Hoppa till sidans innehåll

Ordförandens månadsbrev

13 FEB 2020 09:29
Det händer mycket nu! Ordförande Mats Carlson kommenterar OS-kvalet som varit, de beslut som tagits den senaste tiden kring regionverksamhet och rullstolslandslag samt påminner om Strategi 2025:s betydelse för vår framtida väg.
  • Skapad: 13 FEB 2020 09:29

Så har vi då spelat vårt första OS-kval på väldigt länge. Att vi åter är uppe på nivån att få spela mot de bästa nationerna i världen är fantastiskt och ambitionen nu är att etablera oss här. Man kan konstatera efter kvalet att i våra bästa stunder kan vårt fantastiska damlandslag spela jämt mot de bästa men vi saknar idag några saker, däribland erfarenhet, för att ta oss hela vägen. De matcher vi fick i Belgien är därför extremt värdefulla för framtiden. Utmaningen för oss nu är att hitta matcher mot liknande motstånd innan nästa EM-slutspel 2021. För oss som hade möjligheten att följa matcherna på plats har det varit en glädje att se hur oerhört proffsigt våra spelare, våra coacher och vår stab agerar och jag ser med tillförsikt fram mot kommande EM-kvalmatcher. De är definitivt inte nöjda med att missa OS, för dem finns inga hedersamma förluster! 

 

Resten av detta månadsbrev kommer jag att ägna åt förra årets viktigaste händelse i Basketsverige, nämligen beslutet om en gemensam strategi fram till år 2025! Jag och styrelsen är mycket glada över det engagemang ni alla visade i arbetet med denna och det enhälliga beslutet på det extra Förbundsmötet i augusti var en skön bekräftelse på att vi är eniga om hur vi ska göra Svensk Basket ännu framgångsrikare. Dock, att fatta ett beslut är en sak, att genomföra det en annan! 

 

Vi, Förbundsstyrelsen och Förbundskansli, har sedan beslutet togs gått igenom hela vår verksamhet och ställt den mot målen i Strategi2025.

Detta har inneburit att vi kommer att behöva förändra ett antal saker. Inte för att det vi gjort tidigare varit dåligt utan helt enkelt för att det inte givit de effekter vi eftersträvat. Ett par saker har vi redan kommunicerat som borttagandet av nuvarande regionverksamhet och nedläggningen av rullstolslandslagen under 2020 men det kommer att komma fler. 

 

Detta är inga lätta beslut att ta men nödvändiga. Tittar vi på hur utvecklingen har varit de senaste tio åren så har antalet licensierade spelare i stort legat stilla, antalet klubbar minskat och ekonomin är fortsatt ansträngd i de flesta föreningar. Ska vi till exempel nå målet att växa med 5% per år i antal licensierade spelare och samtidigt öka medelåldern måste vi förändra något i Svensk Basket.

Vad vi på förbundet gör är bland annat att i stället för att satsa på regionverksamhet där vi samlar spelare och coacher regionalt, satsa på att stötta och utveckla coacherna i föreningarna där spelarna tillbringar sin absolut största tid. Vi måste sträva efter att ge alla spelare, oavsett var de bor, goda utvecklingsmiljöer.  

 

Att vi detta år lägger ner rullstolslandslagen beror på att antalet rullstolsbasketspelare minskat konstant de senaste åren och i stället för att lägga alla pengar på landslag för de som är kvar kommer vi att satsa på att öka antalet utövare. Lyckas vi med detta kommer även kvalitén på våra landslag att öka på sikt. Parasport har under många år varit en del av Svensk Basket men det är dags att satsa mer på att bli fler även här i linje med vår strategi!     

 

Jag är personligen förtjust i vår strategi; Vara-Växa-Vinna. Genom vårt sätt att VARA, får vi fler som vill delta, fler som vill följa oss, fler som intresserar sig vilket gör att vi VÄXER. Genom att vi VÄXER blir vi också fler som tillsammans gör oss starkare och bättre vilket gör att vi kommer att VINNA mer! 

Jag tycker att detta väl sammanfattar Svensk Baskets styrkor. Som vi konstaterade i våra workshops i samband med strategiarbetet behöver vi dock samarbeta mer för att utnyttja dessa. Jag ser därför fram emot att ta del av hur era föreningar och distrikt arbetar med Strategi2025 och vad ni kommer att förändra för att vi tillsammans ska nå våra mål. 

Maila gärna in era strategier till This is a mailto link så kanske vi kommer och gör ett reportage hos er. Kan vi inspirera och lära av varandra blir allt lättare. Vi i Förbundsstyrelsen försöker alltid besöka så många distriktsårsmöten som möjligt och det ska bli spännande att ta del av hur arbetet går i olika delar av landet! Hoppas verkligen på stor uppslutning med många föreningar på plats som bidrar till med olika perspektiv från er dagliga verksamhet. Det är ju även här ni kan påverka besluten på Förbundsmötet i april.  

 

Avslutar med att konstatera att efter att ha följt Sveriges härligaste damlandslag några veckor är det nu dags att vända blicken mot våra lovande herrar som tar emot Turkiet i Globen den 24:e februari. Jag räknar med att se er där och att vi tillsammans sätter ett nytt publikrekord för Svensk landslagsbasket! 

 

Till dess, studsa på och ta hand om er! 

Mats 

 

P.S. Har du kommentarer, idéer eller synpunkter skicka mig gärna ett mail på This is a mailto link  

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info