Hoppa till sidans innehåll

Omtag kring rullstolsbasketen

29 JAN 2020 16:07
Svenska Basketbollförbundet har beslutat att göra ett omtag kring rullstolsbasketen. Utökad satsning på utbildning och utveckling istället för landslag är den största förändringen.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2020 16:07

Rullstolsbasket har sedan länge bedrivits i regi av Svenska Basketbollförbundet istället för hos Parasportförbundet. Det har gjort oss till medlemmar av en väldigt liten skara förbund som integrerar rullstolsverksamhet i den övriga organisationen. Det stämmer inte bara överens med våra värderingar om att se hela människan och att olikheter är grunden för våra framgångar - det är även något som Parasportförbundet uppmuntrar. Vi har också haft flera internationella framgångar inom rullstolsbasket och fått fram flera framstående utlandsproffs. 

Rullstolsbasketen har dock inte utvecklats på senare år utan snarare tappat avseende antalet aktiva spelare och föreningar som bedriver verksamhet. Högt räknat finns idag 77 aktiva rullstolsbasketspelare i Sverige fördelat på de fyra föreningar som idag spelar i SBL Rullstol: FIFH Malmö, Göteborgs Rullstolsbasketklubb, Nacka HI och Norrköping Dolphins. Därtill har AIK Basket, under oktober 2019, startat upp en ungdomsgrupp.

 

Historiskt har alla centrala medel för rullstolsbasket lagts på landslagen. För att vända en negativ trend har Förbundsstyrelsen fattat beslut om ett antal satsningar på utbildning och utveckling, bland annat genom två årliga kompletterande utbildningsinsatser/clinics. 

 

Det betyder att inget lag kommer att anmälas till B-EM 2020 i varken herr eller damklassen. Just nu behöver fokus läggas på att stötta de föreningar och människor som bedriver rullstolsbasketverksamhet, när vi återigen får en bredare grund att stå på är målsättningen att bygga upp en bra landslagsverksamhet för kunna återta den starka position vi haft internationellt.

 

- Vi förstår att detta är en stor besvikelse för de spelare som skulle ingått i trupperna till B-EM men det är inte försvarbart att lägga i stort sett alla resurser vi har tillgängliga för rullstolsbasket på landslagsverksamhet. Vi behöver se mer långsiktigt även för landslagsverksamheten skull, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

Information kring de planerade utvecklingslägren kommer att kommuniceras ut via hemsida samt till de föreningar som har rullstolsbasketverksamhet eller är nyfikna på att starta upp sådan.

 

Kontaktpersoner

Fredrik Joulamo, landslagsansvarig

Johan Stark, generalsekreterare

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info