Hoppa till sidans innehåll

Collegekollen: March Madness

09 MAR 2021 14:54
Albin Demukaj är tillbaka med rapport från USA. March Madness är här och det är årets höjdpunkt i basketgalna USA. Vilka svenska spelare gör Stephanie Visscher och Fanny Wadling sällskap till NCAA slutspelet?
  • Uppdaterad: 09 MAR 2021 14:54

HERRAR 

Mattias Markusson.jpg  

Mattias Markusson (Loyola Marymount 13-9)

Årets hetaste collegeherrspelare måste vara senioren Mattias. LMU kom trea i West Coast conference och vann för första gången sedan 2012 fler matcher än de förlorade i serien (7-5). Säsongens höjdpunkt blev matchen mot NCAA:s enda obesegrade lag, förstarankade Gonzaga, där LMU fick bekänna färg efter en ganska jämn match. Mattias var gigantisk i sitt spel då han gjorde 19p och tog 10r på 30 min speltid. Säsongen tog slut för laget i West Coast turneringens kvartsfinal mot Saint Mary’s (47-52). Det blir intressant att se om Mattias fortsätter ett år till eller om han bestämmer sig för att bli proffs? Vilket som, jag hoppas få se honom i den blå-gula linnet inom en snar framtid.

 Season stats: 20 matcher (9 från start), 23.3 min, 9.7p, 6r, 63.5% skotteffektivitet

 

#3_Larsson_Pelle_MBB_20_UVU_EJ_2326.jpg  

Pelle Larsson (Utah 11-12) 

Utah tog årets största skalp den 27/2 mot USC (71- 61) som var då rankade #19 i landet. Laget slutar på åttonde plats i Pac-12 (NCAA:s tredje bästa conference) och förbereder sig för turneringen som börjar på onsdag mot Washington.

Pelle snittade över 30 min speltid och 9p under feb/mars. Tack vare sin tidigare erfarenhet i SBL Herr har han haft det lättare att anpassa sig till det fysiska spelet i NCAA än vad det är för genomsnittliga europeiska eller de amerikanska spelarna som kommer från high school. Utes ser honom som en guldklimp som laget bör byggas kring. Spännande sophomore år väntar för Pelle.

Season stats: 23 matcher (sista 16 från start), 26.1 min, 8p, 3.2a, 2.8r

 

Ebrima med boll.PNG  

Ebrima Dibba (Coastal Carolina 16-7)

Coastal Carolina slutade trea i en ganska jämn Sun Belt Conference där Texas State vann.

Ebrima avslutade säsongen med flaggan i topp genom att göra säsongens andra double-double (10p och 10r vilket också är tangerat personligt rekord) och 6 assist i förlusten efter förlängning mot Appalachian State (61-64). Förlusten innebar att laget missade turneringsfinalen mot Georgia State.

Ebrima vann den interna assistligan, spelade näst flest minuter och hade stor roll i lagets framgångar under året. Så sent som förra året slutade Chanticleers nia (16-17 record).

Season stats: 23 matcher (startade samtliga), 32.7 min, 7.4p, 5.5r, 5.3a

Chukwuka_Kene.jpg  

Kene Chukwuka (Pepperdine 12-11)

Pepperdine placerade sig precis bakom LMU (4a) i den starka West Coast conference. Efter att ha besegrat Santa Clara (78-70) i conferencens kvartsfinal, förlorade de ett gastkramande semifinaldrama mot BYU (77-82 efter förlängning).

Kene startade starkt februari månad med säsongens andra double-double (10p, 10r) i vinstmatchen mot Portland (91-70) men missade fem matcher i slutet av säsongen för att vara tillbaka till turneringen. Det ser ut som att detta blir Kenes sista år (senior) med laget och blir intressant att se vart han tar vägen efter detta.

Season stats: 17 matcher (startade i samtliga förutom i de två sista), 24.6min, 6.8p, 5.2r

 

Anton_HS.jpg  

Anton Jansson (Saint Joseph’s 5-15)

I februari/mars tog laget fyra av de totalt fem segrar under säsongen. Enda förlusten under dessa månader kom mot UMass (66-100) i Atlantic 10 turneringens andra omgång. Trots positiv avslutning på säsongen så placerade laget sig näst sist (13e plats) i A10 conference. Anton fick göra inhopp i de flesta matcherna och vi får hoppas på att han får en större roll nästa säsong.

