Hoppa till sidans innehåll

Svenska Basketbollförbundet tar avstånd från uttalande

29 JAN 2021 17:30
Svenska Basketbollförbundets kommentar rörande den intervju som publicerades i Länstidningen den 28 januari 2021.
  • Skapad: 29 JAN 2021 17:30

I Länstidningen intervjuades en spelare som blev uttagen i herrlandslagets 24-spelartrupp inför EM-kvalmatcherna i februari. I artikeln fördes ett jämförande resonemang kring den franska andraligan och den italienska ligan. Huvudtesen i det aktuella stycket var att den franska ligan har fler svarta spelare och därför spelar mer atletiskt. Medan man i den italienska ligan istället spelar smartare.

 

Resonemanget är välkänt och återkommer inte bara inom basket, eller inom idrott för den delen. Att i första hand beskriva spelare med svart hudfärg som atletiska eller med fysiska attribut och spelare med vit hudfärg som smarta grundar sig i gamla rasistiska stereotyper som funnits länge i samhället. Vi måste aktivt bryta med denna bild och se människan bakom hudfärgen. Oavsett mening och avsikt med resonemanget behöver vi lyfta det, definiera det som rasism och problematisera det för att kunna gå framåt.

 

”Se hela människan”, ”vi vågar” och ”olikheter är vägen till framgång”. På dessa tre grunder vilar vår värdegrund. Vi har också sagt att vi är aktivt anti-rasistiska. På landslagens matchtröjor står det EQUALITY. Förutom att ta tydligt avstånd från detta resonemang kommer Svenska Basketbollförbundet även att följa upp detta med spelare, förening och ligaförening för att se hur vi kan agera ytterligare för att höja kunskapsnivån i dessa frågor i Svensk Basket.

 

Vi återkommer med konkret information kring det.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info