Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från Susanne Jidesten

15 MAR 2021 06:05
Ordförande Susanne Jidesten är tillbaka med sitt månadsbrev. Trots snöstormar närmar sig streetbasketsäsongen som kanske blir viktigare än någonsin.
  • Uppdaterad: 15 MAR 2021 06:05

Hej,

Det var ett tag sedan jag skrev och även om mycket verksamhet ligger nere händer det en hel del.

Många tuffa och tråkiga beslut har tagits den senaste månaden kring vår tävlingsverksamhet. Först ut var beskedet att Superettan avslutar sin säsong, därefter följde Basketettorna och SBL Rullstol och sedan RM och USM. Beslutet kring RM och USM var extra tufft då vi vet att många har fortsatt träna på de sätt som går med sikte just mot dessa turneringar. Hela säsongen har förbundet arbetat för att vara proaktiva kring matcher och tävlingar, ställt om och tänkt nytt men till slut såg vi ingen väg framåt under de förutsättningar som råder.

Vi behöver ge besked i rimlig tid för att föreningar och ledare ska kunna ha en chans att anpassa sig. Förbundskansliet med generalsekreterare Fredrik Joulamo i spetsen och Tävlingsutskottet har arbetat med flera alternativa lösningar men nådde till slut vägs ände för vad som var möjligt.

Generellt är såklart just pandemin och dess konsekvenser en betydande fråga i styrelsens och kansliets arbete.  Vi samarbetar med andra specialidrottsförbund och Riksidrottsförbundet för att finna lösningar framåt men också på en övergripande nivå för skapa bättre förutsättningar för svensk basket. Jag, i rollen som ordföranden för SBBF,  ingår numera i RF:s referensgrupp för ekonomiskt stöd som en av några representanter för specialidrottsförbunden.

Jag fick tidigare möjlighet att prata med idrottsminister Amanda Lind och beskriva svensk baskets situation generellt och särskilt kopplats till pandemin. I januari skrev vi ett öppet brev till regeringen, fick svar och kort därefter öppnades även möjligheten för barn och ungdomar under 15 år att träna.

Med det sagt vet jag att läget fortfarande är oerhört allvarligt för många barn, ungdomar och föreningar. Tappade sugar, minskat engagemang och en trötthet på att inte få spela basket och träffas som vi vill och brukar. Parallellt så är det många som gör allt för att kunna hålla igång i förening på de sätt som går. Låt oss fortsätta peppa och stärka varandra i detta. På förbundsnivå tar vi varje chans vi kan att föra basketens talan.

Vi närmar oss nu också en vår- och sommarsäsong och vi vet ännu inte hur restriktionerna kommer att se ut.  Då vill jag verkligen slå ett slag för streetbasket och 3x3. Ta vara på denna möjlighet, det basketsug som finns i ert närområde och satsa på att spela utomhus. Vi kommer med en rad initiativ från Svenska Basketbollförbundet för att skapa förutsättningar för spel. 

Jag hoppas att ni hakar på och utnyttjar den möjligheten för att skapa fler basketevenemang i era kvarter. Den 30 mars har vi nästa stora digitala föreningsträff och där kommer vi garanterat prata mer om hur vi ställer om till 3x3 och hur vi kan stötta er att komma igång eller utveckla den verksamheten.

Vi är många som nu sliter på en rad olika sätt för basketen och för våra utövare. Håll ut, fortsätt vara inspirerande och stöttande för det kommer att vända. Vi kommer att hitta tillbaka till ett normalläge, kanske är det inte helt så som innan, men ett normalläge där vi kan spela och njuta av världens roligaste sport.

Hör av dig eller så syns vi den 30 mars!

 

 

Skribent: Susanne Jidesten
Epost: This is a mailto link

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info