Hoppa till sidans innehåll

SBBF kommenterar Roundtable Talks

27 AUG 2020 13:17
Vi har under sommaren fått se tre samtal i våra kanaler där Danielle Hamilton Carter har pratat med andra svarta basketspelare kring rasism inom Svensk Basket. Här är Svenska Basketbollförbundets kommentar.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2020 13:17

Vi vill först och främst tacka alla som har medverkat i dessa samtal. Det krävs en stor portion mod för att våga tala ut om sina negativa upplevelser inom ett område som är så starkt förknippat med sin identitet och vem man är. Samtalsledaren Danielle Hamilton Carter lyckades att skapa ett tryggt rum för deltagarna och vi är väldigt glada och tacksamma över hennes sätt att moderera konversationerna.

Samtalen kom till i efterdyningarna av George Floyds död och de reaktioner det mordet vållade. Händelsen var bara en i raden av många, den blev dock droppen för ett stort antal människor. Basket är en global sport och många inom Svensk Basket har en svart kropp och/eller följer det som sker i världen noga, det gör att många kan relatera till samhällsfenomen som sker över hela världen och uppleva hur de återspeglas även i Sverige även om det är på ett annat sätt. Rasism har många skepnader.

Svensk Basket antog i augusti 2019 en vision och en gemensam värdegrund. Meningen med denna är att den ska guida våra beslut, ge oss själva riktlinjer att bli de vi vill vara. Vår värdegrund är:

Hela människan
För oss är du mer än en basketspelare. Hos oss kan man växa som individ, som medmänniska och som samhällsmedborgare - oavsett miljö, förutsättningar eller sociala behov. 

Vi vågar
Vi lyssnar och stöttar. Vi vågar ta ställning och står upp för dig.

Olikheter är vägen till framgång
Vi är alla unika. Det är våra olika erfarenheter, perspektiv, kompetenser och bakgrund gör oss starkare och mer framgångsrika. Individernas olika kraft och uttryck bygger laget. Vi skapar möjligheter för varandra att växa. Vi blir bättre tillsammans.

Med denna som grund valde vi därför att upplåta vår plattform till svarta basketspelare inom Svensk Basket. Vi fick höra oerhört starka berättelser kring vad spelare har upplevt, vi fick berättelser där man tilläts tala till punkt och dela sin sanning. Danielle, Felicia, Kassim, Francis, Caroline, Farhiya, Amanda och Kalis vågade ge en inblick i en konversation som förs därute men som inte synts eller hörts offentligt.

Några har vittnat om att de inte känner igen vissa berättelser, att de inte har uppfattat saken på samma sätt. Det är fullt normalt, vi har alla våra egna sanningar och upplever saker på olika sätt. Men den stora bilden är att vi har en stor mängd människor i basketfamiljen som upplever att de diskriminerats, att de inte är representerade, att deras hudfärg spelar roll för hur de blir bemötta. Det är ett misslyckande i vårt ledarskap som vi även delar med samhället i stort.

För dem som tycker att det blev ”för ensidigt” så ska ni inte vara oroliga, vi har bara börjat denna diskussion. Det kommer att beredas tillfällen för alla att fråga och diskutera dessa frågor, problemet är att vi aldrig har gjort det på riktigt. Roundtable Talks har väckt en massa frågor som är obesvarade och som vi endast kan besvara tillsammans.

Bara i en diskussion mellan människor som med ärligt uppsåt vill möta varandra och lära av varandra kan vi nå framåt. Utan positionering eller agendor. Frågan är aktuell i hela Sverige och vi inom basketen har alla förutsättningar att ta en ledarroll i detta.

Detta handlar inte bara om svart hudfärg, det handlar om vår totala människosyn och hur vi på riktigt skapar en inkluderande verksamhet. En process för att följa upp dessa samtal med riktiga åtgärder har redan startats, vi startar med förbundsstyrelse och kansli och kommer därefter att fortsätta med fler. Vi vill utbilda oss, främja det goda samtalet och få till en verksamhet där alla känner sig sedda för vilka de är. Frågan kommer även att adresseras på förbundsmötet i helgen.

Ni är alla välkomna att engagera er i detta. 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info