Hoppa till sidans innehåll

Basket-Jonas finalist i Årets Eldsjäl

07 OKT 2020 15:54
Jonas Autio är finalist i kategorin Hälsa i Årets Eldsjäl, som presenteras av Folkspel. Läs mer om allt fantastiskt han gör här, och ta chansen att rösta på Jonas!
  • Skapad: 07 OKT 2020 15:54

(Text från Folkspel)

Rösta på Jonas här! >>>

I slutet av 80-talet gjorde Jonas Autio praktik på en särskola. Där väcktes ett livslångt engagemang för lika villkor – på riktigt – för alla.

– Personer med funktionsnedsättningar skiljer sig inte från mig, dig eller någon annan. Det är oerhört viktigt att ge dem samma förutsättningar och samma chanser i livet, säger han.

Det var legendariske baskettränaren Freddy Mravec som föreslog att Jonas Autio skulle göra sin praktik på särskolan. De båda kände varandra genom basketen och Mravec såg tidigt att här fanns ett engagemang att ta vara på:

– Jonas är som klippt och skuren för att jobba med just den här målgruppen. Han är en lugn person med hjärtat på rätt ställe. Han är väldigt innovativ och har ett stort kontaktnät inom idrottsvärlden, det gör att det blir något gjort, berömmer Mravec sin numera mångårige vän och tidigare kollega.

Och Jonas Autio, som är alltså är finalist i kategorin Hälsa i ideella Folkspels Årets Eldsjäl, har ett tydligt mål:

– I den här världen finns en ärlighet och en glädje som är unik. Även om vi tror att vi har kommit väldigt långt i Sverige, så finns det mycket att göra för den här målgruppen.

Jonas Autio har både tagit SM-guld och varit tongivande i basketlandslaget men han har inte bara fokuserat på den egna karriären utan har även ägnat en stor del av de senaste trettio åren för att jämna ut skillnader för funktionshindrade inom idrotten.

– Det som driver mig är framför allt tanken på lika villkor. När vi pratar om personer med funktionsvariationer så är det oftast vi andra som formulerar vad som är lika villkor för dom. De förväntas vilja träna endast en gång i veckan, alla ska få medaljer och vi tror att alla är glada över att bara få vara med. Och visst vill en del syssla med breddidrott men inte alla, säger Jonas Autio.

För att nå målet om lika villkor har den förra basketstjärnan startat flera olika verksamheter de senaste tio åren. Han har dragit igång en daglig verksamhet med idrottsinriktning, har grundat basketklubben Olympic Göteborg, har startat ett nationellt seriespel som heter basketligan special och en inofficiell landslagsverksamhet som heter Team Sweden.  Han har även startat Mediabyrån, en daglig verksamhet där personer med funktionsvariationer gör poddar, driver Youtubekanal med mera.

– Mina verksamheter ska ge den som vill idrotta en möjlighet göra det som man själv vill. Alla ska erbjudas helaspektrat av idrott och det är behovet hos våra deltagare själva som ska styra, säger Jonas Autio.

Om Folkspel
Folkspel är en ideell organisation som har 71 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter och på så sätt dra in pengar till sin verksamhet. Sedan starten 1991 har Folkspel genererat uppemot 17 miljarder kronor till svenskt föreningsliv, bland genom att föreningarna sålt Bingolotto och Sverigelotten.

Folkspel har 104 anställda och huvudkontoret ligger i Göteborg.

Om Årets Eldsjäl: https://aretseldsjal.se/


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info