Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

16 DEC 2019 08:33
Ordförande Mats Carlson är tillbaka med ett månadsbrev, och den här gången fokuserar han på SBL, våra svenska klubblag på internationell nivå, hur vi får in mer pengar i basketen samt TV och webbsändningar.
  • Uppdaterad: 16 DEC 2019 08:33

Detta månadsbrev tänkte jag fokusera på landets högsta ligor, SBL. Jag har haft förmånen att följa dessa ligor på nära håll de senaste åren och jag kan konstatera att nivån på det mesta ökat avsevärt. Lagen i ligorna är idag på en helt annan nivå än för några år sedan i de flesta avseenden. Att påstå att allt är frid och fröjd vore dock en överdrift. Vi har blivit bättre men vi har en bit kvar.

Denna säsongs ligor är jämnare än på många år och inget lag går säkert. I SBL herr är förra säsongens nykomling, Köping, i toppen, samtidigt som inga lag är avhängda till skillnad från förra året då ett lag sladdade redan från start. Att vi nu har ett fungerande serieträd på herrsidan är mycket positivt. Inget av lagen vill åka ur SBL men det eller de lag som gör det faller inte jättedjupt utan där väntar en Superetta som blir allt bättre för varje år. Köping, Wetterbygden och Djurgården har gått vägen via Superettan och där fått en försmak av vad som väntar. Skillnaden mellan SBL och Superettan är fortfarande stor men kommer att minska över tid. Det eller de lag som faller ur denna säsong kommer att göra allt för att så snabbt som möjligt ta sig tillbaks och därmed bidra till att höja nivån på Superettan vilket utvecklar alla lag som spelar där.

Även på damsidan har vi haft en härlig säsongsstart och förra årets nykomling och finalist Högsbo imponerar stort. De senaste säsongernas giganter Luleå och A3 går inte längre säkra och kampen om slutspelsplatserna kommer att bli stenhård. Tyvärr har vi f.n. ingen motsvarighet till Superettan här utan avståndet mellan ligan och Basketettan är stort. Alla inser detta och därför har ett arbete påbörjats för att se hur ett serieträd på damsidan bör se ut som säkerställer en dramatik både i topp och botten på serierna samtidigt som en nedflyttning inte innebär en katastrof. Ska bli intressant att se vilket förslag som kommer att presenteras när det är klart! 

Samtidigt som vi ser bättre ligor än på länge kan vi konstatera att våra klubblag har svårt att lyckas internationellt. Detta trots att vi har flera lag som deltar i det internationella cup-spelet vilket är mycket glädjande. Det ger föreningen, spelarna och coacherna internationell erfarenhet vilket ger dem en fördel på sikt i jämförelse med de lag som inte spelar. Tittar vi på de senaste årens SM-segrare på både dam- och herr så har de deltagit i internationellt spel under säsongen de bärgade SM guldet. Det verkar alltså löna sig i jakten på SM-guld att spela internationellt!

Men efter Arvikas Europacupfinal mot Conad-Unicar Cesena från Italien, 1991, och Alviks seger på bortaplan mot Real Madrid i oktober 1982 har de internationella framgångarna på klubbnivå varit begränsade. Är detta ett problem undrar ni och det kan självklart diskuteras men det är ingen tvekan om att spel på europeisk toppnivå är utvecklande för alla som deltar och innebär indirekt även att nivån i den inhemska ligan höjs. Fick jag önska skulle jag vilja att alla ligalag även spelade internationellt men inser att det kommer att dröja några år och att vi bl.a. måste skapa ekonomiska förutsättningar för detta vilket för in mig på nästa ämne, ekonomi. 

Hur får vi in mer pengar i basketen? De huvudsakliga intäktskällorna för de flesta idrottsföreningar är bidrag, sponsring och medlems- och träningsavgifter. Här kan vi konstatera att stödet från samhället blir mer och mer riktat och inriktar sig främst på breddidrott i olika former. Det offentliga stödet till elitidrott är mycket begränsat. Några kommuner inser värdet av elitidrott för det egna varumärkesbyggandet och kan stödja den lokala elitföreningen men i många kommuner är det uteslutet. Återstår då sponsringen som dock väsentligt ändrat karaktär de senaste åren. Den tiden är snart förbi när företag betalade en stor summa för att synas på en skylt i hallen eller på lagdräkterna. Idag krävs det en helt annan aktivering av ett sponsoravtal och många företag premierar CSR-insatser framför elitidrott.

Förutom eventuella sponsorintäkter återstår då publikintäkter, försäljning av kläder o.dyl., (s.k. merchandise) och intäkter från TV- och webbsändningar för att finansiera elitverksamhet. Här har vi områden som jag tror behöver utvecklas för att våra föreningar ska ha en chans att kunna växa ekonomiskt och t.ex. konkurrera internationellt.

Flera klubbar har utvecklat arrangemangen kring sina hemmamatcher och har fina publiksiffror vilket är positivt. Välfyllda läktare är viktigt och bidrar till ökat intresse men bara publikintäkter räcker knappast som finansieringskälla. Ett område där det nog kan göras mer är försäljningen av merchandise som av flera skäl vore önskvärt om den kan öka. Den bidrar med pengar samtidigt som den syns och gör klubben mer känd på orten.

När det gäller TV- och webbsändningar så kan vi nu glädja oss åt att alla matcher i våra högsta ligor går att se direkt oavsett var i landet man befinner sig! Denna säsong visas även många av matcherna på SVT Play. Jag hoppas verkligen alla inser vilken möjlighet för Svensk Basket som detta innebär och jag hoppas alla föreningar i Sverige, oavsett om man har en elitverksamhet eller ej, hjälper till att marknadsföra detta till medlemmar, spelare, föräldrar m.m. Att SVT nu börjat sända svensk ligabasket beror inte på att de vill stötta oss utan det beror på att de sett att basketintresset vuxit kraftigt bland främst de yngre tittarna de senaste åren och de vill självklart ha denna publik till sina kanaler. Vill vi att det ska visas ännu mer basket i TV (-vilket ökar intresset för basket bland sponsorer, media och allmänhet) måste vi hjälpas åt att sprida kunskapen om både sändningarna i SVT Play och webbsändningarna från ligorna. Sätt upp anslag i hallarna och gör reklam via hemsidor och sociala kanaler även om ni inte själva har något lag som spelar!

Jag avslutar därför detta långa månadsbrev med några julklappstips som förutom glädje för mottagaren även innebär glädje för Svensk Basket på både lång och kort sikt!

Avslutningsvis vill jag tacka er alla som varje dag bidrar till att göra både Svensk Basket och Sverige lite bättre för ett fantastiskt arbete detta år! Ni gör att vi har flyttat fram våra positioner och ser framtiden an med tillförsikt. Sträck på er men glöm inte att även att unna er lite vila nu i juletid. Det återstår mycket av säsongen! 

 

God Jul & Gott Nytt År!
Mats Carlson 
Ordförande, Svenska Basketbollförbundet

Skribent: Mats Carlson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info