Hoppa till sidans innehåll

Tre initiativ för Svensk Basket

04 SEP 2020 14:06
Tydligt utökat samarbete med RF-SISU för att få fler resurser till föreningarna, tydlig modul för föreningsledare i utbildningsplattformen och heltidsanställda basketutvecklare. Det är tre konkreta initiativ som nu rullas ut i landet av Svensk Basket
  • Uppdaterad: 04 SEP 2020 14:06

Arbetet med Strategi 2025 och att leverera på denna fortgår. Grunden är ökat fokus på välmående och fungerande föreningar, välutbildade ledare och att effektivisera resurserna i Svensk Basket.

1. Utökat samarbete med RF-SISU
Det första handlar om att dra bättre nytta av den kompetens och de resurser som finns hos RF-SISU.
– Det finns mycket som är idrottsövergripande kunskap, sportkontor, valberedning, föreningsdemokrati, ideellt engagemang, ekonomi och mycket mer är likadan oavsett idrott. Istället för att vi ska lägga våra egna resurser på dessa frågor har vi nu formulerat ett uppdrag till RF-SISU med vad våra föreningar behöver hjälp med, säger generalsekreterare Johan Stark. De olika RF-SISU distrikten i landet kommer att söka upp basketföreningarna i sitt distrikt för att erbjuda utbildning.

– Då kan vi fokusera på basketutveckling samt de värderingsfrågor vi känner är specifika för basketen, fortsätter Stark.

2. Utbildning för föreningsledare
Den andra initiativet kommer från en analys av verksamheten där vi upptäckte att målgruppen föreningsledare helt saknats i vår utbildningsstruktur. För att få fler av föreningarna att vara välmående och fungerande har SBBF nu utvecklat digitala verktyg som ska nå dessa personer utan att för den skull ta mer av deras tid än nödvändigt.

– Under hösten kommer en digital introduktionsutbildning att finnas tillgänglig på www.basketutbildning.se där man får koll på vad man behöver veta för att driva, administrera och utveckla en basketförening, säger utbildningsansvarig Sara Dutina.

3. Heltidsanställda basketutvecklare
Den tredje initiativet, som i hög grad hänger ihop med två ovanstående, är att heltidsanställda basketutvecklare ska anställas under hösten.

– Som jag sade på förbundsmötet, för långsiktig framgång är vi helt beroende av att utvecklingsmiljön ute i föreningarna är så bra som möjligt. Alla har inte heltidsanställda sportchefer och jag tror att våra basketutvecklare ska kunna vara ett extra stöd till coacher men givetvis också sportkommittér, utskott och sportchefer. Det handlar om personer som har dokumenterad erfarenhet av att vara på golvet, som är bottnade i basketkunskap och har erfarenhet av olika typer av föreningsverksamhet för att kunna utgå från deras behov, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

Dessa initiativ är beslutade och rullas ut under hösten. För mer information, kontakta utbildningsansvarig Sara Dutina eller landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info