Hoppa till sidans innehåll

Luleå mot Södertälje i final

02 FEB 2020 09:47
Luleå dominerade 00-talet, Södertälje dominerade 10-talet och idag ser vi det första slaget om 20-talet. Två av svensk baskets absoluta vinnarinstitutioner ska idag i Täljehallen fightas om att ta 20-talets första titel.
  • Uppdaterad: 02 FEB 2020 09:47

Det är inte bara en enstaka match det handlar om idag i Täljehallen. Det handlar om att sätta tonen för detta decennium. Södertälje kliver in på hemmaplan som favoriter, trots att BC Luleå vann i Täljehallen så sent som i tisdags. Men idag är guardparet Jonathan Person/Sheriff Drammeh tillbaka för Södertälje.

SE FINALEN I SVENSKA CUPEN HÄR 

Men först en blick tillbaka på semifinalerna som bjöd på riktigt bra spel.

Första halvleken i första semifinalen mellan Borås Basket och BC Luleå var en riktig offensiv rökare, när BC Luleå ledde med 56-51 efter två perioder. Men Borås hade problem att hålla ångan uppe, till stor del för att Marcus Tyus drog på sigsin fjärde personliga foul redan halvvägs genom den andra perioden. När den tredje perioden startade fortsatte BC Luleå att göra poäng medan Borås halvvägs genom perioden bara hade fått upp ett enda straffkast på poängtavlan.  

 

Det var där matchen avgjordes, enligt BC Luleås coach Peter Öqvist:  

 

– I andra halvlek lyckas vi täppa till defensivt. I första halvlek var det många som gjorde poäng, men vi fick bättre grepp i andra halvlek, vilket gav oss självförtroende.  

 

Offensivt förlitade sig norrlänningarna på Quinton Upshur, Denzel Andersson och Brandon Rozzell, som alla spelade över 30 minuter i matchen. Särskilt Rozzell, med sina 31 poäng och 6 trepoängare, var nyckeln.  

 

– Brandon var suverän, säger coach Öqvist. Han gjorde det riktigt bra och balanserat, när han valde mellan att spela fram sina lagkamrater och avsluta själv. Han valde sina lägen otroligt bra. 

 

När Tyus spelade hela andra halvlek med den ständiga risken att få sin femte foul, och när Elvar Már Fridriksson haltade av planen, kunde Borås helt enkelt inte matcha BC Luleås offensiv. Slutresultatet skrevs till 106-86.  

 

I lördagens andra match gjorde Södertälje debut i årets Svenska Cupen. Eftersom de på styrkan av att ha vunnit grundserien i Basketligan Herr säsongen 2018/2019 fick äran att arrangera Final Four fick de en friplats in i cupens slutskede.  

 

Deras motståndare var Wetterbygden, som i årets säsong av Svenska Basketligan Herr ligger på femte plats, bakom just Södertälje Kings. Matchen var tät i 25 minuter, när inget lag lyckades få mer separation än sex poäng. Men i ett skede i slutet av tredje perioden, när Wetterbygden hade flyt i anfallet och höll på att dra iväg, fick Södertäljes Eric Adams ett läge under korgen och gick upp för en tvåhandsdunk. Wetterbygdens Jonatan Bohman mötte honom på toppen och Adams landade olyckligt. Domarna blåste en osportslig foul och Adams fick bli hjälpt av planen.  

 

De följande sju minuterna vann Södertälje med 24-4.  

 

– Det var en typisk Kings-match och det är för mycket upp och ner i vårt spel, säger Södertälje Kings coach Ludwig Degernäs. Vi behöver hitta en jämnare nivå. Vi börjar bra, sen försvinner det bort, sen kommer vi igen och sen försvinner det. Grabbarna visar fantastisk karaktär i fjärde perioden och spelar för vinsten och för Scottie [Eric Adams].  

 

Sista perioden slutade 30-14 till hemmalaget och Södertälje kunde vinna bekvämt, 93-80.  

 

I söndagens final ställs då hemmarrangören Södertälje Kings mot BC Luleå, vilket blir en repris på tisdagens match i Basketligan Herr som spelades på precis samma golv i Täljehallen. Den gången vann BC Luleå med 84-80.  

 

– Det var en riktig holmgång, som vi vann alldeles på slutet med straffkast, minns coach Öqvist. Allt tyder väl på att det blir en precis lika jämn match imorgon.  

 

För Södertäljes del handlar det om att de får spela sitt eget spel och följer den gameplan som de på förhand ritat upp — något som coach Degernäs känner att de inte har gjort exemplariskt såhär långt in i säsongen.  

 

– Vi saknade lite spelare mot Luleå i tisdags, precis som vi har gjort hela säsongen. Det är viktigt att vi gör upp en bra gameplan och följer den. I förra matchen följde vi inte gameplan tillräckligt mycket. 

 

I cupformatet blir det två matcher på två dagar, vilket blir något nytt för båda lagen som annars är vana vid ett par dagars vila mellan matcherna. Men när cuptiteln står på spel får tröttheten vänta.  

 

– Det är ett tufft schema, så där finns en orolighet, säger coach Öqvist. Ork kommer att vara en faktor, det är det inget snack om. Vi gick dessutom tunga minuter på många av våra spelare idag, så vi får se hur de svarar imorgon. Samtidigt tävlar vi om en titel så när adrenalinet kickar in så tror jag att vi orkar.  

 

Finalen spelas på söndag med uppkast kl 15:30. Bronsmatchen mellan Borås och Wetterbygden startar kl 13:00.  

 

Borås Basket - BC Luleå, 86 - 106 (24-27, 27-29´, 16-22, 19-28) 

Poäng, Borås: Fredrik Andersson 17, Marcus Tyus 15, Andreas Person 10, DeAndre Davis, 9, Elvar Már Fridriksson 8, Ludvig Johannson 7, William Gutenius 7, Zachary Cuthbertson 7, Simon Gunnarsson 3, Edvin Larsson 3.  

Poäng, BC Luleå: Brandon Rozzell 31, Quinton Upshur 20, Denzel Andersson 18, Pelle Larsson 15, Axel Nordström 9, Anton Kobylak-Berglund 9, Tim Kearney 4.  

 

Södertälje - Wetterbygden, 93-80 (21-20, 15-16, 24-30, 33-14) 

Poäng, Södertälje: Anton Gaddefors 20, Jonathan Person 17, Martin Pahlmblad 15, Deshawn Montra Freeman 12, Simas Buterlevicius 10, Charles Callison 10, Eric Adams 9.  

Poäng, Wetterbygden: Calvin Hermanson 19, Tyler Sabin 17, Adam Rönnqvist 16, Carl Engström 15, Jonathan Peleg 8, Jonatan Bohman 4, Albin Häll-Eriksson 2. 

 

 

Skribent: Johannes Grufstedt

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info