Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Premiärdags för SBL dam & herr!

25 SEP 2019 10:27
Äntligen är det dags för premiär i SBL! Herrarna drar igång i Kungliga tennishallen och damerna smygstartar i vad många kallar basketens huvudstad, Luleå. Här får du en genomgång av vad som väntar säsongen 2019-2020.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2019 10:27

Båda ligorna har precis innan uppkast fått en rejäl boost i och med SVT meddelade att de kommer att visa minst en match i veckan på SVT Play hela säsongen. Det blir därmed lättare för alla att följa dramatiken i ligorna. 

Säsongen har inletts med de första omgångarna i Svenska Cupen och där har SBL-lagen med eftertryck visat hur starka de är. Dock lyckades tolfterankade RIG Luleå att besegra ett Uppsala Basket som inte hade några importer på plan. 

Vi publicerar en genomgång av SBL Dam inför helgen då nästan alla lag går in i händelserna. Ikväll spelar den stora förhandsfavoriten Luleå Basket mot Mark Basket inför ca 1500 åskådare. Matchen direktsänds på SolidSport.com med start kl 19. 

På herrsidan är det lika ovisst som förra året.   

SBL Herr dominerades ju av Södertälje Kings under Vedran Bosnic men hans sista år lyckades BC Luleå ta tillbaka guldet under Peter Öqvists ledning. Året efter fick Öqvist ge sig efter en fantastisk finalserie mot Adnan Chuks Norrköping Dolphins. 

Ifjol tog Bosnics efterträdare Ludde Degernäs tillbaka Södertälje Kings till tronen genom finalseger mot Borås Basket. 

Hur ska det då gå i år?

BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson skrev nyligen en krönika inför säsongen där han lade ribban för lagbygget på SM-final men avslutade med att klubben går för guld. Laget har värvat tillbaka guldmakarna från 2016/2017 Brandon Rozzell och Quentin Upshur samt en av de bästa svenskarna i SBL, Axel Nordström från Uppsala. 

De regerande svenska mästarna Södertälje Kings har tappat stora delar av sitt lag men har värvat för att försvara guldet. De har tittat söderut och värvat några av den danska ligans bästa amerikaner samtidigt som de hämtat forwarden Andrew Smith från fjolårssemifinalisterna Jämtland. 

Får Kings behålla point guard Jonathan Person och om collegevärvningarna Sheriff Drammeh och Alexander Larsson gör succé kan Degernäs få fira SM-guld i Scaniarinken igen. 

I sydväst pågår dock en rustning. För första gången sedan M7 härjade var Borås Basket i final ifjol och nu vill de ha mer. Tappet av MVP Nimrod Hilliard, som de byggde sitt spel runt i två säsonger, kan emellertid bli tufft. Lyckas Borås att bygga nytt med den tuffe isländske point guarden Fridriksson har de kapacitet att vinna - särskilt eftersom de fått en finalserie i ryggen och den erfarenheten är ovärderlig. 

Bakom dessa förhandsfavoriter finns ett stort gång utmanare. Inte minst Jämtland Basket men kanske mer på grund av vad deras tränare Torbjörn Gehrke säger än vad vi sett under försäsongen. Gehrke hävdar att detta är det bästa Jämtland Basket som ställts på benen sedan han anslöt och är det så kanske de likt D’Artagnan kan ansluta till de tre musköterna i toppen. Föreningen jobbar målmedvetet och bjuder på härliga hemmarrangemang. 

Övriga röster höjs för Wetterbygden Stars som en outsider, men den eventuella underskattning som de drog fördel av ifjol kommer vara borta. Storvinsten mot Norrköping skvallrar dock om att coach Boris Balabrea har någonting på gång. Prestigevärvningen är såklart Adam Rönnqvist från Jämtland. 

Just Norrköping Dolphins får efter många år i toppen finna sig i att vara nederlagstippade. Adnan Chuk gick till Genève Lions och rookiecoach Mikko Riipinen har en lägre budget tillhands. Skriv inte bort Dolphins helt och hållet, de har kvalité i bland andra Anton Saks, Tim Schüberg och Anes Zekovic och har de lyckats hitta bra importer blir de farliga. 

Nässjö Basket var allas favorit tidigt i försäsongen men har sedan dalat lite. Kanske skönt för rookiecoach Jocce Källman att slippa för hög press. Föreningen bygger med kontinuitet och satsar inte med pengar man inte har. De fick en tuff match i Svenska Cupen mot Högsbo vilket kanske var nyttigt. På hemmaplan kan de besegra alla lag, det har de visat flera gånger om. Ett roligt lag att följa där passionen är stor. Småland är ett bra elitbasketdistrikt kort och gott. 

Köping Stars har gjort en omvänd resa mot Nässjö. Inte särskilt mycket snack under sommaren kring dem men deras starka framfart i Svenska Cupen har fått SBL-lagens varningsklockor att ringa. Först avfärdades Djurgården enkelt och i den andra omgången ledde laget med 14 poäng över Borås för att sedan tappa matchen i slutet. Slutspel borde vara målbild för "Giotti" Nikolaidis mannar som fick kvala för att hålla sig kvar ifjol. 

Sist av alla tippas Umeå BSKT bland experter och journalister (de kan i sällsynt förekommande fall vara både och). Laget har förmodligen den lägsta budgeten i SBL men bygger ändå med viss kontinuitet på nyckelpositioner och är numera ett stabilt inslag i ligan. Kan landslagsaktuella André Nilsson dominera under korgarna öppnar det upp för de andra. 

Då har vi väl gått igenom hela SB...nej vi spar det roligaste till sist. Djurgården Basket har tagit steget upp till SBL och firar det genom att spela i Kungliga tennishallen mot Jämtland Basket ikväll. Det blir premiär för hela SBL och en fullsatt arena väntas. 

Ligans mest rutinerade coach Charles Barton har fått ihop ett lag som på papperet absolut kan vara med och tävla. 209 cm långe Adam Ramstedt från Södertälje Kings är en prestigevärvning och hittar Barton ett sätt att utnyttja hans kompetens fullt ut kommer det att smälla i korgarna. Lyle Hexom har meriter från NBA Summer league och Yannick Anzuluni har redan i BC Luleå och Umeå visat att han håller bra SBL-nivå. Slutspel vore en framgång för Djurgården detta första år. 

Ikväll smäller det alltså med upptaktsträff kl 15:30 som sänds live på SBL Play och kl 19:04 är det match på SVT Play, Djurgården -Jämtland!

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info