Hoppa till sidans innehåll

Supersäsong väntar i Superettan

25 SEP 2020 09:03
Inte sedan starten 2013 har vi sett fram emot Superettan lika mycket som i år. Kvaliteten på trupperna är högre än någonsin och många klubbar har engagerat sina supportrar. Alla matcher livesänds (129 kr för att se alla matcher) på SolidSport!
  • Uppdaterad: 25 SEP 2020 09:03

Efter föregående säsongs abrupta slut och efterföljande konsekvenser beslutades det att Superettan skulle innehålla 12 lag i år. Däremot kommer det till nästa år endast att vara 10 lag kvar. Det innebär att vi kommer att få en knallhård fight både i toppen och i botten av tabellen. Men vilka lag som hamnar var är svårt att sia om.
 
Favoriterna
På papperet verkar många lag bli starka. IK Eos Lund är samspelta och hamnade på andra plats ifjol. Det är också laget som har gjort flest matcher och poäng genom tiderna i Superettan. Studentlaget med den starka organisationen i ryggen kommer att bli svårslagna även i år. Det som kan hota dem är bristen på längd men de har många spelare med SBL-rutin på guardsidan.
 
Wetterbygden Stars tar ett steg ner från SBL Herr men har behållit en stark svensk stomme. Man har också värvat lokalkonkurrenten Bankeryds bästa spelare och har storlek, rutin och skytte. Från BC Luleå kommer inför denna säsong William Hansson och från college i USA kommer Sandaspelaren Marcus Larsson. Detta lag kan vinna matcher även när de inte spelar på sin högsta nivå och ser ut att bli ett av lagen att slå. Liksom ett par andra lag i denna serie är detta en SBL Herr-trupp minus amerikanska importer.
 
Uppsala Basket har värvat friskt från SBL Herr och Spanien och har en stor publik i ryggen. När laget åkte ur SBL 2019 bröts klubbens historia som det lag som spelat i den högsta serien längst tid i Sverige. Nu pågår återmarschen. Efter att ha vunnit Basketettan ifjol är laget nu uppe i Superettan. Lukas Friberg och Mikael Kaltak Axelsson värvades från Köping och centern Henrik Jädersten kom från proffsspel i Spanien. Trotjänare som Mannos Nakos och Rickard Eriksson finns kvar. Här finns rutin, lite nödvändig elakhet och styrka. Coachduon Anders Jonsson och Kevin Gaines har sammanlagt 13 års erfarenhet av coachande i SBL Herr och vet vad som krävs.
 
Även Högsbo Basket måste räknas in som en av favoriterna när man studerar deras trupp. Kroaten Toni Vitali snittade 21,6 poäng och 11,8 returer ifjol och är en av serien absolut bästa spelare. Vid sin sida har han SBL-rutin i Kristian Heder-Ternell, Jacob Johansson, Emil Lundstedt och Tanju Yulman. Rutinerade centern Filip Sjöström står för tyngd och poäng under korgarna. Snart saknas bara någon Barton-brorsa för att hela gänget ska vara samlade igen!
 
Utmanarna
Ockelbo Basket har två nya jänkare och besegrade AIK i träningsmatcher inför säsongen. De har behållit stommen från fjolårets succélag i Basketettan där point guard Edvin Stark är lagets hjärta. Det enda som kan hindra bygden från att sluta upp och skapa en häxkittel i Kuxahallen är en pandemi. På planen kan nästan inget hindra detta lag som spelar varje match som om det vore deras sista. Två av deras största fans är Prins Daniel och Eurovision Song Contest-gurun Svante Stockselius.
 
Kalmar Saints slog till med en värvning som heter duga på coachsidan. Vladimir Ivankovic har coachat Kroatiens damlandslag (2014) och har meriter från damernas Euroleague med mycket mer. Han kommer senast från ett uppdrag i Albanien. Även Kalmar har en trogen publik som laget ömt vårdar sin relation med. Vi håller alla med spänning ögonen på slovenen Jan Tratnik som kallats Basketettans LeBron James. Ifjol snittade han 26 poäng, 15 returer och 8 assist per match(!). Vad kan han göra i Superettan?
 
