Hoppa till sidans innehåll
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

Denna vecka i Basketettan Dam (v.49)

09 DEC 2019 08:18
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 09 DEC 2019 08:18

BASKETETTAN DAM SÖDRA

Helsingborg BBK – Borås Basket 
Toppmöte i GA-hallen mellan Helsingborg BBK och Borås Basket. Bara för en vecka sedan hade de mötts i Borås. En tight match slutade då med seger för HBBK (49 – 54). Denna match blev mer öppen. Borås inledde bra och hade ledningen genom hela den första perioden som slutade 18 – 19. Sabina Radonja var med och bidrog till att underläget bara var en poäng tack vare tio poäng i period ett. Början av den andra perioden gick HBBKs väg. 13 – 4 på fyra minuter och ledning för skånskorna med åtta poäng. Borås stoppade blodflödet och resten av perioden var jämn. 24 – 15 till Helsingborg och 42 – 34 i halvtid. Ett varierat spel och ett riktigt bra trepoängs skytte borgade för Helsingborgs ryck i den tredje perioden. Som vanns med 25 – 12. Tjugo poängs överläge inför den sista perioden. Borås var ett slaget lag. Inte mycket gick deras väg i period fyra utan Helsingborg tog sin andra seger på två veckor mot Borås. 17 – 6 i sista innebar 84 – 52 totalt. Skarpskyttarna Sabina Radonja och Patricia Axelsson noterades för 60 % (6/10) resp. 62 % (5/8)  från 3-poäng. Sabina var den spelare som gjorde flest poäng för HBBK med 22 p. Noterbart också Alma Franssons +/- statistik med väldigt starka +41 mot topplaget Borås. Estelle Centerstam nådde högst poängmässigt för Borås med 13 p. 

Oskarshamns BBK - Lobas
Oskarshamns BBK mötte Lobas på lördagen. Oskarshamn som haft det tungt på sistone med många storförluster skulle få det jobbigt även denna eftermiddag. Redan efter den första perioden var det stor ledning för Lobas. 12 - 26. Tjejerna från Lomma ångade på i den andra perioden, 9 - 20 och därmed 21 - 46 totalt. I andra halvlek såg det ungefär likadant ut. Inga satta trepoängare från OBBK som också hamnade i foul nöd. Lobas var numret större. De vann både period tre och fyra stort. 12 – 29 respektive 6 - 29. Tresiffrigt till slut för Lobas. 39 - 104. Johanna Fridh och Amanda Sjögren kom båda upp i åtta poäng vilket var flest för hemmalaget. För Lobas gjorde alla tio spelare poäng. Fem spelare kom upp i tvåsiffrigt. Emma Jensen flest med 22 p. 

IK Eos Utveckling – Marbo Basket
Toppen av Basketettan Södra har utvecklat sig till ett intressant getingbo. Erkänt starka IK Eos Utveckling är där liksom förra säsongen då de kom tvåa. Med i leken i år har Marbo Basket kastat sig in. Som nykomling förra säsongen kom de sexa av tio lag. Årets säsong har börjat mycket bättre och de ligger topp fyra. Matchen mellan IK Eos Utveckling och Marbo Basket blev spännande på söndagen. Efter en målrik fösta period med sju målskyttar från respektive lag ledde Eos med tre poäng 26 – 23. IK Eos, som var ute efter revansch då de förlorade borta mot Marbo i oktober, fick en fin start på den andra perioden. De ledde med 31 – 23 innan Marbo kom igång på allvar. I mitten av perioden hade Marbo vänt på tillställningen. När perioden var slut var det Marbo som ledde med sex poäng. 38 – 44 efter 12 – 21 i perioden. Intervallet lagen emellan var mellan tre och elva poäng i den tredje perioden. Fortfarande Marbo i förarsätet. 55 – 60 inför den sista perioden. Även här närmade sig laget från Lund. Med de kom aldrig ifatt. Marbo vann matchen. Slut 65 – 71 efter 10 – 11 i period fyra. En stark bortaseger för Marbo från Mark. I Eos 12-mannatrupp var det 23-åriga Alexia Bittar som nådde högst med 15 poäng. Flest denna säsong för Alexia. I Marbo var det 24-åriga Charlotta Dahl som gjorde flest poäng, också hon gjorde sitt säsongsbästa, 19 p för Charlotta. 