Season stats: 17 matcher, 5.9 min, 0.8p, 0.4r, 0.5a

 

20201125_RU_MBB_v_SacredHeart_146.jpg  

Oskar Palmqvist (Rutgers 14-10)

Rutgers avslutade säsongen 4-4 efter bl.a. förlust med endast 7 poäng (64-71) mot #2 NCAA rankade Michigan. Rutgers slutade på sjunde plats i Big Ten Conference. Conferencen anses vara topp 5 i USA. På onsdag går laget in i omgång 2 i Big Ten turneringen mot Indiana. Stora förhoppningar på att laget får också plats i NCAA slutspelet.

Oskars första år som Rutger har inneburit korta inhopp i hälften av de spelade matcherna där konkurrensen har varit väldigt hård för samtliga freshmen.

Season stats: 11 matcher, 5 min, 0.8p, 0.7r

 

Andre Lorentsson Signs with Billikens | ArchCity.Media  

André Lorentsson (Saint Louis 14-6)

Saint Louis avslutade säsongen starkt trots att de missade en hel månads spel i januari p.g.a. Covid protokoll. De kom fyra i Atlantic 10 conference (samma conference som Saint Joseph’s) och gick hela vägen till semifinal i A10 tournament innan det tog stopp mot #1 St Bonaventure.

 

Tyvärr så har André fått sitta på bänken i de flesta matcherna under sitt första college säsong och gjorde endast 4 inhopp.

Season stats: 4 matcher, 4.5 min, 0.5p, 0.8r

 

 

DAMER

Stephanie Visscher.jpg  

Stephanie Visscher (Stephen F. Austin 22-2)

Om Mattias är årets hetaste herrspelare, så är Stephanie överlägset den hetaste svenska damspelaren. SFA vann Southland Conference i överlägsen stil genom att gå obesegrade (14-0). De är rankade #6 bland Mid Major skolorna i USA och är favoriter att vinna Southland turneringen för att säkra en plats i NCAA-slutspelet.

Stephanie spelade en stor roll i lagets framgångar och har vunnit två gånger priset ”Southlands Player of the Week”. Enligt ESPN är hon också en stark kandidat, tillsammans med Amber Leggett (Sam Houston State), till att ta titeln som Southlands MVP. Med sina 2.58 steals per match är hon på plats 42 i NCAA.

Season stats: 24 matcher (startat samtliga), 28.3 min, 13p, 4.2r, 3.4a, 2.6stl

 

Precious blockar.png  

Precious Johnson (Duquesne 5-10)

Dukes kom på nionde plats i Atlantic-10 conference och ska möta La Salle i första omgången av A-10 turneringen som spelas i Richmond, VA. Det finns fortfarande tid att rädda säsongen genom att vinna turneringen.

Precious har fått stort förtroende från coachen i sitt andra år med laget och är starter. Hon missade en månads spel men i comebacken mot Rhode Island den 18:e februari blev hon matchens high scorer (enda matchen där hon inte fick starta) genom att sätta personligt rekord i poäng (20) på 80% skotteffektivitet och ta 9 returer.

Season stats: 13 matcher, 20.5 min, 7p, 5.3r, 1.6blk

 

 

Tova Sabel (Penn State 9-14)

Ingen svensk spelare har fått möta så många topprankade lag under en säsong som Tova och hennes Penn State. Största knallen kom den 24 februari mot #15 rankade Ohio State (69-67) efter bl.a. 8 poäng från Tova. Penn State avslutade förra året med 15 raka förluster men har tagit stora kliv i år. De slutar på en tionde plats i Big Ten conference och ska bli spännande att följa de nästa år under Tovas sophomore säsong.

Tovas säsong ska anses som lyckad även om det har varit upp och ner med både speltid och målproduktion. Hon skjuter 46% bakom 3p-linjen och hade 15 poäng som season high.

Season stats: 23 matcher (1 från start), 14.8 min, 5.2p, 2.1r

 

imagepkxe.png  

Cassandra Gordon (Loyola Marymount 7-19)

Loyola avslutade säsongen med elva raka förluster och hade endast två lag bakom sig i West Coast conference tabellen när det var dags för conference turneringen. Där var de stora underdogs men lyckades ta sig till kvartsfinal efter vinster mot Pepperdine och Portland. Santa Clara såg till att LMU:s säsong tog slut efter 83-68 seger.

