Hem / Nyheter från SBBF / Nyhetsarkiv / Eos Lunds sociala engagemang gav hattrick i utmärkelser

Eos Lunds sociala engagemang gav hattrick i utmärkelser

Mot slutet av året brukar många organisationer runt om i landet delar ut priser för olika typer av utmärkande insatser. Så även i Lund där Eos i förra veckan tog tre prestigefyllda utmärkelser, alla med grund i föreningens sociala engagemang.

Först ut var på tisdagen Lunds Idrottsgille, en förening som samlar ett stort antal ledande företrädare för idrottsrörelsen i Lund, både nutida och genom historien, och som träffas regelbundet för att följa utvecklingen och utbyta erfarenheter mellan idrotter. Varje år delar föreningen ut Idrottsgillets Stora Pris till en ledare eller aktiv som gjort ”särskilt förtjänstfulla insatser inom idrotten”. Utmärkelsen tillföll Eos Axel Wallin, som leder föreningens sociala hållbarhetsarbete genom programmet ”Eos Cares”.

Eos Cares – inspirerat av motsvarande program i den amerikanska proffsbasketen – startades 2016 i syfte att utveckla Eoshallen som föreningen äger till ett centrum inte bara för basket, utan även för integration, språkträning och sociala aktiviteter. Programmet har sedan dess vuxit exponentiellt och räknar under 2019 in över 2000 unika deltagare. 

Två dagar senare var det dags för Lundapokalen, Lunds finaste idrottspris, som delas ut av kommunens Kultur- och Fritidsnämnd. Pokalen gick till Eos, där föreningen i motiveringen lyfts fram i sin helhet med stor ungdomsverksamhet och Lundaspelen, men framför allt betonas Eos Cares och ambitionen att bidra i ett bredare perspektiv inom kommunen.

- Det känns bra att det pratas om klubben och att Lunds idrottsliv och andra Lundabor får upp ögonen för att vi gör bra saker, säger Eos klubbdirektör Björn Göransson.

Avslutningsvis under lördagen delade Lunds kommun ut det årliga Integrationspriset, där vinnaren utses av en jury med representanter från Lunds kommuns Integrationsråd, föreningslivet och andra som är insatta i integrationsarbetet i Lund. Här fick Eos priset i konkurrens med ett 30-tal nomineringar, och i motiveringen nämndes bland annat att ”Eos Cares samverkar ofta och gärna med andra föreningar och kommunens verksamheter vilket stärker det gemensamma integrationsarbetet i Lund”.

- Att vi alltid försöker bjuda in andra föreningar att medverka i våra aktiviteter är en självklarhet, säger Axel Wallin. Vi har en fantastisk resurs i Eoshallen, och det är även ett viktigt budskap att om kommuner vågar bemyndiga föreningar att driva egna idrottsanläggningar så kan det med rätt förutsättningar ge stora mervärden tillbaks.

Eos Cares har numera fem heltidsanställda, och inför 2020 finns ytterligare utvecklingsplaner för verksamheten. Exempelvis samverkar programmet med Skåne Baskets initiativ Hemmaplan för att starta upp en ny social satellitförening i ett utsatt område i Lund, och för att utveckla konceptet nattidrott med en särskild inriktning på tjejer i tonåren. Den största delen av programmets finansiering hämtas från Vinnovas satsning på Social Innovation, där Eos arbetar för att inspirera kommuner, förbund och föreningar till att på liknande sätt utveckla metoder för integration och inkludering. 

Inom Svensk Baskets nya Strategi 2025 är det sociala ansvarstagandet en viktig del, och alla som är intresserade av detta är givetvis välkomna att precis som bl. a. Future By Lund, Växjö Ravens och Norrbottens Idrottsförbund höra av sig till Lundaklubben.

För mer info om Eos Cares, se programmets hemsida och facebook-sida.