Norrköping Dolphins – Högsbo Basket
En match i mittens rike spelades mellan Norrköping Dolphins och Högsbo Basket. Dolphins började matchen bäst. Nio poäng upp efter period ett, 21 – 12. Ledningen ökades på rejält i period två. Strax var ledningen uppe i det dubbla. Efter Alva Karlssons satta trea så hade Norrköping sin största ledning i matchen. 23 poäng upp (44-21). En ledning som reducerades något innan perioden var slut. 47 – 34 inför den sista perioden. Ingen ljusning i sikte för Högsbo i decembermörkret. Dolphins höll undan och vann matchen med klara 82 – 72. Fem spelare kom upp i tvåsiffrigt för Norrköping. Flest gjorde 1:a årseleven Martina Berg med sina 16 poäng. Den dubbellicensierade spelare Elin Ljungberg kom upp i flest poäng för Högsbo med sina 19 poäng. 

Brahe Basket – RIG Mark 
Brahe Basket tog emot RIG Mark på söndagen hemma i Huskvarna Sporthall. Obesegrade RIG Mark mot nästjumbon Brahe. I mitten på november gav Brahe RIG en fight då de förlorade med tio poäng. I denna match lyckades Brahe stå emot ungefär halva matchen. Eleverna från Riksbasketgymnasiet ledde efter period ett med fem poäng, 14 – 19. Ledningen ökade sedan succesivt på i den andra perioden. 27 – 35 i halvtid. Största ledningen hade RIG i slutet av den tredje perioden 36 – 52. RIG kontrollerade tillställningen. Höll undan för Brahe i den sista perioden som de vann även den 18 – 19. Slutresultatet skrevs till 56 – 71. Tilda Hultin gjorde flest poäng för Brahe med 18 poäng. Lovisa Djurstöm flest i RIG Mark med sina 15 poäng.  

Huddinge Basket -  Södertälje BBK Utveckling
Sista matchen ut i Basketettan denna vecka var 08-derbyt mellan Huddinge Basket och Södertälje BBK Utveckling. Huddinge som hade revansch att utkräva efter förlusten i november (44-40 då för SBBK). Södertälje ville annorlunda. Gästerna inledde bäst och hade 15 – 19 efter period ett. Ledningen behöll de sedan genom hela den andra perioden 32 – 35 i halvtid. Med 12 – 0 på de fem första minuterna av period tre hade Huddinge vänt. Men sedan kom Södertälje igång igen och perioden blev sedan jämn. 48 – 45 stod det inför den avgörande perioden. Väl där var det Huddinge som var starkast. De drog ifrån till en tiopoängsledning. Något som SBBK kunde reducera i slutminuten. Men det var för sent. Huddinge fick sin revansch och vann med 68 – 64. Den egna produkten Sara Labidi svarade för sin poängmässigt bästa match i Basketettan någonsin av tre säsonger. 24 poäng för 17-åriga Sara som även tog 12 returer. Blessing Konde gjorde 13 poäng och tog 10 returer. I Södertälje var det 15-åriga Tina Panic som blev poängbäst. Tina som debuterade i Basketettan kom upp i fina 18 poäng på sina 19:40 spelade minuter. 

 

BASKETETTAN DAM NORRA

KFUM Lidingö – Norrort
Redan på onsdagen spelades ett derby i Hersbyhallen Lidingö mellan KFUM Lidingö och Norrort. Senast i mitten på november möttes de och då vann Norrort på hemmaplan med 62 – 50. Denna match var spelmässigt jämn i en period. Norrort vann period ett, 13 – 17. Period två blev jobbig för Lidingö. De hade svårt att komma till avslut och hamnade ofta i tidsnöd. Norrort skapade å sin sida ständig oro i Lidingös försvar och kom igenom flera gånger om. 10 – 24 slutade perioden och Norrort ledde i halvtid 23 – 41. Arton poängs underläge för Lidingö. Som minskade avståndet något i den tredje perioden tack vare 18 – 12. Lidingö lyckades skapa nerv i matchen på slutet. Med 4:15 kvar var de nere i ett ensiffrigt underläge och med 37 sekunder kvar satte Rakel Wahlberg två straffkast till sju poängs differens. Timeout Norrort. Som sedan höll ihop det och vann matchen. Slut 59 – 66. För Lidingö gjorde 22-åriga Varja Henriksson flest poäng. 17 p för Varja. Karolina Tellman svarade för en double-double med 12 poäng och 10 returer för det vitklädda hemmalaget. #9 i Norrort Rebecka Ekström höll uppe sitt snitt för säsongen. 18 poäng för Rebecka som snittar 15.4 poäng per match, vilket är tionde bäst i hela Basketettan. 

