Hoppa till sidans innehåll

Denna vecka i Basketettan Dam (v.51)

23 DEC 2019 11:00
  • Skapad: 23 DEC 2019 11:00

BASKETETTAN DAM SÖDRA

RIG Mark – IK Eos Utveckling
Första matchen ut på lördagen var den mellan RIG Mark och IK Eos Utveckling. Fösta mötet i Basketettan denna säsong. Men de möttes redan i september i Svenska Cupen. Då vann IK Eos Utveckling med 53 – 49. Tre månader senare skulle det bli en helt annan match. Eos startade matchen fint och ledde efter halva den första perioden (7-13). Men sedan gjordes de resterande poängen i perioden av RIG Mark som vände till ledning 20 – 13. Siffror som nästan utjämnades i den andra perioden, innan RIG på nytt kunde dra ifrån. 15 – 12 i perioden gav 35 – 25 i halvtid. Den tredje perioden blev riktigt lyckosam för RIG Mark. 27 – 9 avgjorde matchen. Även om Eos vann den sista perioden var det alldeles för lång väg upp för att kunna rå på Basketettan Södras enda obesegrade laget. RIG Mark vann med hela 76 – 58. Stina Almqvist nådde högst med 16 poäng. För IK Eos var det Stina Karlsson som gjorde sin poängmässigt bästa match någonsin i Baskettan. 23 poäng av den 19-åriga egna produkten. 

Huddinge Basket - Norrköping Dolphins
På lördagen var det match mellan Huddinge Basket och Norrköping Dolphins. En jämn första period slutade 16 - 19. I den andra perioden gjorde Norrköping ett ryck med 12 - 0 och kunde gå till pausvila med just tolv poängs ledning. 28 - 40 till de orangeklädda gästerna. Den tredje perioden förändrade inte Norrköpings grepp om matchen. 16 lika och fortfarande 12 poängs underläge för Huddinge. Som i den fjärde gjorde ett gott försök att komma ikapp. Men de kom dock aldrig helt nära. De blev flera gånger straffade av Norrköpings snabba omställningar efter att de själva gjort poäng. Särskilt Ida Ojala kunde peta i flera poäng via lay-ups på detta sätt. Huddinge vann den sista perioden med 24 - 18. Men Norrköping vann matchen. Slut 68 - 74. Edessa Noyan hade en fin eftermiddag för Huddinge. 24 poäng, 11 returer, 8 steals och 2 blockar. Ida Ojala blev poängbäst för Dolphins med 23 p.

Södertälje BBK Utveckling – Brahe Basket
Bottenmöte i Basketettan Södra på lördagen. Tiondeplacerade Brahe Basket mot elfteplacerade Södertälje BBK Utveckling. Match i Rosenborgsskolan, Södertälje. Det skulle bli en målsnål historia. Med sex olika målskyttar gick Brahe upp i en ledning efter den första perioden 9 – 15. Något som ökades på i den andra perioden. Södertälje fick bara i fem poäng medan Brahe kom upp i elva. Halvtid 14 – 26. Den tredje perioden vann Södertälje knappt med 12 – 9. Underläge med nio poäng inför den sista perioden för sörmländskorna, 26 – 35. Även i den fjärde perioden höll Brahe undan för Södertälje. Men Anastasia Skrobonja skapade nerv i matchen med 3:23 kvar. Fyra poängs underläge (36 – 40). Som minskades till två poäng då Emilia Englund satte en lay-up. 3:15 kvar då. Men tyvärr för SBBKs del gjorde de inga fler poäng i matchen. Maja Erixon fastställde slutresultatet. 38 – 41 i en match med minst antal gjorda poäng i Basketettan denna säsong. Emma Skoog gjorde flest poäng för Södertälje med sina sju. En spelare kom upp i tvåsiffrigt i matchen och det var Brahe Baskets Maja Erixon med 13 p.

