Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

15 APR 2020 07:40
I ett nytt månadsbrev från SBBF:s ordförande Mats Carlson reflekterar han över den senaste månadens händelser, förbundets och styrelsens snabba agerande, flytten av förbundsmötet och hans egen framtid som ordförande.
  • Uppdaterad: 15 APR 2020 07:40

Detta månadsbrev skrivs under påsken 2020. Den första påskhelg på många, många år som jag inte tillbringat i någon baskethall, för att följa någon cup från coachbänken eller läktaren eller några slutspelsmatcher. Vi befinner oss just nu i en situation vi aldrig varit med om tidigare och osäkerheten är stor inom alla områden om när Coronapandemin kommer ett vara över och hur det kommer att se ut då. Då jag, i likhet med de flesta av oss, inte är någon expert ska jag inte spekulera i detta men jag hoppas naturligtvis att säsongen 2020/2021 kommer att starta som planerat med alla lag på plats men i dagsläget kan ingen garantera något, vi kan bara hoppas. 

När jag ser tillbaka så är det otroligt hur snabbt allting gått. Jag tittar på SVT:s Coronasidor och konstaterar att det var först den 24:e februari de började med sina direktrapporter om Coronaviruset. Det var nog få som ens då insåg vilka konsekvenser detta skulle komma att få inom bara några veckor. Men från den 11:e mars då Folkhälsomyndigheten rekommenderade att sammankomster med fler än 500 personer inte skulle hållas gick det fort. Vi hade den kvällen flera interna möten samt dialoger med ligaföreningarna för att fundera över olika alternativ. Den 12:e mars bjöd RF in alla SF till en information och med den information vi fick där insåg vi att det enda rätta var att omedelbart ställa in alla matcher och avsluta säsongen. Om detta var både vi och ligaföreningarna helt eniga och våra distrikt följde snabbt med och ställde in alla matcher och turneringar med omedelbar verkan. Detta hände alltså på torsdagen den 12:e och redan den helgen var nästan alla matcher stoppade.

Att vi agerade så snabbt och drastiskt väckte förvåning hos vissa men det fanns flera skäl för detta. Först och främst naturligtvis vårt ansvar för samhället och våra medmänniskor. När liv står på spel blir andra frågor sekundära. Vi insåg också att resandet troligtvis skulle försvåras inom kort och att ett snabbt beslut skulle underlätta för de av våra spelare som har sina nära och kära på andra håll i världen att ta sig dit. Att hela Basketsverige stod enat i denna fråga underlättade naturligtvis när vi fick frågor från massmedia och jag känner mig mycket stolt över hur vi hittills har hanterat denna kris. Jag har full förståelse för den besvikelse många spelare, föreningar och supportrar känner över att det inte blev något vanligt slutspel denna säsong, så även jag så klart. Vet att alla spelarna och coacherna i Borås Baskets herrlag, Luleå Baskets damlag eller Norrköping Dolphins rullstolsbasketlag hellre hade fått fira efter den sista finalmatchen i stället för att bli Svenska Mästare på detta sätt men de har inget att be om ursäkt för, de ledde alla sina respektive serier klart när de avslutades. 

För oss på förbundet så har fokus nu flyttats från denna säsongs tävlingsspel till våra föreningars överlevnad. De uteblivna publik- och TV-intäkterna och den minskade uppmärksamheten drabbar många hårt, men lika hårt och i vissa fall ännu hårdare drabbas de som är helt beroende av en eller ett fåtal sponsorföretag som i dessa tider måste dra ner sin sponsring. Även de föreningar som räknat med stora intäkter från sina cuper och turneringar som nu blir inställda eller uppskjutna har plötsligt hamnat i en mycket otäck finansiell situation. Att regeringen lovat hjälpa idrotten med 500 miljoner är positivt men vi vet ännu inte hur dessa ska fördelas. RF har uppdraget att administrera detta och mer information kommer nu efter påsk. RF är medvetna om att det brådskar med utbetalning för många. Att pengarna inte kommer att räcka för att täcka alla önskemål är dock klart så vi måste alla, oavsett om vi är en elit- eller breddförening, se över vad vi kan göra för att minska sårbarheten vilket i de flesta fall betyder att minska kostnader. Samtidigt måste vi tänka nytt och se om vi kan hitta nya intäkter och här tycker jag det finns många strålande exempel. Allt ifrån att reprissända historiska matcher och ”sälja” olika typer av biljetter till dessa, till att hjälpa livsmedelsaffärer med hemkörning av varor m.m. till isolerade människor.

För att sammanfatta, skillnaden mot när jag skrev förra månadsbrevet mot idag är enorm. Just nu är det tungt men det kommer att gå över och jag hoppas verkligen vi tillsammans kan se till att alla föreningar överlever så att vi kan fortsätta jobba mot vår vision, Svensk Basket – där Gränslös gemenskap & Livslång passion skapar vinnare för livet!

En konsekvens av förbudet mot sammankomster med fler än 50 deltagare är att vi blev tvungna att skjuta upp Förbundsmötet från den 26:e april till den 29:e augusti. Det är tråkigt men just nu behöver vi fokusera på att rädda våra föreningar och planera inför kommande säsong vilket inte är det lättaste. 

För mig personligen har den senaste tidens händelser fått mig att fundera över min egen situation. Jag har varit ordförande i drygt 4 år och suttit i SBBF:s styrelse i över 10 år. Jag känner en enorm stolthet över var Svensk Basket befinner sig och vad den här styrelsen, med hjälp av våra fantastiska medarbetare åstadkommit. Vi har tagit fram en ny strategi för hela Svensk Basket, vi har förvandlat svensk landslagsbasket till något av det hetaste som finns när det gäller event, vi har moderniserat vår utbildning och lanserat en digital utbildningsplattform som röner stort intresse från andra förbund m.m. Ja, listan kan göras lång men detta är inte rätt tillfälle för något slags summering utan bara ett konstaterande att mycket av det jag satte upp som mål för mig själv när jag valdes våren 2016 nu har nåtts. Vi står väl rustade för framtiden men just nu måste jag, styrelsen och vårt kansli fokusera på att reda ut Coronakrisen och det kräver mycket energi och arbete. När vi är igenom detta är det dags att åter bygga vidare på det vi åstadkommit och då tycker jag att det känns som ett bra tidfälle punkt att lämna över till någon annan att föra skutan vidare i den riktning vi alla enats om i Strategi 2025. Jag har informerat Valberedningen om mitt beslut att inte kandidera för ytterligare en period och jag är övertygad om att de kommer att göra ett bra jobb med att hitta en lämplig efterträdare som kan ta stafettpinnen vidare efter det kommande Förbundsmötet.

Nu fortsätter vi dock fokusera på att ta oss igenom den här pandemin. Det kommer inte att bli lätt men tillsammans kommer vi att klara det!

Ta hand om er och era närmaste och fortsätt tvätta händerna!  

Baskethälsningar,
Mats Carlson
Ordförande

P.S. Har du kommentarer, idéer eller synpunkter skicka mig gärna ett mail:This is a mailto link  

Skribent: Mats Carlson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info