Hoppa till sidans innehåll

Julhälsning från Susanne Jidesten

23 DEC 2020 08:04
2020 är snart slut. Jag känner mig vid det här laget ganska trött på att prata om ”i dessa tider”. Dessa tider har helt klart bjudit på sina motgångar och utmaningar. Det har lärt mig att inte ta allt för givet och att nästan inget blir som man tänkt
  • Uppdaterad: 23 DEC 2020 08:04

Bara den senaste veckan har vi återigen fått tänka om. Läs mer om tänkta seriestarter, RM/USM, riktlinjer för träning med mera på basket.se.

Ja, det här var året hela Basketsverige ställde in, ställde om och om igen. Varje ledare, coach, förtroendevald och förening har sett sitt tänkta upplägg, plan och matchspel ändras inte en gång utan många gånger. Ett starkt intryck från 2020 för mig har varit alla som fått till träningar i den nya vardagen. Många coacher och föreningar som arbetat med uteträningar, kreativa träningar inomhus, digitala fyspass, basketpromenader, rörelsekalendrar, utvecklingssamtal och kontakt digitalt. Och snabba upp- respektive nedväxlingar i verksamheten beroende på Regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 

Vikten av idrott och att vara i ett sammanhang är tydligare än någonsin. Och det är utmanande som coach, spelare och förtroendevald att om och om igen att ställa in och tänka om. Men så viktigt för alla barn och ungdomar som älskar att spela basket.  Du gör skillnad på riktigt! Så fortsätt att hålla i och hålla ut! En normal tid kommer.

 

Det här var också året våra seniorlandslag spelade i bubblor, damlandslaget kvalificerade sig till EM och herrarna besegrade Turkiet i en historisk landskamp i Globen. Men även året då många landslagssamlingar för våra ungdomslandslag ställts in. Förbundsserier avslutades tidigare, startade upp för ny säsong och fick pausa. I våras avslutades RM/USM och i höst har vi inte kunnat starta upp ännu. Många ungdomar som hade sett fram emot cuper, läger och spännande matcher har fått bita ihop och svälja besvikelsen.

 

Vid sidan av Corona och de basketspecifika höjdpunkterna hamnade även social rättvisa på Svensk Baskets agenda 2020.  I USA mördades George Floyd och det var den tändande gnistan för många som upplever rasism även i Sverige. Vi lanserade Roundtable Talks för att ge svenska basketspelare med svart hudfärg en plattform att beskriva hur de upplever Svensk Basket. Lärdomarna av dessa samtal bearbetas nu för fullt och utmynnar i flera handlingar. Jag vill ännu en gång tacka de som valde att delta för deras mod och öppenhet.

 

FIBA brukar säga att basket inte ska bli den största men den populäraste idrotten i världen. Vi ser att basketen blir både större och populärare i ett Sverige under förändring. Vi kan finnas där som en brygga mellan många olika människor.  Därför arbetar vi med att uppvakta nationella beslutsfattare, Riksidrottsförbundet och samarbetspartners för att bli ännu mer tillgängliga, kunna få fler anläggningar och underlätta för fler basketledare. Även här gör alla i Basketsverige en stor insats.

 

Under sista månaderna som gått har det varit tydligare än någonsin att det är just tillsammans vi är starka. När vi nu går mot ett år av nya utmaningar måste vi ha det med oss – tillsammans är och tillsammans bygger vi Svensk Basket. Tack för att du är med!

 

Jag önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info