Hoppa till sidans innehåll

Svensk Basket Roundtable Talks

09 JUL 2020 15:00
Denna sommar kommer Svensk Basket att sända tre rundabordssamtal med svarta basketmänniskor i vår sport. De kommer att berätta om sina upplevelser och diskutera kring rasismen inom Svensk Basket.
  • Skapad: 09 JUL 2020 15:00

När #MeToo kom och initiativet #Utfoulad gav röst åt en mängd vittnesmål kring sexism inom basketsporten i Sverige kom även historier kring rasism upp. Det blev tydligt att det finns en mängd normer som exkluderar människor inom Svensk Basket. Rasism är inte bara hets eller hat mot folkgrupper, rasism handlar även om hur människor bemöts olika och har olika status utifrån hur deras kroppar ser ut. Svenska Basketbollförbundet kan inte ställa sig neutralt till detta. Vi har ett ansvar att inte bara ta ställning mot rasism utan också att agera antirasistiskt. 

Den insikten blev startskottet för en förändringsprocess som Svensk Basket är mitt uppe i. Vår nya värdegrund Se hela människan, Våga ta ställning och Olikheter är vägen till framgång är alla tydliga motpoler mot rasism och fungerar som språngbräda för olika initiativ.

Efter de dramatiska händelserna i USA och efterföljande Black Lives Matter-uppropen har Svenska Basketbollförbundet funderat på hur vi kan bidra till att synliggöra den rasism som finns i Sverige, inom vår idrott.

Ett sätt att förändra är att synliggöra de exkluderande strukturer som kan vara svåra att se för den som tillhör den vita normen. Därför har vi beslutat att ge våra plattformar på Facebook, Instagram och Youtube till svarta basketmänniskor i Sverige. Ledda av landslagsspelaren Danielle Hamilton Carter kommer de i ett roundtable-format att diskutera hur det är att vara svart i Sverige och i Svensk Basket. Jämföra upplevelser och prata öppet om det. Detta kommer bland annat att följas upp med en workshop om antirasism på förbundsmötet i augusti där många beslutsfattare inom Svensk Basket är närvarande.

Vi är på en resa för att synliggöra och förändra orättvisa strukturer. Vi vill passa på att tacka de som berättar, det inte är sköna och positiva berättelser, det är upplevt och det är berättelser som skakar om. För att vi ska kunna lära oss och agera annorlunda framöver behövs dessa berättelser. Det kräver mod att berätta och det kräver en förändringsvilja för att ta in det som sägs. 

Svensk Basket Roundtable Talks

Samtal #1: Tisdag 14 juli kl 20:00
Danielle Hamilton Carter
Kassim Nagwere
Felicia Camara-Ponturo 

Samtal #2: Tisdag 21 juli kl 20:00
Danielle Hamilton Carter
Farhiya Abdi
Caroline Muzito Bagenda
Francis Odada 

Samtal #3: (Datum meddelas senare)
Danielle Hamilton Carter
Finess (Jaouli Akofely)
Kalis Loyd

basket.se/roundtable samlar vi alla samtal, information kring initiativet, viktiga länkar med mera. 


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info