Hoppa till sidans innehåll

Kicki Johansson får förtjänsttecken i guld

23 FEB 2021 07:24
Inte bara Sveriges bästa scorer genom tiderna utan kanske främst en person som betytt mycket för andra genom sin ledargärning. Kicki Johansson har tilldelats Svenska Basketbollförbundets förtjänsttecken i guld.
  • Uppdaterad: 23 FEB 2021 07:24

Kicki Johansson är en av de stora inom Svensk Basket. Hon har nu fått Svenska Basketbollförbundets utmärkelse förtjänsttecken i guld efter 25 års uppdrag i Svensk Baskets tjänst.

Ingen har gjort fler poäng i landslaget än Kicki Johansson, ingen damspelare har gjort fler landskamper och ingen svensk har gjort fler poäng i en enskild match i SBL (62 poäng). Men förtjänsttecknet i guld delas inte bara ut på spelarmeriter. Kicki Johansson har följt upp sin spelarkarriär med coachuppdrag och en mängd olika ideella ledaruppdrag inom basketen.

Förutom att ha coachat ungdomar i Kristinehamn och Södertälje under sin spelarkarriär har hon varit coach för Högsbo, arbetat på Västra Frölunda basketgymnasium, varit överledare för damlandslaget, suttit i SBBF:s styrelse två år, suttit åtta år i SBBF:s tävlingsutskott, suttit i SBBF:s landslagsutskott och varit med och stöttat och närvarat på en mängd mästerskap.

 Idag är hon kultur- och fritidschef för Hällefors kommun.

 

Priset får du för allt du gjort men hur är din relation till basket idag?

- Jag älskar ju basket, jag gör nu det. Jag har redan nu kollat hotell i både Frankrike och Spanien, jag ska ju dit. Speciellt damlandslaget som jag följer och känner väldigt för i hjärta, kropp och själ och jag är en stor beundrare av spelarna där.

När man är en legendar som gjort så mycket, är det inte lätt att känna att man inte blir uppmärksammad, att Svensk Basket är skyldig dig lite ändå?

    • Nej, jag har aldrig känt att sporten är skyldig mig något på något sätt, sporten har ju gett mig så himla mycket. Sedan tycker jag att man har tänkt på mig, de har hela tiden velat ha med mig på olika sätt även om allt kanske inte varit tip top, så jag känner absolut inte att Svensk Basket är skyldig mig någonting, absolut inte.

Apropå att bli uppmärksammad. Under basket-EM 2015 deltog du i FIBA Legends game med en rad storstjärnor. Berätta om det.

- Chockad över att bli inbjuden och jätteglad. Sådana som jag tyckte var stjärnor fick man spela ihop med.  För mig var det en viktig match, jag ville inte gå in och lattja, jag tyckte för många lattjade runt. Och coachen gillade ju det, så jag fick ju starta både första och andra halvlek men jag kunde ju banne mig inte gå på flera månader efter, hahaha.

Ja, är du en tävlingsmänniska?

- Ja, har alltid varit och kommer alltid att vara. En liten anekdot kring det. När jag kom till Arvika från Södertälje. Varje träning för mig är ju som en match, man går in 100% för det man gör det är ju det man kommer att göra under matchen sedan. Så coachen fick ju åka ut till mig till mitt jobb efter några veckor och prata med mig. Kicki, du får lugna ned dig lite för de är ju rädda för dig. Alltså, man är ju så inne i det…så jag frågade honom varför de hade tagit dit mig då, skulle vi inte vinna SM-guld?

920330 Basket, dam, SM-Final, Vikings - Arvika: Arvika, svenska mästare, bakre raden fr. v Eivind Möstl, coach, Ulrika Plogner, Maria Danielsson, Åsa Odéus, Ulrika Olsson, Eva-Lena Johansson, Althea Gwyn, Thomas Falk, ass. tränare och Göran Bredberg, fys. tränare. Främre raden fr. v Kicki Johansson, Catharina Persman, Annika Persson, Camilla Norman, Kerstin Skagius, Anna-Lena Fahlström och Loreta Gyraite.

Så jag blev ju lite stött men sedan förstod jag och så började vi ju jobba in det där, så det blev ju jättebra till slut. Men jag var ovan, de bad om ursäkt hela tiden, ursäkta dålig pass och ursäkta och ursäkta och jag var ju så ovan vid det där, haha. Men det blev ju bra som sagt, vi hade ett fantastiskt lag i Arvika.

 

Hur ser du på Svensk Basket idag?

- Jag kan kommentera damsidan för det är den jag följer mest. Jag är oerhört imponerad av svensk dambasket i och med att vi har så många bra spelare ute i de bästa ligorna. Så vi har en väldigt bra topp. Sedan tycker jag att vi behöver jobba mer med damligan, att skapa förutsättningar för spelarna, hur gör vi ligan mer attraktiv och försöker göra så att fler kan stanna i Sverige istället för att åka till USA. Jag hade flera erbjudanden från USA men ville stanna i Sverige och det tror jag kanske flera idag också vill om det finns rätt förutsättningar, att man verkligen kan nå riktigt långt om man är kvar i Sverige.

Tack så mycket Kicki för din tid och för allt du gjort och fortfarande gör. Så hoppas jag att det blir tillåtet med publik i sommar så vi kan ses på EM.

- Tack själv och det hoppas jag också. Vårt damlandslag är fantastiskt!

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Kränkning-Banner 320x320.jpg

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info