Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sofia Andersson

Equality och Roundtable Talks - vad händer?

16 NOV 2020 08:00
Vad görs bakom kulisserna, bakom slagorden och retoriken? Vi försöker här sammanfatta det arbete som görs i bakgrunden för att vi ska bli en inkluderande idrott. På riktigt.
  • Uppdaterad: 16 NOV 2020 08:00

Vi har en mängd olika projekt som vi är stolta över och som kommuniceras. Det kan vara Välkommen Hit, Loka Heroes, Bonnier Hoops, Basketligan Special, Play Ball eller andra. Men mycket av det vi gör är fokuserat på att skapa förändring och förståelse i grunden. De innebär lite färre handhjärtan i sociala medier, men för oss är de grunden i vad vi gör. Ni som är extra intresserade är varmt välkomna att fortsätta läsa efter denna korta beskrivning här nedan.

Uppförandekoden
Efter ett långt arbete har vi nu en Uppförandekod som ska vara ett hjälpmedel för ledare som har uppdrag för Svenska Basketbollförbundet. Vad gör vi och vad gör vi inte? Den är självklart ett levande dokument men en konkret handling för att vi ska agera mer inkluderande och skapa en tryggare miljö för alla.

Här finns uppförandekoden

Värderad riktning
Det är en utbildning som alla kan ta på www.basketutbildning.se som belyser hur värdegrunden får verkan i det vardagliga livet. Vilka val kan man ta? Det ska vara en ögonöppnare och diskussionsstartare.

Roundtable Talks
Genom att lämna över kontrollen av våra plattformar till svarta basketspelare i somras belyste vi i handling hur vi ville tackla allt det som mordet på George Floyd rörde upp. Det var mer än en svart bild på Instagram och det gav oss mycket mer än vi hade vågat tro.

Se samtalen här.

 

Medveten kommunikation
Enligt kommunikationsplanen ska Svenska Basketbollförbundet använda inkluderande uttryck, bildspråket ska inte förstärka eventuella stereotyper utan bidra till att man ser hela människan. 

Ökad representation
Förbundsstyrelsen har sju kvinnor och fyra män, valberedningen har två män och två kvinnor varav en är samtalsledaren i Roundtable Talks Danielle Hamilton Carter. Formellt är dessa de mäktigaste grupperingarna i Svensk Basket.

 I landslagsledningarna har vi detta år 40% kvinnor, det är mer än vi någonsin har haft tidigare.

Strukturerat arbete med styrelse och kansli
Projektledare Camilla Altéus driver tillsammans med RF ett arbete där vi årligen gör en revision av hur vår värdegrund har implementerats. "Se hela människan", "våga ta ställning" och "olikheter är vägen till framgång". Hur ser representationen av människor ut i Svensk Basket utifrån de sju diskrimineringsgrunderna? Vilka hinder finns fortfarande och vad är orsakerna? Revisionen blir en del av kärnverksamheten precis som verksamhetsplan och årsredovisning.

Egentligen var startskottet för detta arbete #metoo och basketinitiativet #utfoulad. När vittnesmål kring olika typer av kränkande sexuella handlingar kom in var det även en hel del vittnesmål om rasism som delades. Grundarna Ebba Requin, Azuka Nnamaka och Kadidja Andersson var i halvtidspausen på Sverige-Kroatien med på noterna och när vi hyllade alla kvinnliga landslagsspelare i pausen på Hovet hade de på sig t-shirts från #utfoulad. Symboliska handlingar är viktiga och ger uppmärksamhet och energi, därför kommer vi att fortsätta med dessa. Men det räcker naturligtvis inte med ord. Handling krävs.

Se klipp från Hovet här.

Svensk Basket valde därefter in Ebba Requin och Azuka Nnamaka i styrelsen. Det var en stark och konkret handling. Förbundsstyrelsen beslutade att om det ska göras något, måste det göras inifrån och ut. Eller som generalsekreterare Johan Stark uttryckte det, vi måste feja framför egen farstu först. Därför startades ett arbete med en uppförandekod som ska gälla alla som har uppdrag för Svenska Basketbollförbundet, inklusive landslag. Den togs fram efter ett långt arbete där stundtals hetsiga diskussioner fördes mellan tjocka väggar och med högt i tak. Så blir det när värderingar och ska värkas fram på riktigt, där inte sällan diskussionerna kan bli politik.

Uppförandekoden är idag levande och begränsar sig inte till ett specifikt område, den ska vara en hjälpande hand för att vi ska vara så inkluderande som möjligt och skapa en trygg miljö för alla som vill vara med. Men den är ett exempel på en konkret åtgärd som tagits de senaste åren för att göra riktigt skillnad.

Självklart räcker det inte med att skriva ner hur man ska vara. Vi alla behöver kunskap för att läsa situationer rätt. Utbildning är nyckeln i ett gott ledarskap. Därför har även utbildningen ”Värderad riktning”tagits fram i Utbildningsplattformen www.basketutbildning.se . Den är tänkt som en ögonöppnare och ett sätt att på ett praktiskt sätt se hur vår värdegrund kan appliceras i vardagen.

Basketen är ju på inget sätt skiljt från resten av världen, snarare tvärtom, basketen består i allra högsta grad av människor som har koll på vad som händer runtomkring och tar intryck utifrån. 

Representation är ett ämne som dök upp i Roundtable Talks och som är en het potatis i en stor del av världen just nu. För oss innebär att det ska finnas en mångfald av människor representerade på olika nivåer, inte minst beslutsfattande. Här har styrelsen gett förbundskansliet ett uppdrag kring att utreda hur vi på ett systematiskt sätt kan kartlägga detta. Representation handlar inte bara om att visa upp olika kön och hudfärg utan om en mängd olika faktorer som har sin grund i en inkluderande kultur, diskrimineringsgrunderna är en bra start för detta då dessa inbegriper även funktionsnedsättning, ålder, sexualitet, religion och könsöverskridande identitet.

Här har styrelsen gett förbundskansliet ett uppdrag kring att utreda hur vi på ett systematiskt sätt kan kartlägga detta. Detta år har vi 40% kvinnor i ledarstaberna på landslagen, det har aldrig varit så många. Vad är orsaken till att det är så få överlag? Tanken är inte att kvotera men att upptäcka orsakerna och försöka fixa dem istället för att bara behandla symtom.

Är sättet vi kommunicerar på ett sådant hinder? Det är möjligt. Därför är det viktigt att vi på olika sätt säkerställer att vi finns i olika kanaler, att vårt bildspråk är välkomnande, att vi använder språk som är inkluderande och hela tiden hjälper varandra i detta.

Svenska Basketbollförbundet kan aldrig, tack och lov, kontrollera exakt vad alla gör inom Svensk Basket. Däremot finns en demokratisk struktur som gör det möjligt för Svensk Basket att kontrollera vad Svenska Basketbollförbundet gör. I dessa tider tror vi alla förstår värdet av att slå fast om de demokratiska principer vi har.

Detta är inte ett försök att verka duktig utan ett ärligt försök att beskriva vad som görs för tillfället. Vissa tycker det är på tok för mycket, andra känner att det går alldeles för långsamt. Vår ambition, med respekt för den demokrati vi har, är att leverera på det Förbundsmötet har ålagt oss. Värdegrunden och hur vi behandlar varandra är en central del i det.

Svensk Basket har varit tydliga med är att hur vi är kommer att leda till att vi växer, och att vi växer kommer att leda till att vi vinner.

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info