Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Sveriges fem största förbund för inomhusidrott inleder samarbete med White arkitekter för projektet Den moderna idrottshallen för idrott och skola

09 OKT 2019 14:02
Bristen på idrottshallar är stor i Sverige och det behövs hallar som är tillgängliga för fler. Därför inleder fem av de största förbunden för inomhusidrott ett samarbete med White arkitekter för att ta fram ett koncept för för framtidens idrottshall.
  • Skapad: 09 OKT 2019 14:02

Framtidens idrottshall ska bidra till ökad rörelseglädje och präglas av multifunktionalitet och yteffektivitet. Hållbarhetsperspektivet är bärande för hela konceptet. Socialt genom att lyfta idrottshallen som en mötesplats som uppmuntrar till att fler blir aktiva och kan utveckla sin rörelseförståelse, men även ekonomiskt och ekologiskt genom en hållbar livscykelkostnad på hallen. 

- Att vi proaktivt är med och utformar hur en idrottshall ska se ut i framtiden öppnar möjligheter för basketen. Vi är många som vet att vi skulle kunna få plats med fler planer och korgar om hallarna bara såg lite annorlunda nu – och därigenom få fler som rör på sig och spelar basket, säger Johan Stark, generalsekreterare Svenska Basketbollförbundet.

Främsta målgruppen för den moderna idrottshallen är barn och ungdomar inom idrottsrörelsen och skolan. Med en inkluderande process och dialog som fångar in flera perspektiv av rörelse och idrottande kommer inspel att hämtas från de medverkande förbunden, barn och ungdomar, föräldrar och ledare, Sveriges Kommuner och Landsting och andra intressenter.

Konceptet för framtidens idrottshall kommer att kunna användas av kommunala och privata aktörer som mall och inspiration i byggandet av moderna idrottshallar, för såväl träning som skolundervisning i idrott och hälsa. Idrottshallen ska också kunna nyttjas till tävling på lägre nivåer inom respektive idrott.

Fakta: 
Projektet ägs gemensamt av Basketboll-, Gymnastik-, Handboll, Innebandy- och Volleybollförbundet och delfinansieras av Riksidrottsförbundet med stöd från White arkitekters forsknings- och utvecklingsavdelning White Research Lab. Projektet startar i oktober 2019 och beräknas vara klart i april 2020 och planeras att visas upp i samband med Träffpunkt idrott i Göteborg 17-19 mars.

Kontaktperson för förbunden är Daniel Glimvert, projektledare. På White arkitekter är Niklas Singstedt ansvarig arkitekt och Rebecca Rubin är processledare. 

Kontaktuppgifter
Daniel Glimvert, This is a mailto link, 08-699 64 90
Johan Stark, Svenska Basketbollförbundet, 08-699 63 06This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info