Hoppa till sidans innehåll
Foto: JESPER ZERMAN

Beslut om tävlingsverksamhet i Skåne

28 OKT 2020 12:25
Med anledning av de skärpta råden för att begränsa smittspridningen av Coronaviruset i Skåne har Svenska Basketbollförbundet tagit beslut kring matcher i förbundsserierna.
  • Skapad: 28 OKT 2020 12:25

Folkhälsomyndigheten beslutade igår tillsammans med Region Skånes smittskyddsläkare att kraftigt skärpa råden i Skåne med omedelbar verkan fram till den 17 november. Alla uppmanas att undvika butiker och kollektivtrafik och endast umgås med personer som man normalt träffar i vardagen. Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.

Folkhälsomyndigheten har preciserat att detta inte gäller professionell idrott. I samråd med Riksidrottsförbundet har professionell idrott definierats som serier där deltagarna helt eller delvis har idrottsutövandet som ett yrke.

Svenska Basketbollförbundet följer Svensk Baskets protokoll för Covid19 version 20201009 för att ta beslut kring eventuella åtgärder och uppskjutna matcher. Inget av lagen i Skåne har i dagsläget rapporterat smittspridning inom lagen som i sig motiverar att matcher skjuts upp.

I detta fall rekommenderar FHM att matcher där spelare och ledare inte helt eller delvis har utövandet som yrke skjuts upp. I SBL herr, SBL dam och Superettan herr finns spelare och ledare som får ersättning för att utöva basket och har det som yrke, helt eller delvis. Det ger följande beslut:

SBL herr: Inga lag från Skåne deltar i denna serie.
SBL dam: Matcher genomförs som planerat men utan publik.
SBL rullstol: Malmös två bortamatcher i tidsperioden skjuts upp.
Superettan herr: Matcher genomförs som planerat men utan publik.
Basketettan herr och dam: Alla matcher i Skåne och med lag från Skåne under denna tidsperiod skjuts upp till senare tillfälle.

Svenska Basketbollförbundet kommer i samråd med de lag vars matcher ska spelas att förstärka kontrollen av efterlevnad av Covid19-protokollet. Dessutom tillåts ingen publik vid dessa matcher.

Folkhälsomyndighetens beslut innebär att all ungdoms- och annan tävlingsverksamhet stängs ner i Skåne under tidsperioden, träningar för barn och ungdomar födda 2005 och senare kan genomföras men inga matcher kommer att spelas. Beslutet innebär också att lag från Skåne inte heller deltar i cuper eller matcher utanför distriktets gränser.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info