Marbo Basket – Helsingborg BBK
Toppmöte i Basketettan Södra på lördagen mellan Marbo Basket och Helsingborg BBK. I november vann HBBK mot Marbo på hemmaplan med 79 – 72. Helsingborg började denna match på bästa sätt. Stor ledning redan efter den första perioden 7 – 24. HBBK såg riktigt starka ut för dagen. Högt bolltempo och ett bra passningsspel. Redan i halvtid hade de i princip avgjort matchen. 14 – 38 efter 7 – 14 i den andra perioden. 24 poängs ledning för skånskorna. Efter en jämn tredje period (13 – 16) avslutade Marbo med 23 – 8 i den fjärde. Slutresultatet skrevs till 50 – 62 efter att Helsingborg innehaft ledningen genom hela matchen. Emma Häger blev poängbäst för Marbo Basket med 12 p. Miranda Elebring gjorde 11 poäng och tog riktigt starka 23 returer. I Helsingborg var spridningen av poäng stor i laget. Mathilda Ågren och Isabelle Finke nådde högst med 13 p. Mathilda tog även 18 returer.

Oskarshamns BBK – Högsbo Basket
På fjärde advent mötte Oskarshamns BBK Högsbo Basket. Östkust mot västkust. I oktober vann Högsbo mot OBBK med stora siffror. 85 – 41 då. Oskarshamn skulle ge Högsbo en svårare nöt att knäcka denna gång. Två bra försvar i den första perioden och bara 6 – 7 på resultattavlan, efter det att OBBK haft ledningen med 6 – 0. Den andra perioden var jämn större delen. Högsbos utvecklingslag vann den med fem och gick till pausvila med ledning, 20 – 26. I den tredje perioden kom sedan rycket för de rödklädda göteborgskorna. Med 9 – 22 och fem olika målskyttar drog Högsbo ifrån. 29 – 48 och matchen var avgjord. 17 – 20 i den sista perioden innebar 46 – 68 som slutresultat. Högsbos sjätte seger för säsongen. Oskarshamn fortfarande utan seger. I sin andra match för säsongen blev Johanna Magnusson poängbäst för OBBK. 14 poäng och 11 returer för den forne basketligaspelaren. I Högsbo Basket var det Elin Ljungberg som nådde högst med 15 poäng. 

Borås Basket – Lobas
Årets sista match i Basketettan spelades mellan Borås Basket och Lobas. Borås som varit en riktigt frisk fläkt som nykomling i Basketettan. Sexan mot sjuan i tabellen före denna match och deras första möte i Basketettan. Intresset har varit stort i Borås för damlaget. 211 åskådare denna söndag eftermiddag/kväll visade också på det. Högt tempo i inledningen av matchen och rätt många poäng. 20 – 15 till Borås efter period ett. Den andra perioden var Borås Baskets. 20 – 8 gav 40 – 23 i halvtid. Stor ledning för Borås. Som utökades i den tredje perioden. Ridå ner för Lobas då Borås vann den tredje med det dubbla, 24 – 12. Den fjärde innebar ingen skillnad. Borås vann välförtjänst matchen. Slut 82 – 54. Främste poänggörare för Borås var Madelene Kristensson med 18 poäng. Sara Sahlin gjorde en double-double med 17 p och 10 returer. I Lobas gjorde alla spelare poäng. Enda spelaren som kom upp i tvåsiffrigt för skånskorna var 17-åriga Ebba Månsson med 13 p.

 

