Hoppa till sidans innehåll

Matcher i Uppsala genomförs

22 OKT 2020 16:54
I Uppsala län råder särskilda restriktioner m a a Covid-19. Förbundsseriematcherna kommer dock att spelas i helgen. Läs mer här.
  • Skapad: 22 OKT 2020 16:54

Matcherna i SBL Dam, Uppsala - IK Eos den 24 oktober samt i Superettan, Uppsala - RIG Mark den 25 oktober kommer att äga rum som planerat.

Däremot uppmanas alla deltagare att med största aktsamhet följa de protokoll som finns. Beslutet är taget efter samråd med RF och de andra större lagidrottförbunden.

Region Uppsala har skärpt restriktionerna i länet för att minska den ökande smittspridningen av coronaviruset. Under den tidsperiod som angivits spelas tre förbundsseriematcher i länet. Svenska Basketbollförbundet har deltagit i flera möten med Riksidrottsförbundet, som har en dialog med Folkhälsomyndigheten, samt specialidrottsförbunden för ishockey, bandy, innebandy och handboll. Med utgångspunkt i att idrott är bra för folkhälsan och att det idag inte finns några tecken på smittspridning inom basketlagen i Uppsala har Svenska Basketbollförbundet beslutat att fortsätta att tillämpa det Covid-19-protokoll som fastställts för förbundsserierna.

 

Riksidrottsförbundet har uttalat att idrottslig verksamhet kan fortsätta att bedrivas i Uppsala län med följande tillägg:

  • Idrotter där nära fysisk kontakt är en väsentlig del av idrotten, som exempelvis många kampsporter, bör skjuta fram tävlingar och ändra upplägg och innehåll i träning så att nära fysisk kontakt undviks till dess att nya rekommendationer kommer från Region Uppsala.
  • Idrottsutövare, ledare och domare ska i möjligaste mån undvika att använda kollektivtrafik i samband med sitt idrottsutövande.
  • Idrottsverksamheter ska i den mån det är möjligt genomföras utomhus.
  • Idrottsutövare, ledare och domare som reser till eller från Uppsala ska överväga risken för smittspridning inför deltagande i idrottsevenemang.
  • Verksamheter ska skjutas fram eller ställas in om det inte får betydande konsekvenser.

SBBF uppmanar, precis som RF, deltagare att undvika lokal kollektivtrafik och att agera ansvarsfullt i kontakterna med övriga.

 

– Vi har ett tydligt protokoll som är förankrat med medicinsk kompetens och förbundsserielagen som vi kommer att upprätthålla, det finns inga tecken på någon smittspridning inom basketen i Uppsala och då gör vi bedömningen att matcherna kan spelas. Självklart vill vi understryka vikten av att protokollet följs till punkt och pricka, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på SBBF.

 

Ett av RF:s tillägg rör sporter med ”nära fysisk kontakt som en väsentlig del” och vad som avses med det. En strikt tolkning av detta skulle göra att knappt någon lagsport vore tillåten att utöva. Så är inte fallet.

-  Vad gäller nära fysisk kontakt som en väsentlig del av idrotten säger RF att det är kampsporter som avses i första hand, inte basket, handboll eller ishockey. Självklart finns fysisk kontakt i dessa sporter också men inte med samma intensitet eller som grundläggande förutsättning för att man överhuvudtaget ska kunna tävla, fortsätter Lundén.

Vad gäller distriktsseriematcher i Uppsala län bidrar SBBF med bedömningar till Norra Svealands BDF samt Stockholms BDF som administrerar dessa serier.

SBBF har inget emot att en lokal arrangör vidtar ytterligare åtgärder för att begränsa riskerna för smittspridning, så länge som tävlingsbestämmelserna följs. Ett exempel kan vara att inte släppa in publik överhuvudtaget i samband med matcher.

 

För att ladda ner Svenska Basketbollförbundets Covid-19-protokoll, klicka här:

Aktivitetsprotokoll Covid19 version 20201009

 

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info