Den fjärde nykomlingen i serien är riksbasketgymnasiet från Mark, RIG Mark. Det här blir mumma för alla talangscouter och ungdomsbasketafficianados. Idel ungdomslandslagsspelare och en av de längsta trupperna i Superettan. Det här är raka motsatsen till exempelvis rutinerade Trelleborg vilket borgar för riktigt spännande möten. Mikai Klintman har för övrigt redan rutin från Superettan från just Trelleborg. Coach Michael Bree har massor med spännande spelare att jobba med här.
 
De övriga
Vad kan Norrort göra? Laget från Täby/Djursholm har legat under radarn med dubbelvärvningen av André Nilsson (210 cm) och Egal Saleman (200 cm) från Umeå BSKT var en smällkaramell. Nilsson har potential att snitta 20 returer per match i Superettan och Saleman kommer säkerligen ligga på 20+ poäng per match. Coach är rutinerade Roger Lundin.

AIK Basket har resignat bröderna Serkan och Erkan Inan och sätter full fart mot toppen. Någonstans känns det som om dessa bröder inte kommer lägga av förrän de har fört upp AIK i den högsta divisionen. SBL-rutinerade point guarden Mario Blazevic har också anslutit vilket kommer att öppna upp för övriga. Lagets motor är den egne produkten Jonathan Gunnarsson, som kommer att ge alla som vågar sig in i tresekundersområdet en massa tuff kärlek.
 
Alvik Basket har en ny spännande coach i Jesper Andersson. Laget han mönstrar är dock ungt. Ledarskap i form av Oskar Jernberg, Papy N’Diaye och Ville Larsson, som gjort en säsong i SBL Herr för BC Luleå kommer att krävas. Kommer nyförvärvet Oskar Holm från Södertälje att kliva fram, kan återvändaren Jonas Rusom, som snittade 13 poäng per match i Svenska Cupen för Nässjö, ta en stark roll? Vilka young guns kommer att ta tillfället i akt att visa upp sig? Många frågor för de mesta mästarna från Bromma.
 
Trelleborg Pirates. Var har vi dem? Det vet man aldrig. De kan spela strålande och hota alla. På försäsongen spelade de jämnt med Wetterbygden och point guard Jordan Lou är tillbaka från proffsspel i Italien. Trelleborg är en stabil Superettanklubb som alltid gör livet svårt för motståndarna. Bosniska point guarden Maksimovic, serbiska centern Jaksic och spanjoren Garcia kommer med rutin och färdigheter. Outsidervarning!
 
Team 4th Quarter från Helsingborg ställer kanske Superettans mest rutinerade lag på benen. 34-årige Srdan Vukovic snittade 22 poäng per match ifjol, 32-årige Alexander Jämthagen kan scora överallt, lagkapten Mads Kofod Rasmussen lade till 15 poäng per match ifjol. 31-åriga litauiska centern Martynas Kuksta, som har bott länge i Sverige, bidrog med 15 poäng och 9 returer per match ifjol och kommer att ha en avgörande roll även i år.
 
Superettan startar denna helg med följande premiäromgång:
26/9 15.00: Alvik Basket – Trelleborg Basket
26/9 15.30: Högsbo Basket – RIG Mark
26/9 17.30: IK Eos Lund – Ockelbo Basket
27/9 15.00: Kalmar Saints – Norrort
27/9 16.00: AIK Basket – Wetterbygden Stars
 
Köp ett säsongskort för endast 129 kr så kan du se alla matcher på SolidSport. 
Klicka här för att köpa >>>

Mediaguide: SuperEttan Herr 2020-2021 >>>

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info