BASKETETTAN DAM NORRA 

Alvik Basket – KFUM Lidingö
Redan på tisdagen möttes Alvik Baskets utvecklingslag och KFUM Lidingö Basket. Det var returmötet denna säsong och i oktober vann Alvik med stora siffror, 34 – 87. Mindre segermarginal i denna match. Men Alvik satte tonen redan i den första perioden. Efter fyra mållösa minuter från Alvik lossnade det och de gick upp i en 15 – 8 ledning. Första halvan av den andra perioden gick också i de gröngulas tecken. 25 – 10 som sedan reducerades till åtta poängs differens då halvleken var slut. 31 – 23 efter 16 – 15 i perioden. Lidingö kom inte närmare i den tredje perioden. Tvärtom utökade Alvik sin ledning tack vare 21 – 11 i perioden. 52 – 33 inför den fjärde och avgörande perioden. Inget ljus där för Lidingö, utan Alvik höll undan och vann matchen med klara 67 – 50. Emelie Erlandsson blev poängbäst i hemmalaget med 16 poäng. Emelie tog även 13 returer. Karolina Tellman var den för Lidingö som kom upp i flest poäng. 18 p för Karolina. 

KFUM Blackeberg – KFUM Uppsala
På onsdagskvällen möttes KFUM Blackeberg och KFUM Uppsala i Vällingbyhallen, Stockholm. I slutet på november vann Uppsala på hemmaplan mot Blackeberg (53-39). Denna match blev betydligt jämnare. Första perioden slutade tio lika. Även den andra perioden var jämn. Blackebergs Moa Bertilsson satte poäng på matchens delikatess efter en smörpassning av Lea Gnesutta (24-20). Halvtidsresultatet blev 24 - 21. Försvarsspelet var starkt för Uppsala i den tredje perioden. Kombinerat med ganska många turnovers av Blacke så tog det över åtta och en halv minut för hemmalaget att göra poäng. Uppsala hade då gjort femton raka poäng. Blackeberg fick i tre straffkast och det var deras enda poäng i period tre. 3 - 19 innebar 27 - 40 inför den sista perioden. Tretton poängs underläge för Blackeberg Basket. Den fjärde perioden var den bästa. Högre tempo och ett öppet spel. Blacke fick igång målskyttet igen och efter en svit på elva raka var det utjämnat i matchminut 37:28. 46 lika. Avslutningen blev dramatisk. Martine Lundström satte en trea med minuten kvar för Uppsala till 48 - 51. Cecilia Berggren kvitterade med 39 sekunder kvar. 51-51. Uppsala missade sitt skott och Blackeberg fick chansen. På slutsignalen satte Cecilia Berggren sin andra raka trea! Vinst för Blackeberg 54 - 51. Poängbäst i Blacke blev matchvinnaren Cecilia Berggren med 11 p. Martine Landström gjorde flest för Uppsala med 16 p.

Alvik Basket - Västerås Basket
Alvik Basket spelade sin andra hemmamatch denna vecka på lördagen. Då kom Västerås Basket på besök i Åkeshovshallen. Västerås som haft en stigande form med två raka segrar mot tufft motstånd. Alviks säsong har varit nästan felfri. Bara två förluster och en andra plats i tabellen. Västerås startade starkt. 12 - 18 efter den första perioden efter bl.a. tolv poäng av Lovisa Hägg. Den andra perioden var ännu vassare av VB. Som mest var de uppe i en 18-poängsledning (20-38). Något som reducerades till tolv efter Matilda Söderlunds två satta treor. 26 - 38 efter 14 - 20 i perioden. Under större delen av den tredje perioden var avståndet runt tio poäng mellan lagen. Västerås i ledning 41 - 50 inför period fyra. VB höll stången tills det återstod halvannan minut av den ordinarie matchtiden. Med underläge tolv poäng satsade Alvik allt på ett kort - trepoängare. Och det lyckades! På en minut satte Alvik fyra raka treor (!) och det var kvitterat 58 - 58. VB fick en chans till men fick inte i bollen i nät. Slut på fjärde och därmed övertid. Väl där drog Alvik det längsta strået. De vann de fem minuternas tillägg med 10 - 6 och därmed matchen med 68 - 64. Därmed är faktisk Alviks utvecklingslag serieledare över juluppehållet (men både RIG Luleå och Djurgården har färre spelade matcher än Alvik). Hanna Mebius Svensson blev poängbäst för hemmalaget med 18 poäng. För Västerås Basket var densamme Amelie Nilsson, som kom upp i 20 p. 

