Hoppa till sidans innehåll
Foto: Senad Hosic

Sökes! Projektbasketlag för bollstorlek 4

08 OKT 2020 12:05
Sedan 2019 har Svenska Basketbollförbundet ett pågående arbete där vi undersöker om vi ska introducera en ny storlek på basketboll för barn, som en del av Svensk Baskets strategi att få välutbildade spelare.
  • Skapad: 08 OKT 2020 12:05

Storlek 4 är en bollstorlek som finns på flera marknader i Europa. Barn i Tyskland, Italien och flera andra länder börjar spela basket med en mindre och lättare basketboll, medan det i Sverige är vanligast med att använda storlek 5.

Orkan Berktan, utvecklingsansvarig på SBBF, berättar om projektet.
- I första delen av detta arbete, som gjordes under 2019, testade vi storlek 4-bollen vid olika matchsammanhang för att se på effekter under just matchtillfället. Det visade sig finnas många fördelar jämfört med storlek 5. Bland annat hur barnen tenderade att passa, skjuta och dribbla mer än med den större bollen.

- I nästa och sista delen, vill vi ta reda på om den kan ha positiv effekt på ordinarie verksamhet under en längre tid, och till detta behöver vi våra föreningars och tränares hjälp.

Vilka söker vi?
Svenska Basketbollförbundet söker nu 20 lag i åldrarna U10 och yngre som vill testa att använda en storlek 4-boll under träningar och eventuellt matcher under stora delar av en basketsäsong.
SBBF söker 10 lag med tjejer och 10 lag med killar - mixade lag går också bra.
 
Vilka blir valda?
Vi vet inte hur stort intresset kan bli bland lag som önskar vara en del av detta projekt, och tillämpar därför till viss del ”först till kvarn”-principen. Samtidigt vill vi få till en god spridning både geografiskt och en mix i åldrar och kön.
 
Vad får ni?
Projektet genomförs i samarbete med Molten. De lag som väljs ut för att vara en del av projektet kommer att få Moltens storlek 4-bollar (kostnadsfritt) till hela laget (max 25 bollar och max två lag från en och samma förening).
Tjejerna och killarna i dessa lag ska träna och spela bollarna till och med april 2021.

Efter projektperioden kommer SBBF skicka ut ett frågeformulär till lagledarna för att ta del av erfarenheterna och upplevelserna med denna boll. Välkomna in med er intresseanmälan!

Intresserade?
Anmälan om intresse görs via den här länken >>>

För mer information, kontakta Orkan Berktan, 08-699 63 04, This is a mailto link.


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info