Hoppa till sidans innehåll

Vi minns Karl-Egon Svensson

18 MAR 2020 13:28
En trotjänare i ordets rätta bemärkelse har lämnat oss. Den tidigare SBBF-medarbetaren Karl-Egon Svensson har avlidit, 90 år gammal.
  • Skapad: 18 MAR 2020 13:28

När Karl-Egon började som tävlingsadministratör på förbundskansliet på 70-talet, hade han aldrig kommit i kontakt med basketboll. För svensk basket skulle han bli oumbärlig ändå.

För klubbledare på -70, 80- och 90-talet, var Karl-Egons lugna röst välkänd.

Det var framförallt serieläggning, spelprogram, matchrapportering, tabell och statistik, som var hans huvuduppgifter. Ett arbete som inte alltid uppmärksammas - så länge allt är korrekt. Och Karl-Egon gav sig inte förrän det var korrekt och slutfört. Han skötte allt med yttersta noggrannhet och dessutom med stor passion. Skrivmaskin, tippex och telefon var hans basutrustning – det var långt innan datorernas och internets intåg.

Under 80-talet bytte Karl-Egon sin skrivmaskin – inte utan viss övertalning - mot en laptop med Excel och de kom att förbli som de bästa kompisar många år framöver.

På eget bevåg hade han tidigare börjat bokföra varje förbundsserielag, varje landslag, varje match. ”Poängböcker” kallade han sina rutade kollegieblock, en för varje serie, en för varje landslag. Efter varje match i var och en av förbundsserierna eller en landskamp, fördes poäng in på varje lag, på varje spelare.

Denna ovärderliga samling förde han sedan mödosamt över till excel-filer. Och inte bara dem. Efter pensionen 1994 fortsatte han med föra in uppgifter från tiden före hans poängböcker. Flera gånger i veckan tog han bussen med sin laptop till Riksarkivet och gick igenom gamla matchprotokoll från 1952 och framåt.

Nutida och framtida ”basketforskare” kommer att ha Karl-Egon Svensson att tacka för att en stor del av svensk baskethistoria har blivit dokumenterad.

Vi som hade förmånen att få arbeta med Karl-Egon och uppleva hans passion för sina uppgifter – och mer därtill – vi minns också med värme hans återkommande berättelser från ungdomens Småland.

Som den där om SM-finalen i bandy 1949 som spelades på en göl utanför Eksjö! Där stod han minsann bland 14.000 åskådare i snön och såg sitt favoritlag Nässjö vinna!

Eller när han bad att få gå tidigare från arbetet på fredagarna. Barnbarnet hade nämligen börjat träna basket! Några år senare, sitter morfar Karl-Egon på läktaren under en turnering med ungdomslandslagen. Dagen efter läser han av protokollen, tar fram poängboken – och skriver in sitt barnbarns namn i den. Vi minns hur stolt han var.

Nu har Karl-Egon lämnat oss. Men hans idoga arbete lever kvar både i minnet och i konkret dokumentation och det kommer vara till glädje för många långt framöver.

Skrivet av 
Lasse Nordmalm
Fd kollega, fd tävlingschef SBBF och fd ordförande i TU


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info