Hoppa till sidans innehåll

Svensk Baskets ramverk för spelarutveckling är här!

07 JAN 2020 14:23
Nu är det äntligen här, Svensk Baskets rekommenderade ramverk för spelarutveckling. Ramverket utgår från spelarna och ska vara en allmän vägledning för tränare som verkar inom Svensk Basket när det gäller modern spelarutveckling.
  • Skapad: 07 JAN 2020 14:23

- Jag är väldigt stolt och glad över denna produkt som Svensk Basket tagit fram, det är en hörnsten i sportens framtid, säger generalsekreterare Johan Stark.

Efter ett långt och idogt arbete som har involverat ett stort antal basketmänniskor har Svenska Basketbollförbundet släppt det nya ramverket. Det omfattar alla nivåer av spelarutveckling och ambition i åldrarna U8-U19.

Inspirationen och slutsatserna kommer från en mängd olika källor men är i hög grad evidensbaserad, det vill säga bottnar i modern idrottsforskning men också på väl beprövad erfarenhet. 

Utgångspunkten är att en basketspelare är en människa som spelar basket, inte en basketspelare som även råkar vara människa. I ramverket tas även hänsyn till samhällstrender, normer och kultur samt strategier och Barnkonventionen.
- 
Från forskningen vet vi att människor motiveras av miljöer där de får vara med och påverka, där de känner social tillhörighet och kompetens. Vi hoppas att ramverket kan hjälpa tränare och föreningar att skapa verksamhet där barn och ungdomar får uppleva just det, säger Camilla Altéus, processledare på Svenska Basketbollförbundet.

 - Jag tycker det känns fantastiskt att vi har ett dokument som visar hur vi tänker och vill bedriva vår verksamhet i Sverige. Självklart är dokumentet levande och det blir en referens som är viktig när vi beslutar om hur vi tävlar och hur vi utbildar, säger Svenska Basketbollförbundets utvecklingsansvarig Orkan Berktan.

En annan utgångspunkt är att innehållet på träning bör påminna om matchen i mycket hög utsträckning. Många som jämför svensk och internationell basket upplever att svenska spelare har fin teknik men inte särskilt funktionell. Spelförståelsen kan bli bättre och att träna på färdigheter matchlikt blir därför viktigt. 

Ramverket bygger på fem gyllene principer som ligger till grund för hur vi organiserar vår träning:
- Många och varierade repetitioner
- Många beslut
- Matchlikt
- Låt spelarna reflektera
- Effektivitet framför form

Många verkar tro att vi ställer att ”ha kul" mot att ”utvecklas", så är det verkligen inte. När barn och ungdomar listar vad det är som är kul med idrott kommer känslan av att lära sig nya saker och göra sitt bästa skyhögt, berättar Orkan Berktan.
- Ramverket är ett ganska omfattande dokument men det kommer att målgruppsanpassas på olika sätt framöver, bland annat genom våra tränarutbildningar.

Utöver detta finns en mängd olika praktiska tips och råd som går att använda i vardagen.

Nyfiken på hela Ramverket? Det finns i sin helhet på www.basketutbildning.se för alla som har registrerat sig där. Är du ledare inom en klubb i svensk basket och inte har gjort det så är det hög tid, förutom ramverket finns flera gratis utbildningar och det är där du hittar alla nuvarande och framtida utbildningar.


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info