.

ALVIK

1. Janel McCarville

Vad än Robin Sandberg försöker med kommer Janel McCarville att lösa det. Mot Högsbo spelade hon 20 minuter per match och hade en sinnessjuk plus/minus-statistik. Får coach Ionnadis upp henne till 25-28 minuter per match kommer Luleå få problem. Zon, man-man, psykningar - vad du än försöker med har rutinerade Janel sett det förut.

2. Styr vem som skjuter varifrån

Alviks storlek gör att Luleå absolut kommer skjuta treor vilket de gör riktigt bra - de sätter fler än 10 treor på match. Nyckeln för Alvik blir att fel personer tar treorna. Lucas, Nnamaka och Ekh ska inte lämnas öppna - det finns andra som hellre får ta treorna. Har Luleå låg trepoängsprocent förlorar de. I sina två förluster i grundserien sköt Luleå 28% på trepoängarna mot 38% i vinsterna.

3. Väck inte deras blodtörst

Luleå älskar att sätta press och springa i poäng. De sätter stolthet i sitt försvar och är skoningslösa när de vädrar blod. De spelar inte försvar för att stoppa motståndaren, de spelar försvar för att kunna göra mer poäng! Alvik måste vårda bollen. Ett par turn overs i början av matcherna är allt Luleå behöver för att få ett härligt självförtroende i försvaret.

 

LULEÅ

1. Skydda färgen!

I hockey måste du skydda målisen. I basket skyddar du färgen, eller tresekundersområdet om du vill. Alvik är större och tyngre än Luleå och kommer att utnyttja detta. Shanity James, Paula Juhlin och Elin Ljunggren kommer att gå till jobbet inside. Klara Lundquist kommer att attackerna färgen med sin snabbhet. Luleå måste sätta upp kravallstaketet runt tresekundersområdet. 
Skydda färgen, det lyckades Högsbo bra med, de packade ihop sig så att Shanity och Elin inte blev så effektiva. Gör det mer kompakt för Alvik att driva.

2. Go get them!

Många talar om att Alvik hade problem med Högsbos zon men de hade ännu större problem med zonpressen. Felicia Ponturo har käkat taggtråd hela veckan och kommer att jaga Klara Lundquist men hela laget måste spela smart och hårt försvar som tvingar fram turn overs. Blir det istället vanligt 5-5-spel som lunkar fram och tillbaka är det fördel Alvik.

3. Returtagningen

Der finns en risk att Alvik mördar Luleå i returtagningen. Om Luleå inte får koll på denna öppnas blir det hackigt spel, Alvik får extrachanser och foulrisken för Luleå ökar. Tar Luleå sina defensiva returer däremot så öppnas spelet upp för dem, då kan de få sina snabba uppspel och sina öppna trepoängare. 
Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Kränkning-Banner 320x320.jpg

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info