Hoppa till sidans innehåll

Alla utmärkelser i SBL Dam & Herr!

09 APR 2020 13:03
Trots ett abrupt slut på säsong i SBL Dam & Herr, kommer vi såklart att dela ut årets utmärkelser till de spelare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsong 2019-2020. Fram till påskhelgen kommer vinnarna att offentliggöras - häng med!
  • Uppdaterad: 18 MAR 2020 13:03

UTMÄRKELSER - SBL DAM 2019-2020:

Årets Försvarare: Cassandra Jayne Nofuente, Högsbo Basket
"Årets Försvarare är en spelare som genom sina insatser lyft sitt lag och varit en stor del i att ta klubben till sin bästa grundserieplacering i ligan på flera årtionden. Med imponerande 5,2 steals per match placerar sig Årets Försvarare som den främste stealstagaren över en hel säsong i ligans historia så långt tillbaka som de digitala statistikarkiven sträcker sig, och hon är inte bara säsongen 19-20's bästa försvarsspelare, utan en av ligans bästa försvarare i modern tid. Årets Försvarare heter Cassandra Jayne Nofuente!" 
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Stjärnskott: Matilda Ekh, Luleå Basket
"Årets Stjärnskott går till en spelare som klivit in i en klubb där det råder stenhård konkurrens om speltiden, men som tagit ligan med storm och aldrig slutat imponera. Hon har 17 år gammal tagit sig an såväl ligaspel som europaspel med en spelförståelse och ett lugn som många hos andra spelare skulle tillskriva lång erfarenhet, och har under sin debutsäsong snittat 8,5 poäng i SBL och blivit kallad till seniorlandslaget inför OS-kvalet. Hennes framfart är bländande och den skyhöga potentialen uppenbar, och troligtvis har vi fått bevittna en framtida landslagsspelares nationella genombrott. Årets Stjärnskott heter Matilda Ekh!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Domare: Daniel Tiberg
"Årets domare har inte bara hållit en hög och jämn nivå under säsongen, utan har vunnit stor respekt från spelare och ledare genom att just visa respekt och även visa att kommunikation är ett av en domares bästa och viktigaste verktyg. Med en lugn och förtroendeingivande stil i kombination med hög kompetens och glimten i ögat så har han vunnit stor popularitet från SBL:s spelare och ledare. Årets Domare heter Daniel Tiberg!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Lyft: Högsbo Basket
"Att få ta emot Årets Lyft två år på rad kräver något extraordinärt, men i det här fallet är det givet. Efter de imponerande slutspelsframgångarna som nykomling 18-19 stod man i somras utan tränare och med en trupp där över hälften av spelarna lämnat laget. Säsongen 19-20 verkade på förhand bli en större utmaning än 18-19, men den kan inte sammanfattas som annat än succé. Länge var man serieledare och när grundserien avslutades så konstaterar vi klubbens bästa tabellplacering på årtionden, ligans näst högsta publiksnitt och ett momentum som SBL:s lejon är ensamma med. Årets Lyft är Högsbo Basket!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Matcharrangör: Luleå Basket
"De senaste säsongerna så har konkurrensen om Årets Matcharrangör tätnat, men återigen så är det samma klubb som får ta emot priset. En klubb som på många plan går i bräschen såväl för ligan som svensk basket, och som även i år får ta emot pris som Årets Matcharrangör. Fler klubbar än någonsin höjer standarden på sina arrangemang, men i en hall så är basketupplevelsen helt enkelt något annat. Årets Matcharrangör är Luleå Basket!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Coach: Jonas Fredrikson, Högsbo Basket