Cassandra har fått mycket speltid och fick även starta två matcher under februari månad.

Season stats: 19 matcher, 22.3 min, 3.7p, 2.4r

 

imagere15.png  

Vanessa Taylor (Elon 7-7)

Det blev endast två matcher mot James Madison (förlust i bägge) för Elon i februari innan de ställde in resten av grundserien. Laget slutar sjua i Colonial Athletic conference och förbereder sig just nu för turneringen. I kvartsfinalen möter de Drexel som slutade fyra. Det blir intressant att se hur den långa uppehållet har påverkat Vanessa och laget.

Vanessas bästa match i år var den allra första mot Gardner-Webb när hon gjorde 17p, som är också hennes personliga rekord.

Season stats: 14 matcher (6 från start), 19.7 min, 4.1p, 1.9r

 

imagemcwo7j.png  

Moulayna Johnson (Miami 11-11)

Hurricanes kom på tionde plats i ACC vilket är en placering bättre än året innan. De avslutade grundserien starkt med tre vinster men det blev respass redan i första omgången av ACC turneringen mot Virginia Tech (64-72) i Greensboro, NC.

Moulayna gjorde säsongens bästa match just mot VT då hon fick spela 30 min och kombinerade med 13p, 8r.

Season stats: 18 matcher (6 från start), 19 min, 3.8p, 3.8r

 

Wadling_Action.jpg  

Fanny Wadling (Maine 17-2)

Precis som Stephanie förväntas Fanny vinna slutspelet i sin conference (America East) och är därmed bli direktkvalificerad till NCAA-slutspelet. Maine som leds av seriens bästa spelare, spanjorskan Blanca Millan, slog ut ”svensklaget” UAlbany (67-47) i semifinalen av conference turneringen. I finalen på fredag väntar ärkerivalen Stony Brook (1-1 i år).

Fanny gjorde comeback efter 19 månaders frånvaro och har med sin rutin varit en bidragande faktor till lagets framgångar. Hon blev också vald till ”All-Academic Team Player”.

Season stats: 16 matcher (3 från start), 20.7 min, 3.5p, 4.8r, 2a

 

Cecilia in action.jpg  

Cecilia Holmberg (St. John’s 8-15)

St John’s tappade två placeringar från förra året och slutar på åttonde plats i Big East conference. Serien vanns av USA:s för närvarande bästa college lag, UConn, och favoriter till att vinna NCAA turneringen.

Cecilia som gör sitt andra år med laget fick begränsad med speltid.

Season stats: 12 matcher, 4.3 min, 1.4p, 1r

 

imagelrtvq.png  

Ellen Hahne (Albany 7-11)

Wake Forest transfern Ellen, med sitt energiska spel, har varit ett positivt lyft för UAlbany som slutade förra året näst sist (8a) i America East men förbättrade sig med tre placeringar i år. Det känns som att hon har hittat rätt och det återstår att se om UAlbany kan utmana om conference titeln nästa år.

Ellen vann lagets interna returliga, hade näst flest poäng, näst flest spelade minuter och startade i samtliga matcher.

Season stats: 18 matcher, 31.5 min, 9.9p, 6.8r, 2.3r

 

imagegksus.png  

Helene Haegerstrand (Albany 7-11)

Helene, som förra året blev vald till ”America East All-Rookie Team”, fick ännu en erkännande för sin fina säsong genom att bli vald till ”All Conference Third Team”. Hon var också lagets skyttedrottning och tillsammans med Ellen stark bidragande orsak till lagets starka säsong. Kanske dags för MVP nästa säsong?

Season stats: 18 matcher, 28.2 min, 10.2p, 2.9r, 1.8a

New Mexico State Aggies Women's Basketball Roster | ESPN  

Soufia Inoussa (New Mexico State 8-11)

Ny på listan har vi Soufia som gör sitt andra år med NM State i Western Athletic där laget tog en fjärde plats. Hon är en av lagets viktigaste spelare och har startat i samtliga matcher för sitt Aggie’s. Förutom Soufia så hittar vi även Amanda Söderqvist i laget.

Laget spelar på onsdag conference kvartsfinalen mot Seattle och hoppas överraska alla och vinna hela turneringen.

Season stats: 19 matcher, 10.6p, 4.5r, 1.7a

 

Skribent: Albin Dekumaj

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info