AIK Basket – KFUM Fryshuset Basket
AIK Baskets sista hemmamatch för året gästades av KFUM Fryshuset Basket. Derby i Vasalundshallen. Nian mot sjuan i tabellen. Fryshuset började bäst och ledde med sju poäng efter den första perioden, 7 – 14. Frysen höll i matchen även i den andra perioden som slutade 14 – 16. Nio poängs ledning för tjejerna från Söder, 21 – 30. Fortsatt framgång för Fryshuset Basket i den tredje perioden. 10 – 22 och hela 21 poängs ledning inför den sista perioden 31 – 52. Men i den fjärde perioden närmade sig AIK mer och mer. Med 1:25 kvar av matchen var det bara sex poäng som skiljde lagen åt efter Helin Agnigs satta trepoängare. Fryshuset kunde dock hålla undan och vinna matchen. Slut 54 – 63. 16-åriga Ester Olsson blev poängbäst för AIK med 16 p. Fryshusets alla spelare gjorde poäng och tog returer. Senait Ghebremeskel gjorde flest med 15 p. Senait tog även 10 returer. 

KFUM Östersund – KFUM Blackeberg
KFUM Blackeberg åkte till Jämtland för ett möte med KFUM Östersund på lördagen. Blackeberg fick en bra start på matchen. Cecilia Berggren gjorde tolv poäng i den första perioden och Blacke inledde med en tiopoängsledning 9 - 19. Fortsatt ledning för Blackeberg hela den andra perioden. Men tack vare Frida Joelssons lay-up reducerades ledningen till fyra poäng. 33 - 37 i halvtid. I den tredje minskades avståndet ytterligare om än att Blackeberg kunde hålla ledningen genom hela den tredje. 45 - 47 och bara två poängs underläge för Östersund. En mycket jämn fjärde period blev dramatisk på slutet. Med 72 sekunder kvar av matchen gick Östersund upp i ledning för första gången i matchen. Stina Dahlin var målskytten och hon ökade sedan på till 58 – 54 med 23 sekunder kvar. Cecilia Berggren fick några sekunder senare chansen att skjuta straffar. Cecilia förvaltade båda och det stod 58 – 56. Hög press av Blackeberg. Alice Kindstrand gjorde en steal. Cecilia Berggren fick bollen och sköt en trea – som hon satte! 58 – 59. Timeout Östersund med två sekunder kvar. Elena Popkey ritade upp ett sista anfall. Östersund fick chansen att avgöra, men skottet satt inte. Blackeberg Basket vann sin andra match på en vecka. Stina Dahlin gjorde en double-double för Östersund med 18 poäng och 16 returer. För andra gången på en vecka var det matchvinnaren Cecilia Berggren som blev poängbäst för Blackeberg. 23 poäng och även 13 returer för stekhete Cecilia. 

KFUM Uppsala – Djurgården Basket
Nykomlingen Djurgården Basket har övertygat i Basketettan Norra. Bara en förlust på sina nio första matcher. Detta fick KFUM Uppsala känna av på fjärde advent. Uppsala Basket stod som värd i SEB USIF Arena och de höll jämna steg i den första perioden. 12 – 15. Sex olika poänggörare för DIF. På nytt stor spridning mellan målskyttarna i Djurgården i den andra perioden och en ganska kraftig utökning av ledningen. 14 – 23 i perioden innebar 26 – 38 totalt. Den tredje perioden var avgörande. Djurgården drog ifrån rejält. De vann perioden 7 – 19 och sedan även den fjärde med 7 – 17. Storseger för Djurgården mot Uppsala, 40 – 74. Kassandra Larsson nådde 11 poäng vilket var flest för hemmalaget. I Djurgården gjorde alla spelare poäng. Fyra spelare kom upp i tvåsiffrigt. Tina Moen nådde högst med 15 p. 

Basketettan Dam kör igång igen vecka 2. Tills dess önskas en God Jul och ett Gott Nytt År!

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info