I onsdags hölls det första webbinariet där Sara Dutina, Anton Kalén och Camilla Altéus presenterade Svensk Baskets ramverk för spelarutveckling och svarade på frågor kring det. Det blev mycket uppskattat och utbildningsansvarig Sara Dutina var nöjd med timmen.
Hämta ramverket för spelarutveckling här
- Framförallt är vi glada över möjligheten till dialog och kontakt med dem som verkar i våra utvecklingsmiljöer! Vi ser detta som en av många pusselbitar i att stärka de sportsliga delarna i vår verksamhet utifrån att prata om basket, att tillsammans upptäcka, diskutera och utforska hur vi utifrån den vetenskapliga och teoretiska grund, säger Dutina.
Urban Söderman var en av deltagarna i webbinariet. Söderman är fd elitspelare i SBL herr där han har vunnit SM-guld med Solna Vikings. Han har även gjort 25 A-landskamper för Sverige och är numera tränare för sina barn i AIK och Tureberg. Han gillade webbinariet kring Ramverket för spelarutveckling.
- Jag tog del av det nya ramverket när det lanserades och har gått utbildningar där det varit en del av innehållet men detta var också givande. Det knyter ju an i hela modellen kring motivation där självbestämmande, kompetens och tillhörighet är viktiga delar för att skapa inre motivation. Det är häftigt att det är forskningsbaserat och inte bara allmänt tyckande, säger Söderman.
Hur tar du med dig detta in i din vardag?
- Ja, alltså det är ju inte helt lätt måste jag erkänna. Det är ofta lättare att köra stationsbaserad teknikträning och de övningar man själv växt upp med. Detta kräver mer planering. Samtidigt ser jag många fördelar, speciellt för unga spelare. Vikten av att kunna spela en mot en och skapa ett övertag, att läsa försvararna och ta de beslut som ger anfallet ett övertag i varje situation. Kanske kommer Svensk Basket att få fler kreativa spelare som kan skapa övertag genom passningar eller att utmana sin försvarare, jag tror detta är bra.
Vad finns det för utmaningar?
- Lite det jag var inne på, spelövningar kan lätt bli komplicerade både för ledare och spelare. Det finns ett uttryck som heter ”paralyze by analyze” och gör vi det för komplicerat tappar vi tempo och intensitet. Det finns många bra teaching points med ”flätan” också även om det inte är så man passar upp bollen i en match. Sedan tror jag att det blir mer nivågruppering på träningarna desto fler spelövningar man har. Det behöver inte vara negativt men det kräver mer av ledaren. Sedan behöver spelare nöta en massa ändå, men de få timmar då man tränar tillsammans med andra är det bra om det läggs mer tid på spelförståelse än idag.
Om vi då omvandlar dessa principer i praktiken och lägger extra tid på planering, vad tror du blir resultatet av att införa mer game based learning och jobba efter självbestämmandeteorin?
- Jag tror det passar svenska spelare bra. Träningarna blir roligare och de får ta mer ansvar. Man talar ju mycket om ”transactional coaches” och ”transformational coaches” där de som är ”transactional” eller ”playstationcoacher” kortsiktigt får bättre resultat eftersom de detaljstyr. Medan de andra lär spelarna att våga ta beslut, att tänka själva och man kan ju bara gå till sig själv och yrkeslivet för att inse att det är mer motiverande. Att låta spelarna ta beslut kan dock ofta medföra att det ser ganska dåligt ut, hahaha, och det kan ju få coachen att se dålig ut. Därför är det viktigt med utbildning av alla i detta så man att fattar att en ytlig och kortsiktig framgång inte alltid gagnar dina spelare. Och att en bra coach inte alltid är den som skriker ut spel på sidlinjen utan vågar vara tyst.
MISSADE DU WEBBINARIET? DU KAN SE INSPELNINGEN HÄR.
Tisdagen den 16 mars kl 18:00 - 19:00 hålls nästa webbinarium i ämnet. Då kommer Alex Sarama presentera en rad övningar som fokuserar på beslutsfattande och spelförståelse utifrån ramverket. Det finns möjlighet för tränare att ställa frågor och diskutera övningar. Vi hoppas att ni är många som tar chansen och är aktiva, ni bidrar därmed till kompetenshöjning av oss alla.
Anmälan till webbinariet sker via www.basketutbildning.se - kontakta
vid frågor!