Hem / Nyheter från SBBF / Nyhetsarkiv / Basket- och ishockeyförbundet vill ta reda på varför det är roligt idrotta

Basket- och ishockeyförbundet vill ta reda på varför det är roligt idrotta

Svenska Basketboll- och Ishockeyförbundet har fått medel ur Framåtfonden för att undersöka varför det är roligt att idrotta.

Tillsammans med forskare vid George Washington University och Högskolan i Halmstad undersöker Svenska Basketboll- och Ishockeyförbundet vad som får barn och ungdomar att tycka det är roligt att idrotta.  

- Vi vill sluta gissa och tro oss fram i vad barn och ungdomar faktiskt tycker är roligt med vår idrott. Det är inte helt lätt att sluta, men nu gör vi det på riktigt, säger Orkan Berktan, utvecklingsansvarig SBBF.

Projektet har fått medel från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets gemensamma Framåtfond.
Varje år avsätter Svenska Spel 7,3 miljoner kronor till fonden som specialidrottsförbund kan söka medel ur för att genomföra projekt som ska få fler i rörelse och locka fler till den organiserade idrotten. 

– Bidraget från Framåtfonden betyder jättemycket då det ger oss möjligheten att ordentligt och från grunden ta fram fakta kring vad som gör att våra barn och ungdomar tycker att verksamheten är rolig. Det kommer gynna såväl våra föreningar som våra aktiva utövare, säger Orkan Berktan.

Framåtfonden är en del av projektet Framåt för fler i rörelse som sedan 2017 drivs gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet. Målsättningen är att förbättra folkhälsan genom att få fler i rörelse. 

Genom Framåt för fler i rörelse har specialidrottsförbunden och deras föreningar genomfört hundratals aktiveringar med målet att inspirera och få fler att röra på sig. Sammanlagt uppskattar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet att fler än 200 000 barn, unga, vuxna och äldre har kommit i rörelse genom aktiviteterna.  

Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Framåtfonden våren 2020. 

  • Badmintonförbundet för projektet Badminton hela livet med målet att erbjuda organiserad badmintonträning för fler.  
  • Bågskytteförbundet med projektet Archery Tag där sporten som från början är en individuell tävlingsform, blir en lagidrott.  
  • Basketboll- och Ishockeyförbundet ska undersöka vad det är som får barn och unga att tycka det är roligt att idrotta. 
  • Fäktförbundet med projektet Fencing for all som ska introducera fler till fäktning genom fler prova-på tillfällen och utökad utbildning för instruktörer.  
  • Klätterförbundet för projektet Ski Upp! Det hoppas leda till att fler upptäcker sporten skidalpinism där man använder sig av skidor med lös häl så man kan gå uppför och åka utför.  
  • Seglarförbundet vill med projektet Segling hela livet få fler seniorer att testa på segling.  
  • Simförbundet med projektet Beachpolo. Genom fler öppna träningspass och bättre tillgång på materiel för de lokala föreningarna ska fler få upp ögonen för vattenpolo.  
  • Tennisförbundet ska bedriva lägerverksamhet för ungdomar i Norrland genom projektet Kvarterstennis.  
  • Volleybollförbundet för Urban Volley, en ny gren som kan utövas på vilket underlag som helst.  

Läs mer om Framåt för fler i rörelse: 
https://om.svenskaspel.se/sponsring/framat-for-fler-i-rorelse/