Hoppa till sidans innehåll

Om förändring av idrottsgymnasier

01 SEP 2020 09:33
Regeringen föreslår att systemet med både riksidrottsgymnasier, RIG, och nationellt godkända idrottsutbildningar, NIU, görs om. Nu ska förslaget på remiss och Svenska Basketbollförbundet är aktivt i frågan.
  • Skapad: 01 SEP 2020 09:33

– Vi har bildat en arbetsgrupp, kommer att föra dialogen med Riksidrottsförbundet och lämna ett remissvar, säger Fredrik Joulamo, landslagsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

Förslaget grundar sig i att specialidrott i högre utsträckning ska vara för dem som elitsatsar i sin idrott. Antalet totala platser inom samtliga idrotter för RIG och NIU sjunker därför från 9500 till 5000. Alla dessa specialidrottsutbildningar föreslås vara rikstäckande. Vidare har utbildningsdepartementet i detta förslag öppnat för möjligheten att göra om kursplanen för Liu, från nuvarande inriktning mot en mer specialidrottsanpassad sådan. Detaljerna kring detta är inte klara och även det är föremål för remissförfarandet.

– Vi har god anledning att anta att förändringen blir av men vi kommer nu att noga studera förslaget och lämna ett remissvar senast den 15 november från basketen där våra behov och förutsättningar tydligt framgår, fortsätter Joulamo.

Det föreslås att den nya lagstiftningen ska träda i kraft den 1 januari 2022 och att den första kullen med det nya systemet börjar hösten 2024 (årgång födda 2008). Till dess fortsätter nuvarande system att gälla, de som redan börjat gymnasiet kommer alltså att slutföra det som planerat.

– Vi välkomnar förslaget från departementet och utbildningsminister Anna Ekström och ser nu fram emot att ta del av innehållet i detalj, säger Peter Mattsson, verksamhetsområdeschef för idrottsutveckling vid Riksidrottsförbundet.

Förslaget har föregåtts av en översyn som utbildningsministern beslutade om efter önskemål från både Skolverket och Riksidrottsförbundet. I beredningen av förslaget har såväl ett antal av departementet utvalda specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet deltagit. Även företrädare för skolhuvudmännen har medverkat.

Fullständigt förslag från regeringen (full text): 
https://www.regeringen.se/4a0917/contentassets/77dc50d0c09c41ffba60a82a34700d3d/idrottsutbildningar-i-gymnasie--och-gymnasiesarskolan

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info