Hoppa till sidans innehåll
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Publikgränsen höjs till 500 personer för sittande publik

29 SEP 2020 13:08
Regeringen planerar att ge idrotten undantag att höja gränsen för publik – på ett smittsäkert sätt – till 500 personer. Undantaget gäller i så fall från den 15 oktober.
  • Uppdaterad: 29 SEP 2020 13:08

Regeringen planerar alltså för ett undantag i förbudsförordningen gällande arrangemang med sittande publik, till exempel teaterföreställningar, konserter och idrottsmatcher. Undantaget möjliggör för sådana arrangemang med upp till 500 deltagare där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd mellan sig. Förslaget på deltagartak och avstånd är i enlighet med vad Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar. Ett beslut om denna ändring planeras till den 8 oktober och skulle i så fall kunna börja gälla från och med den 15 oktober.

För att regeringen ska kunna fatta ett sådant beslut om en dryg vecka krävs dock att smittläget fortfarande tillåter ett sådant undantag. Regeringen kommer att föra en nära dialog med Folkhälsomyndigheten i denna del.

 – Det är ett steg i rätt riktning och nu gäller det för oss att på ett ansvarsfullt sätt se till att vi kan ta emot denna publik. Framöver skulle en möjlighet att fylla en viss procentsats av arenan innebära mycket för de elitklubbar som är bäst i Basketsverige på att skapa intresse och engagemang kring sina lag. Vi kommer att uppdatera våra protokoll för basketföreningarna och arbeta för att vi som idrott nu möter upp detta förtroende, säger Fredrik Joulamo, tf generalsekreterare för Svenska Basketbollförbundet. 

Undantaget från den 15 oktober gäller endast för publikområden som har anvisade sittplatser. Ett avstånd på minst en meter ska hållas mellan varje person i publiken, men två personer i sällskap kan sitta tillsammans.

De svenska EM-kvalmatcherna under hösten berörs inte av detta beslut då de är flyttade till ”bubblor” och inte kommer att spelas i Sverige.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info