Hoppa till sidans innehåll

Så fördelas RF-stöd till basketen

13 JUN 2020 09:47
Riksidrottsstyrelsen har beslutat hur de 500 miljoner kronor som regeringen har tilldelat idrotten ska fördelas. Så här mycket får basketen.
  • Uppdaterad: 13 JUN 2020 12:01

91% av stödet fördelas direkt till idrottsföreningarna. Basketen har tilldelats 3 393 000 kr för förbundsverksamhet samt elitföreningarnas slutspel. På måndag publiceras vad varje förening som har ansökt direkt hos RF får i stöd.

På torsdagskvällen beslutade Riksidrottsstyrelsen om fördelningen av det krispaket regeringen tilldelat idrotten. Idag publicerades hur mycket SBBF samt elitföreningarna får i stöd på grund av förlorade intäkter. Alla summor är beräknade utifrån redovisat intäktsbortfall som respektive part skickat in.  Det står nu klart att SBBF får 352 000 kr, de olika basketdistriktsförbunden får 135 000 kr. Lagen i SBL herr får 2 192 000 kr och lagen i SBL dam får 619 000 kr. Utöver detta fördelas 95 000 kr för uteblivet Basketettan Final Four mellan SBBF och arrangörsförening Uppsala Basket. På måndag redovisas vad alla föreningar som har sökt stöd direkt hos RF får.

För Svenska Basketligan dam innebär medlen att en del av det intäktsbortfall som uppstod kan ersättas. - Vi är väl medvetna om att hela samhället gjort förluster under pandemin och är tacksamma för det stöd som ges SBL dam för att täcka delar av de minskade intäkter och ökade kostnader ligaklubbarna drabbats av. Säsongen 2019/2020 var en av de tightaste och roligaste i SBL dams historia och nu blickar vi framåt. Stödet från basket- och sportälskarna är kanske viktigare än någonsin och vi hoppas slå publikrekord både framför webbsändningar och i arenorna nästa säsong,” säger Elisabeth Egnell, ordförande SBL dam.

Sören Westin är ordförande för Svenska Basketligan herr. - Det missade slutspelet fick stora ekonomiska konsekvenser för klubbarna och de medel som nu kommer behövs för att täcka de hål som uppstod. –  Vi är tacksamma för den kompensation som vi nu fått. Det är i sig trist att det stöd som skulle omfatta perioden till och med april utvidgades till att gälla perioden fram till sista juni. I klartext betyder det att vi fått en lägre kompensation än vad som initialt kunde förväntas. Men, vi förbereder oss just nu för att kunna genomföra nästa säsong på bästa möjliga sätt. Även om klubbarnas ekonomi är mycket ansträngd så kommer de, liksom samhället i stort, att finna vägar ur denna kris.

Svenska Basketbollförbundets ordförande Mats Carlson kommenterar processen och utfallet.  - Vi har sedan den 12 mars arbetat intensivt med många olika frågor i dessa utmanande tider och är tacksamma för det viktiga stöd som nu kommit. Det underlättar även om det inte på långa vägar täcker allt. Vi, våra föreningar och hela Idrottssverige har stora utmaningar framöver och jag hoppas att RF finner gehör för ytterligare stödpaket till idrotten. Det kommer att behövas. 

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har aviserat att RF begär ytterligare 500 miljoner kronor för perioden 1 juli – 30 augusti.

Länk till fördelningen

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info