Hoppa till sidans innehåll
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

Denna vecka i Basketettan Dam (v.46)

18 NOV 2019 11:02
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 18 NOV 2019 11:02

BASKETETTAN DAM SÖDRA

Marbo Basket – RIG Mark
Mark i Västergötland har inte bara ett basketgymnasium utan två. Ett riksbasketgymnasium – RIG Mark – med syfte att utveckla basketspelare på internationell elitnivå och ett NIU (nationellt godkänt idrottsgymnasium) – Marbo Basket – som är mer lokalt/regionalt förankrat. Eleverna huserar på Marks Gymnasieskola. Plus att Marbo Basket har några äldre spelare med i sitt lag utöver de som går på NIU. På onsdag eftermiddagen möttes de två lagen i Arenahallen, Kinna, som bevittnades av 514 personer. I ett högt tempo inledde Marbo starkast och vann den första perioden med 21 – 16. RIG kom snart ikapp och den andra perioden blev sedan extremt jämn, ända till slutet av densamma då RIG Mark gick upp i en fempoängsledning. 31 - 36 i halvtid. I mitten av den tredje perioden såg RIG Mark ut att ha en betryggande ledning. 14 poäng upp i matchminut 26:37. Marbo gjorde sedan periodens resterande tolv poäng och helt plötsligt var det match igen. 55 - 57 inför den fjärde perioden. Men då var det RIG Marks tur att göra raka poäng. 0 - 10 och återigen en tvåsiffrig ledning för RIG. Från det lyckades inte de svartklädda resa sig. Riksbasketgymnasiet höll undan och vann matchen. Slut 62 – 75. 18-åriga Elsa Carlsson gjorde flest poäng för Marbo med 11 p. För RIG Mark var det den 17-åriga U-landslagsspelaren Signe Persman som nådde högst med 19 p. Signe tog även 11 returer.

RIG Mark – Brahe Basket
Helgens enda match i Basketettan vecka 46 spelades på lördagen. Obesegrade RIG Mark mot nästjumbon Brahe Basket. På förhand en tuff uppgift för småländskorna. Men så enkelt skulle det inte bli. Ledningen skiftade nio gånger i matchen. I en poängrik första period satte Linnea Ehrencrona en trepoängare i slutsekunderna för RIG Mark till ledning 22 – 19. RIG tog kommandot i inledningen av den andra perioden. Brahe stretade emot och Tilda Hultins 2-poängs hoppskott gav Brahe ledningen igen (29-30). Elva raka poäng för RIG varav sju från Melina Curinander gav RIG en tiopoängsledning i matchminut 17:10 (40-30). Brahe minskade det försprånget till sex poäng då halvleken var slut. 43 – 37 till RIG Mark. Den tredje perioden var bra för hemmalaget. 24 – 18 i perioden gjorde att de drog ifrån i målprotokollet till 67 – 55. I den fjärde kunde RIG Mark kontrollera matchen. De kom som mest upp i en 18-poängsledning innan Brahe kunde snygga till siffrorna på slutet. Matchen slutade med 87 – 77. Åttonde raka segern för RIG i Basketettan Södra och den andra raka segern denna vecka. Samtliga spelare i RIG gjorde poäng och tog returer. Fem spelare kom upp i tvåsiffrigt. Melina Curiander nådde högst med 17 poäng. Maja Erixon hade en lyckosam eftermiddag för Brahe. 26 poäng för den 19-åriga shooting guarden, vilket var flest för Brahe Basket.

 

BASKETETTAN DAM NORRA

KFUM Fryshuset Basket – Alvik Basket
På onsdagskvällen var det ett stockholmsderby i Fryshuset. KFUM Fryshuset Basket mot Alvik Baskets utvecklingslag. Alvik som bara förlorat en match denna höst i Basketettan jämfört med Frysen som endast vunnit en match. I tre perioder var det jämnt mellan de två i denna match. 10 – 14 efter den första perioden. Elin Lindskog ordnade en åttapoängsledning för Alvik i period två (12 – 20) innan Frysen minskade avståndet. Tack vare 13 – 11 i perioden stod det 23 – 25 i halvtid. Fortsatt dragkamp i den tredje perioden. Alvik gick upp i en ny åttapoängsledning. Men Fryshuset kom tillbaka. När Jaiteh Darbo satte ett två poängs hoppskott var det Fryshuset som övertagit ledningen (33-31). Alvik satte sedan de sista sju poängen i perioden. De vann period tre med 10 – 13 och var i ledning med fem poäng inför den sista perioden, 33 – 38. Väl där kunde Alvik Baskets utvecklingslag dra ifrån och kunde till slut vinna komfortabelt. Slutresultat 43 – 60. Alvik sjätte seger och en andra plats i tabellen. För Fryshuset var det 24-åriga Senait Ghebremeskel som gjorde flest poäng. 14 poäng och 14 returer för den tidigare U20-landslagsspelaren som förra säsongen representerade Visby Ladies i Basketligan.

Samtliga spelare i Alvik gjorde poäng. Matilda Söderlund, som till och med halva förra säsongen tillhört just Fryshuset, gjorde flest poäng för Alvik med sina 17 p.

Norrort – KFUM Lidingö
KFUM Lidingö åkte två mil norrut för ett möte med Norrort i Tibblehallen, Täby. Förra säsongen vann lagen varsin match mot varann. De slutade näst sist och tredje sist i slutet av den jämna tabellen 2018/2019. Denna säsong har Norrort startat förtroendeingivande och ligger på den övre delen av tabellen. Lidingö å sin sida har tillsammans med tre andra lag mäktat med en seger än så länge i Basketettan Norra. Norrort fick en bra start av matchen mot Lidingö och vann den första perioden med 19 – 13. Lidingö kom upp jämsides med Norrort 4:30 in i den andra perioden, 21 – 21. Efter det gjorde hemmalaget ett litet ryck och kunde gå till halvtidsvila med åtta poängs överläge, 35 – 23 efter 16 – 10 i perioden. Genom hela matchen hade Norrort ett mer frekvent och bättre trepoängs skytte än gästande Lidingö (8/29, 28 % vs 1/10, 10 %). I period tre och fyra lyckades Lidingö aldrig störa Norrort. Utan hemmalaget vann matchen med 62 – 50 efter 14 – 16 och 13 – 11 i de avslutande perioderna. Femte segern för Norrort och en fjärdeplats i tabellen. Emma Edenbert som har just KFUM Lidingö som moderklubb var den som gjorde flest poäng för Norrort. 14 poäng för Emma. Andrea Tendahl svarade för en double-double med 10 poäng och 12 returer. Flest poäng för Lidingö gjorde Varja Henriksson med 11 p. Även för Lidingö gjorde en spelare en double-double, Lovisa Hagberg med 10 poäng och 15 returer.

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info