"Efter de sensationella framgångarna som innebar SM-silver för nykomlingen så var de sportsliga utmaningarna många och stora för Högsbo Basket under sommaren efter att mer än halva spelartruppen samt headcoach lämnat laget. Till slut stod det klart att sportchefen fick ytterligare en arbetstitel i Högsbo och nu skulle leda damlaget. Silver i Svenska Cupen och en tredjeplats - klubbens bästa grundserieplacering på årtionden - blir facit för Årets Coach som med hjälp av lång erfarenhet, en svårslagen passion och en motivationsförmåga i världsklass tillsammans med sina lejon stått för en enastående säsong. Årets Coach heter Jonas Fredrikson!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Artist: Natisha Hiedeman, Luleå Basket
"Att basket är underhållande råder det inget tvivel om, men vissa spelare sitter på något alldeles extra och kan stå för en krydda av artisteri i sitt spel som kan få hakor att slå i marken och stärka en redan stark kärlek till sporten. Årets Artist har under säsongen stått för bländande passningar, svindlande bollmagi och speluppfattning i hög klass. Vi har tappat räkningen på hur många gånger hon bjudit ligan på show och hon är utan tvekan en pristagare helt i utmärkelsens rätta anda. Årets Artist heter Natisha Hiedeman!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Guard: Natisha Hiedeman, Luleå Basket
"På grund av finalspel i WNBA fick det vänta till fjärde omgången innan hennes SBL-debut, och trots höga förväntningar har hon inte lämnat någon besviken. Med en briljant kombination av spelförståelse och lekfullhet har hon en spelstil som både underhåller och vinner matcher samtidigt som prestationerna håller en enastående hög och jämn nivå. En spelare som imponerat både på dem som tycker de sett allt och dem som inte sett basket tidigare. Hennes högstanivå går genom taket och mycket tyder på att hon kommer tillhöra den högsta världsnivån som hon redan hunnit tillhöra i flera år framöver. Årets Guard heter Natisha Hiedeman!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Forward: Samantha Cooper, Wetterbygden Sparks
"Årets Forward har stått för en enastående säsong och en jämnhet som varit av stor betydelse för sitt lag. Likt en maskin har hon producerat double-doubles på löpande band och hennes facit med 16 double-doubles på 18 matcher är lika imponerande som det är omänskligt. Med 20.9 poäng och 14.4 returer per match är hon ligans #1 i bägge kategorierna, och utmärkelsen råder det inget tvivel om att SBL:s double-double-drottning har gjort sig välförtjänt av. Årets Forward heter Samantha Cooper!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Center: Janel McCarville, Alvik Basket
"Att hon har erfarenheter från allra högsta världsnivå kan man inte bara läsa på CV:t, utan är helt uppenbart när hon är på banan. Med en utomordentlig spelförståelse är Årets Center förutom en fenomenal poänggörare och returtagare en fantastisk lagspelare som gör sina medspelare bättre både med sina basketmässiga kvaliteter och med sitt ledarskap som syns på långa vägar. Årets Center heter Janel McCarville!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Molten MVP: Janel McCarville, Alvik Basket
"Spelfördelning som en pointguard. Mångsidighet som en forward. Insidenärvaro som en center. Stjärnglans som en MVP. Årets MVP är en högklassig spelare som vecka ut och vecka in levererar både det som kan och inte kan mätas i siffror för sitt lag som under säsongen blev Svenska Cupen-mästare och med sin andraplats stod för sin bästa grundserieplacering på länge. En osjälvisk vinnarskalle som vet precis när det är läge att ta plats och när det är läge att servera och lyfta andra. Hon är inte bara en fantastisk spelare, hon är en förebild. Årets Molten MVP heter Janel McCarville!"
Hela pressmeddelandet >>>

