Hoppa till sidans innehåll
  • ThomasFoto:
  • IagupovaFoto:
  • HayesFoto:
  • Gabby WilliamsFoto:
  • SaballyFoto:

Stjärnspäckad helg på Viaplay

14 APR 2021 18:00
Med start på fredag kl 16 kan du se flera av världens bästa basketspelare i svensk TV. Breanna Stewart, Emma Meesseman och Satou Sabally med fler gör upp om Euroleaguetiteln. Magnus Dahlborn och Agnes Nordström kommenterar.
  • Skapad: 14 APR 2021 18:00

Fredag 16 april

15.55-18.00

Fenerbahce v Jekaterinburg - semi 1

V Sport Extra och Viaplay – Magnus Dahlborn och Agnes Nordström

 

19.55-22.00

Perfumerias Avenida v Sopron Basket - semi 2

V Sport 1 och Viaplay  – Magnus Dahlborn och Agnes Nordström

 

Söndag 18 april

13.55-16.00 Match om tredje pris

Endast Viaplay med engelskspråkig kommentering

 

17.55-20.15 Final

V Sport 1 och Viaplay – Magnus Dahlborn och Agnes Nordström

 

Precis som alla andra idrotter detta år har damernas Euroleaguesäsong varit speciell. Spelet har genomförts i sammandrag istället för de vanliga hemma- och bortamatcherna. Beslutet togs tidigt av FIBA och har lett till att säsongen kunnat genomföras utan större problem. Fyra svenskor (Amanda Zahui, Binta Drammeh, Elin Eldebrink och Frida Eldebrink) deltog och längst gick Frida Eldebrink som nådde kvartsfinal med sitt Spar Girona. På fredag kommer en intervju med Frida om Final Four och hennes tips.

 

Final Four spelas i Istanbul i en bubbla som vi har tvingats att vänja oss vid. I den första semifinalen spelar giganterna från Ryssland, UMMC Jekaterinburg, mot Fenerbahce. Detta skulle lika gärna kunna vara en finalmatch då det turkiska laget har storsatsat inför denna säsong. Ryskorna har 17 raka Final Four-uppträdanden i Euroleague och alltid en stjärnspäckad ensemble. Vi kan i denna semifinal räkna till totalt 14 WNBA-spelare på planen plus det spanska geniet Alba Torrens som alltid har tackat nej till WNBA.

 

I Jekaterinburg hittar vi 2019 års WNBA Finals MVP, belgiska Emma Meesseman vid sidan av Britney Griner, som vann skytteligan i WNBA 2019.

 

På bakplanen finns Courtney Vandersloot tillsammans med Allie Quigley, två av världens absolut bästa point guards. Vandersloot har WNBA-rekordet för antal assist i en match, i somras delade hon ut 18 mackor i matchen mot Indiana Fever.

 

Och det finns fler. Det går inte att lämna Breanna Stewart onämnd. Hon vann WNBA med Seattle Storm i somras och blev utsedd till Finals MVP. 2018 blev hon hela WNBA:s MVP.

 

Fenerbahce är helt klart the new kids on the block. Det finns förvisso rutin i defensiva stoppern Jasmine Thomas (som också har 2893 poäng totalt i WNBA hittills) och Kia Vaughn som också gjort över 2000 poäng i WNBA. 29-åriga Kayla McBride är en trefaldig WNBA All Star och en superstjärna. Men mest spännande är ändå den europeiska trion Alina Iagupova, Cecilia Zandalisini och Satou Sabally. Iagupova har i oerhört hård konkurrens blivit vald till Euroleagues MVP denna säsong och är en komplett basketspelare. Hon snittar över 20 poäng per match denna säsong och är i det närmaste ostoppbar med sin fysik.

  

Eleganta Cecilia Zandalasini har vi sett spela med Italien i Borås mot Sverige. Den 25-åriga italienskan skjuter över 40% på trepoängarna denna säsong i Euroleague och kan hitta sitt skott överallt. Hon flankeras av det tyska stjärnskottet Satou Sabally. Hon är endast 22 år men tar plats både på och utanför planen. Född i New York, delvis uppväxt i Gambia och hela sin skolgång i multikulturella Berlin är hon hemma över hela världen. Hon har redan ett partnerskap med UNICEF och tvekar inte att uttala sig som ung muslim. Sin första säsong i WNBA snittade hon hela 14 poäng per match och i Euroleague har det blivit 12,6 poäng och 8 returer per match.

 

I den andra semifinalen hittar vi Perfumerias Avenida och Sopron. Spanjorskorna slog ut Spar Girona i kvartsfinal och även här hittar vi massor med WNBA-spelare. Tiffany Hayes blev All WNBA First Team så sent som 2018. Katie Lou Samuelson blev i år vald till Euroleague All Star Team och spelar naturligtvis också i WNBA. Hjärtat i laget är den spanska point guarden Silvia Dominguez som även kommer att få en stor roll i det spanska EM-laget denna sommar.

 

För Sopron handlar det mycket om Gabby Williams, amerikanskan som blev vald till årets försvarare i Euroleague denna säsong. Framåt gör hon nästan 17 poäng per match och är tillsammans med serbiskan Jelena Brooks, amerikanskan Glory Johnson (som spelade för Montenegro mot Sverige i EM 2019) och veteranen Briann January nyckelspelare i det ungerska laget. Sopron krossade franska ASVEL i kvartsfinalerna och har trots en mindre namnkunnigt lag visat prov på stor skicklighet. Enda förlusten på hela säsongen kom just i den andra kvartsfinalen mot ASVEL när laget redan hade 28 poängs försprång från den första matchen.

 

Hur går det då? Ja, allt annat än en seger för UMMC Jekaterinburg vore en skräll. Med tanke på det namnkunniga motståndet blir dock semifinalen mot Fenerbahce en riktig höjdpunkt som inte får missas.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Kränkning-Banner 320x320.jpg

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info