Hem / Nyheter från SBBF / Nyhetsarkiv / Utlandskollen v.19

Utlandskollen v.19

Nathalie Fontaine är tysk mästarinna och toppar veckans utlandskoll. Joakim Lindén, en av Europas bästa rullstolsbasketspelare spränger sig också in. Välkomna till Utlandskollen med massor av svenska internationella prestationer!

Ny vecka och ny utlandskoll. Listan skrevs 8 maj och matcher som spelades efter det datum räknas helt enkelt med i framtida listor. Maj är lika med slutspelstider i basket och flera svenska avancerar i respektive slutspel. Och en tysk mästarinna kan vi räkna in på listan. För ovanlighetens skull, och endast i dag, får elva spelare plats på listan.

 

  1. Nathalie Fontaine och hennes Wasserburg har blivit tyska mästarinnor. Lagets femte raka mästartitel säkrades efter att man avfärdat finalmotståndaren Keltern med 3-0 i matcher. I den sista finalmatchen som Wasserburg vann med 96-85 spelade Nathalie 33 minuter. Hon gjorde på dessa minuter 20 poäng och tog elva returer. Därtill noterades hon för två assists och fyra steals. Grattis till en väl genomförd säsong och mästartiteln såklart!

 

 2. Elin Eldebrink och Yakin Dogu BGD stormar fram i det turkiska slutspelet. Efter att i veckan vunnit den första finalmatchen mot Fenerbahce har man skaffat sig fördel i kampen om titeln. Laget har ännu inte förlorat i slutspelet. Elin noterades för sju poäng, tre assists och en retur i den första finalmatchen. Tidigare i veckan avfärdade man Besiktas genom att vinna både match två och match tre. I de matcherna gjorde Elin tio respektive fem poäng för laget som jagar sin tredje titel för säsongen.

 

 3. Jonas Jerebko och Boston Celtics möter tufft motstånd i NBA-kvartsfinalen. Motståndarna Washington Wizards har vunnit två raka hemmamatcher och kvitterat till 2-2 i matcher. Den femte av sju matcher spelas i Boston natten till torsdag 11 maj. Jonas har haft en ganska liten roll i den här serien men är faktiskt en av de Bostonspelarna med +/- statistik i de två senaste storförlusterna. Och då har han inte spelat så kallad ”garbage time”. I den senaste matchen som Boston förlorade med 121-102 fick Jonas spela tre minuter i den andra quartern. På den perioden spelade Boston +5. Jonas tog två returer och hade en assist. I matchen innan som förlorades med 89-116, gjorde Jonas 4 poäng och tog tre returer på nio minuter. Med sina +3 var bäst i Boston.

 

 4. Joakim Lindén har haft en tuff helg med sitt tyska lag RSB Thuringa Bulls. I helgen som var spelade laget Final Four i Europacupen i rullstolsbasket. Lindén spelade 32 minuter i semifinalen mot spanska CD Illunion. Thuringa förlorade med med 92-64 och Lindén noterades för 14 poäng på 53% skytte. I matchen om tredjeplatsen blev det tyvärr en ny svidande förlust för Thuringa. Den här gången med 68-70 mot tyska kollegan RSV Lahn-Dill. Lindén gjorde 12 poäng på sina 32 minuter på planen. Han noterades även för sju returer och två assists.

 

 5. Jeffery Taylor och hans Real Madrid laddade upp inför Final Four-slutspelet genom att i den sista omgången säkra seriesegern i den tuffa spanska ACB-ligan. Det gjorde man genom att besegra Tecnyconta Zaragoza med 98-78. Jeff spelade 14 minuter och gjorde sju poäng.

 

 

 6. Marcus Eriksson avslutade grundserien på bästa sätt med sitt Barcelona. Man körde över Ludde Håkansons Montakit Fuenlabrada med 87-53, och säkrade därmed tredje platsen inför slutspelet. Eriksson stod för tio poäng på 17 minuter. Han sköt i 2/2 på två poängskott och fina 2/3 på trepoängsskott. Dessutom monterades han för tre returer.

 

 

 7. Ludde Håkanson startade och spelade drygt 21 minuter då hans Montakit Fuenlabrada  förlorade seriens sista match mot Barcelona. Ludde gjorde åtta poäng samt noterades för två assist och två returer.

 

 

 8. Chris Czerapowicz och hans Morabanc Andorra knep den sista slutspelsplatsen genom att överraskande besegra totaltvåan Valencia i den sista matchen med 89-84. Valencia förlorade seriesegern i och med den här förlusten. Chris spelade drygt 20 minuter och gjorde åtta poäng samt tog två returer. han sköt bland annat 2/3 från trepoängslinjen.

 

 

 9. Jonathan Skjöldebrand och hans Ironi Naharyia har i veckan besegrat ligatvåan Happel Holon med 78-68 samt ligatrean och det europeiska storlaget Maccabi Tel Aviv med 77-64. Jonathan startade båda matcherna och spelade mer än 20 minuter i matcherna. Sju poäng, tre returer och två assist var statistiken mot Maccabi och mot Happel noterades han för sex poäng, elva returer och två assists. Ironi Naharyia avancerade i och med segrarna till en femteplats i serien.

 

 

 10. Pierre Hampton och hans brittiska lag Leicester Riders besegrade enkelt London Lions i semifinal med 2-0 i matcher. Resultaten skrevs till 90-71 respektive 72-55. Pierre gjorde 12 poäng, sju returer och två assist respektive nio poäng, fyra returer och en assist. I finalen väntar Newcastle Eagles.

 

 

 11. Victor Gaddefors startade på nytt då hans italienska lag Juvecaserta vann säsongens sista match. Man avfärdade ligafemman Banco di Sardegna med 77-70. På grund av foulproblem (?) spelade Victor endast 14 minuter men hade på den perioden fina +10 i statistiken. Han noterades för en poäng, en retur, två assists och tre steals.