KFUM Östersund - KFUM Uppsala
KFUM Östersund tog emot KFUM Uppsala hemma i Tegeltemplet - Östersunds sporthall - på lördagen. Fjärdeplacerade Östersund som förlorat två raka matcher inledde jämnt mot Uppsala. 15 - 12 efter den första perioden. Tre satta treor och en tvåpoängare senare så hade ÖB ryckt ifrån till en 14-poängsledning. En ledning som hölls ungefär intakt resten av perioden. 38 - 25 i halvtid. Uppsalas start av den tredje perioden var vass. Efter drygt tre minuter var det utjämnat 40 lika. Ytterligare någon minut senare hade Uppsala tagit över ledningen. Östersund kunde dock svara och återta kommandot. 56 - 46 efter period tre. ÖB såg sedan ut att ha full kontroll på matchen. Men Uppsalas utvecklingslag utmanade. Med tre minuter kvar av matchen satte Kassandra Larsson en tvåa till underläge med bara fyra poäng (65-61). Men närmare än så kom inte Uppsala. Jämtländskorna höll undan och vann med 71 - 63. Stina Dahlin hade en väldigt fin eftermiddag. 29 poäng och 7 steals för Stina. Andra framstående kollegor var Mika Vågström med en effektivitet på 30 och Sinit Tesfaslassie med en +/- statistik på +25. Främste poänggörare för Uppsala var Kassandra Larsson med 20 p.

KFUM Lidingö - Västerås Basket
KFUM Lidingös andra hemmamatch vecka 49. På lördag eftermiddagen var det Västerås Basket som kom på besök. Båda lagen som kom till spel med en ganska svag form. En vinst på de fem senaste för de bägge kombattanterna. Lidingö började bäst och ledde efter den första perioden med 21 - 15. Det var en ledning som Lidingö försvarade i den andra perioden. Som mest nio poäng upp (32-23) innan Västerås kom tillbaka och minskade underläget till bara en poäng. 34 - 33 i halvtid. I början av den tredje perioden tog Västerås ledningen för första gången sedan matchminut tre. Resten av perioden blev jämn. VB ledde med två inför den sista perioden, 47 - 49. Även den blev väldigt jämn och spännande. Ledningen skiftade mellan lagen fram till slutminuterna. Då var det Västerås som var starkast. Lidingö gjorde inga fler poäng men däremot VB som vann matchen. Slut 56 - 67. Samtliga spelare i Lidingö gjorde poäng och tog returer. Louise Berlin flest med 14 p. Karolina Tellman svarade för 11 poäng och 10 returer. I Västerås Basket var Amelie Nilsson tillbaka och gjorde hela 28 poäng och tog 14 returer och hade en effektivitet på 33. Även Lisa Carlsson gjorde en double-double med 10 poäng och 17 returer.

RIG Luleå - KFUM Fryshuset Basket
På lördagen tog RIG Luleå emot KFUM Fryshuset Basket i Hälsans Hus, Luleå. Det skulle bli en för RIG Luleå målsnål historia. De rivstartade dock matchen och ledde med 14 - 0 efter fyra minuter. Sedan kom islossningen för Fryshuset som satte tio raka poäng. Innan det var dags för RIG att göra poäng igen. Den svängiga första perioden slutade 22 - 12. Den andra perioden blev jämn och slutade 11 - 13. Ledning 33 - 25 för riksbasketgymnasiet efter halva matchen spelad. RIG kunde utöka sin ledning i den tredje perioden. 16- 11 gav 49 - 36 inför den sista. Ingen dramatik i den fjärde. 7 - 8 innebar ett slutresultat om 56 - 44. Nionde raka segern i årets Basketetta för RIG Luleå. Alma Elsnitz var poängbäst för hemmalaget med 17 p. Tre spelare kom upp i tvåsiffrigt för Fryshuset. Senait Ghebremeskel flest med 17 poäng. Senait tog även 15 returer.

KFUM Blackeberg - Djurgården Basket
Stockholmsderby på lördagen mellan KFUM Blackeberg och Djurgården Basket i Vällingbyhallen. Topplaget Djurgården som bara förlorat en match i Basketettan. Det blev en match med två ansikten. Blackeberg fick en fin inledning på matchen och ledde med tio, vilket minskade till sex innan perioden var slut. 26 - 20. 6:36 in i den andra perioden gick Djurgården upp i ledning tack vare Katarina Milenkovic två satta straffkast. Det var också enda gången det var ett ledningsbyte i matchen. 40 - 44 stod det i halvtid. De 195 åskådarna fick sedan se en jämn första halva av den tredje perioden. Men sedan gled DIF iväg. 10 - 21 och femton poängs differens. 50 - 65. Djurgården blev aldrig riktigt hotade. De höll undan och vann. Slut 62 - 71. Fyra spelare kom upp i tvåsiffrigt för Blacke. Cecilia Berggren och Moa Bertilsson nådde 13 p var. Två spelare kom upp i 20 poäng var för Djurgården. Katarina Milenkovic och Tina Moen. Tina tog också 14 returer och kom upp i en effektivitet på 32.