 

UTMÄRKELSER - SBL HERR 2019-2020:

Årets Försvarare: Denzel Andersson, BC Luleå
"Årets Försvarare är en spelare som ankrar hela sitt spel på sin defensiva närvaro. Trots att han inte är en av de längsta spelarna i SBL vann han ligan i blockade skott med 1,73 blockar per match. Utöver det tar han en mängd returer, kan spela försvar på flera olika positioner och både i transition och i 5-5-spel. Bara Brandon Rozzell var på planen mer för BC Luleå denna säsong än Årets Försvarare, Denzel Andersson!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Stjärnskott: Pelle Larsson, BC Luleå
"Han kom, han såg, han dunkade. Sällan har vi sett en sådan urkraft göra debut i SBL. Man borde kalla honom Moses för när han attackerar korgen delar sig motståndarförsvaret som Röda Havet, ingen vill hamna på juniorens poster. Rookies är ofta ett lätt byte för motståndarna då de vanligtvis är lite svagare och får fler fouls. Men det finns inget vanligt med årets stjärnskott, som även kan låsa ned mer meriterade spelare. Årets stjärnskott är Pelle Larsson!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Lyft: Köping Stars
“Sophomore slump” - så kallas ofta det svåra andra året för en nykomling. Borta är underskattningen och nyhetens behag. Detta uttryck har uppenbarligen inte tagit sig till Västmanlands slätter då den lilla orten med det stora hjärtat slog igenom i Idrottssverige. Ett genialiskt lagbygge av den sportsliga ledningen, ett fantastiskt driv av den övriga klubben och ett genuint engagemang av fansen ledde föreningen till en tredje plats i SBL och utmärkelsen Årets Lyft, Köping Stars!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Matcharrangör: Jämtland Basket
"Först och främst ska fastställas. Ett matcharrangemang är ingenting utan publik. Och publik kommer ofta vid framgångar eller för att se stjärnor. Men den planerade stjärnglansen blev snabbt ett meteoritregn som evenemangs- och marknadsföringsteamet på ett fantastiskt, energifyllt och inte minst kreativt sätt väjde undan. De kunde ändå leverera en helhetsupplevelse till publiken som den älskade. Må denna kreativitet fortsätta flöda och välsigna oss med härliga upplevelser i Östersund. Årets matcharrangör är Jämtland Basket!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Coach: Panagiotis Nikolaidis, Köping Stars
"Årets coach är en av Svensk Baskets största energispridare, lojal och van vid att koka soppa på en spik. Vid sidan av sina coachuppdrag inom Sverige har han lagt många somrar på att coacha ungdomslandslag i olika ungdoms-EM och en stor del av Sveriges talanger har gått genom honom. I Köping har alla bitar fallit på plats och ingen var nog bättre lämpad att ta över rodret i denna klubbs nya satsning. Med sitt positiva synsätt på livet, sin kunskap, erfarenhet och sitt ledarskap tog han Köping till en tredjeplats i SBL. Årets coach heter Panagiotis Nikolaidis!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Domare: Apostolos Kalpakas
"Om det en gång kommer ett Hall of Fame för svenska basketdomare så är årets domare en given kandidat. Hans kombination av kunskap, känsla, takt och integritet har gjort honom till den mest uppskattade domaren i många år. Årets domare är Apostolos Kalpakas.”
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Artist: Tyler Sabin, Wetterbygden Stars
"Varför har vi årets artist? Varför premiera någon som kan skjuta från nästan hela golvet? Varför premiera någon som kan göra poäng på så många olika sätt att hans highlightklipp blir en instruktionsvideo på Youtube? Varför premiera någon som får boomers att skaka på huvudet och skrocka för sig själva och samtidigt generation Z att vråla för att han knäckt någons vrister? Ja, varför I ALL SIN DAR premiera årets artist: Tyler Sabin från Wetterbygden!"
Hela pressmeddelandet >>> 

Årets Guard: Elvar Fridriksson, Borås Basket
"Årets Guard kom nog in på den otacksammaste positionen av alla spelare i årets SBL. Han skulle efterträda förra årets MVP Nimrod Hilliard - spelaren som hela Borås anfall byggdes upp kring. Men vilken säsong den tuffe och coole islänningen har gjort. Han har lett laget till SM-guld* och både offensivt och defensivt dominerat SBL denna säsong. Årets Guard är Elvar Fridriksson från Borås Basket!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Forward: Denzel Andersson, BC Luleå
"Han har redan mottagit en utmärkelse detta år som i allra högsta grad beskriver varför han är årets forward. Hudiksvallsonen har dominerat SBL på denna position i år men inte bara defensivt. Med sina 14,7 poäng per match tillhörde han toppen i skytteligan samtidigt som han defensivt stängde ner motståndarna. Årets Forward är Denzel Andersson från BC Luleå!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets Center: Jeremy Combs, Köping Stars
"Bara 201 cm lång vilket med centermått är för litet. Men inget är smått med årets center spel. Han är atletisk, snabb, kan skapa sitt eget skott och fyllde upp statistikkategorierna för sitt succélag Köping Stars. Fyra i skytteligan, femma i returligan och ligans härligaste hårsvall - Årets Center är Jeremy Combs!"
Hela pressmeddelandet >>>

Årets MVP: Brandon Rozzell, BC Luleå
"För ovanlighetens skull har årets MVP inte blivit framröstad till någon annan utmärkelse än just denna. Han gjorde denna säsong comeback i SBL och har ägt serien från start till slut. Denna vinnarskalle är som allra bäst i de avslutande minuterna och det har börjat talas om att han till och med skulle vara bättre än Eric Elliott. Tvåa i skytteligan, trea i assistligan och etta i “förbannad över att SM-guld delas ut utan slutspel-ligan”. Vi ska vara väldigt glada över att ha en sådan talangfull karaktär i vårt land. Årets MVP är Brandon Rozzell från BC Luleå!"
Hela pressmeddelandet >>>

-------------------------------------------------------

Utmärkelserna delas ut med start 18 mars enligt följande schema: 

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info