Hoppa till sidans innehåll

Ovisst inför avgörandet i Svenska Cupen

29 JAN 2020 11:05
I helgen avgörs Svenska Cupen på herrsidan i Södertälje. Räkna med kamp och hög kvalitet när Södertälje, Wetterbygden, Borås och BC Luleå gör upp om en plats i Europacupen samt pokalen. Vem är din favorit?
  • Uppdaterad: 29 JAN 2020 11:05

Foto:
Bildbyrån, Jörgen Jarnberger

- Cupen är ett superkul format, en grej man hoppats skulle komma mycket tidigare egentligen. Det varierar från land till land, men utomlands så har generellt cupen en hög status och det är alltid kul för publiken. Som ett finalspel final mitt i säsongen där en plats i Europa står på spel, säger Södertäljes spelare Anton Gaddefors till SolidSport som sänder alla matcher.

 

Anton Gaddefors mot Djurgården. Foto: Bildbyrån

Inför SBL-säsongen var det tre lag som på förhand tippades göra upp om guldet. Dessa tre återfinns även nu i Svenska Cupens Final Four där Sveriges 25 bästa lag deltar. Men Södertälje, Borås och BC Luleå har även fått sällskap av skarpskjutande Wetterbygden som ledda av Adam Rönnqvist och Tyler Sabin ska försöka sänka topptrion.

 

Borås Basket - BC Luleå

Tro dock inte att saker och ting inte hettas upp förrän Wetterbygden äntrar planen. I den första semifinalen ställs nämligen Borås Basket mot BC Luleå. Det råder inga tvivel om att Borås inte längre behöver installera eldkastare bakom sina korgar för att värma publiken. Men istället för att ha enstaka fyrbåkar är hela laget on fire. Om vi avrundar uppåt lite snällt är det hela sex spelare i Borås som snittar dubbelsiffrigt (Andreas Person 9,5 poäng). 

Andreas Person mot BC Luleå. Foto: Bildbyrån

Laget har vunnit sex matcher i rad även om man fortfarande långt från rekordsviten 2013/2014 med 22 segrar i sträck. Borås var dock då framförallt ett offensivt lag, nu släpper man istället in minst antal poäng per match i hela SBL. Har offensiven mattats av då? Nej, inte när man har ett sådant trepoängsskytte. Borås skjuter flest trepoängsskott av alla lag i SBL och är även bäst på att sänka dem, laget toppar SBL med nästan 40% från trepoängsland.

Hur ska Luleå kunna stoppa detta? I den senaste SBL-matchen lyckades de inte. Istället för trepoängare klev då Borås William Gutenius in under korgarna och ställde till med oreda, för Luleås del får vi hoppas att de har hittat lösningen. Att kompetensen finns i coaching staff och på planen står utom tvivel, laget släpper in minst poäng av alla förutom Borås och har fantastiska försvarsspelare som Denzel Andersson, Quinton Upshur och Pelle Larsson.

 

Denna match kan mycket väl bli en försmak på vårens SM-final och vi är alla spända på att se hur de båda lagen beter sig i en direkt avgörande semifinal. Och är det någon spelare Borås fans fruktar så är det BC Luleås Axel Nordström som har sänkt Borås tidigare...

 

Södertälje mot Wetterbygden

Skulle det mot all förmodan inte gå hett till i den första matchen så väntar mötet mellan hemmalaget Södertälje och uppkomlingen Wetterbygden. De regerande SBL-mästarna var som arrangörer av Final Four direktkvalificerade och gör sin debut i Svenska Cupen. De kommer från en knapp förlust hemma mot BC Luleå där de båda guardsen Jonathan Person och Sheriff Drammeh var avstängda pga diskvalificerade fouls i matchen mot Jämtland. Självklart är de rejält sugna på att vara tillbaka i spel och det kommer säkerligen att ge “sköna gröna” en boost.

Wetterbygden bjöd på fyrverkeri i sin senaste match mot Djurgården. Laget från Vätterns dödra stränder slängde i hela 109 poäng, värst var Tyler Sabin och Calvin Hermanson med 24 respektive 23 poäng. Adam Rönnqvist har omvandlats till en passande guard och hade hela 8 assist, men lita på att bössan fortfarande finns där. Södertälje måste med andra ord vakta sin trepoängslinje, annars kommer Täljehallen stå i brand redan innan finalen...Wetterbygden snittar flest poäng framåt av alla lag i SBL med 91,7 poäng.

Adam Rönnqvist har visat att han kan passa lika bra som att scora. Foto: Bildbyrån

 

Välkomna till Svenska Cupens första Final Four, vi vågar lova att ni inte kommer att bli besvikna. Lös en biljett redan idag eller följ matcherna via SolidSport där Andrew Pleick och Pontus Frivold kommer att guida er.

 

Lördag 1 februari

Kl 15:00 Borås Basket - BC Luleå

Kl 17:30 Södertälje Kings - Wetterbygden Stars

 

Söndag 2 februari

Kl 13:00 Match om tredje pris

Kl 15:30 Final

 

Länk till biljettförsäljning

Länk till SolidSport Svenska Cupen

 

Lagens väg till final

 

Södertälje 

Direktkvalificerade som arrangör

 

Borås Basket

Eskilstuna 133-51

Köping Stars 82-77

IK Eos 103-71

 

BC Luleå

Akropol 140-41

Alvik 116-78

Jämtland 90-73

 

Wetterbygden

Fryshuset 104-78

Norrköping Dolphins 92-76

Nässjö 92-77Pressackreditering

Sker via Södertälje Kings till This is a mailto link

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info