Luleå Stars - Alvik Basket
Många matcher i Luleå denna helg. På lördagen mötte Luleå Stas och Alvik Baskets utvecklingslag varandra i Luleå Energi Arena. Andra mötet för de två lagen denna säsong. I oktober vann Alvik med 77 – 71 på hemmaplan i en jämn match. Även denna gång skulle det bli jämnt. Första perioden slutade 19 – 17. I den andra perioden vände Alvik på steken och gick upp i som mest en åttapoängsledning. Som sedan minskade till fyra då perioden var slut, 30 – 34. I den tredje perioden kunde Alvik återigen gå upp i en mer betryggande ledning. 45 – 58 tack vare Hanna Stones hoppskott i slutet av period tre. Femton poängs övertag för Alvik i inledningen av den fjärde perioden och det såg säkert ut för gästerna. Men då det var 50 sekunder kvar av matchen satte Moa Erlandsson en lay-up till underläge 60 – 64. I nästkommande tre anfall försökte Stars sig på trepoängare. Men tyvärr för deras del blev det inga mer poäng för Luleå i matchen. Matchen slutade 60 – 67. Tionde segern för säsongen för Alvik. Samtliga spelare i Stars gjorde poäng. 23-åriga Rebecka Garderyd flest med 12 p. Moa Erlandsson gjorde en double-double med 11 poäng och 11 returer. För vinnarna från Stockholm var det Hanna Mebius Svensson som nådde högst med 16 p. Emelie Erlandsson gjorde 15 poäng och tog 14 returer.  Hanna och Emelie som båda var med i truppen i den SVT-sända matchen i måndags då Alvik Basket vann mot Telge Basket i Basketligan. 

RIG Luleå – Alvik Basket
Ett intressant toppmöte i Luleå på söndagen mellan RIG Luleå och Alvik Baskets utvecklingslag. Spelplats Hälsans Hus. I slutet på oktober vann RIG Luleå borta mot Alvik (69-77) och det är Alviks enda förlust så långt i Basketettan Norra denna säsong. En jämn första period slutade helt lika, 17 poäng var. Även den andra perioden blev jämn, ända till de sista två minuterna då RIG satte sju raka poäng och hade ledningen i paus med åtta, 38 – 30. Momentum för Alma Elsnitz m.fl. i den tredje perioden. Men Alvik höll i och var bara tre poäng ifrån innan Vera Söderblom satte en lay-up till 55 – 50 i slutsekunderna av den tredje perioden. RIG gjorde sedan på nytt ett ryck i den fjärde perioden. De kontrollerade matchen och kunde till slut vinna med åtta poängs marginal, precis som senast de möttes. Slut 73 – 61. U18-landslagsspelaren Alma Elsnitz hade ännu en gång en fin eftermiddag. 24 poäng och 12 returer för Alma. I Alvik var poängfördelningen mer jämn. Emelie Erlandsson kom upp i flest med sina 13 p. 

Luleå Stars – KFUM Fryshuset Basket
Andra matchen på två dagar för både Luleå Stars och KFUM Fryshuset Basket. För bara en vecka sedan möttes de två lagen i Stockholm. Då blev det storseger för Fryshuset 82 – 41. Denna match skulle bli en helt annan femma. Visserligen chockstartade Frysen med 1 – 9 på tre minuter men Luleå kom snart tillbaka. Period ett slutade 14 – 17. I början av den andra fick Stars en run på 10 – 0 och tog tag i taktpinnen. Resten av perioden var jämn och efter 22 – 14 i period två stod det 36 – 31. Tredje perioden var fortsatt jämn 17 – 16 innebar sex poäng upp för Luleå, 53 – 47. Stars såg sedan ut att ha kontroll. Tio poäng upp i inledningen av den fjärde perioden. Men efter halva den sista perioden blev det grus i maskineriet för hemmalaget. Ställningen var 64 – 55 i matchminut 34:14. Men fem minuter senare och 0 – 13 i baken hade Stars tappat allt. Fryshuset vände och vann efter en jättefin avslutning. Matchen slutade 65 – 68. Moa Erlandsson gjorde flest poäng för Luleå med 18 poäng. Sandra Hedlund gjorde 13 poäng och tog 11 returer. Fyra spelare kom upp i tvåsiffrigt för Fryshuset. Lova Nybom Hedefalk flest med 17 poäng. 

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info