Hoppa till sidans innehåll

Uppsala får fem stora evenemang

04 FEB 2020 21:09
Uppsala blir arrangörsstad för Basketettans Final Four (herrar) 2020 och RM-USM i basket år 2021–2024, det är totalt fem stora evenemang som förläggs i staden. Destination Uppsala och de lokala föreningarna har presenterat ett vinnande koncept.
  • Skapad: 04 FEB 2020 21:09

– Uppsala har en stor och kunnig basketpublik som verkligen slutit upp under säsongen. Att Destination Uppsala dessutom kliver in med resurser och kompetens gör att valet känns rätt, säger Monica Söderberg, eventansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

Närmast i tiden spelas herrarnas Final Four i SEB USIF Arena den 28–29 mars. Det är ett slutspel där de två bästa lagen i Basketettan norra och södra gör upp om en direktplats till Superettan. Semifinalerna spelas under lördagen och bronsmatch och final på söndagen. Arrangörsskapet förutsätter att hemmalaget är sportsligt kvalificerat som etta eller tvåa i Basketettan norra.

 

Ett ännu större och längre åtagande är RM-USM i basket de kommande fyra åren. Det innebär finalspelen i U15, U16, U17 och U19 SM för både pojkar och flickor under åren 2021 – 2024. Man räknar med att totalt 32 lag med upp mot 400 spelare kommer att spela i Uppsala och Fyrishov varje år, och till det kommer ett stort antal medföljande supportrar för att se spelarna kämpa om de ädlaste medaljerna inom sporten i Sverige.

Spånga kämpar mot Lobas i RM Final Four 2019.

– Vi ser verkligen fram emot att få komma till Uppsala, fortsätter Monica Söderberg. Här har man levererat ett koncept som passar vårt evenemang och som har goda förutsättningar att ge spelare, ledare och besökare den bästa möjliga upplevelsen. Fyra år ger oss också möjligheter att förbättra evenemanget varje år.

För Uppsala är idrottsevenemang och basket viktiga. Evenemangen bidrar till en jämlik evenemangssatsning för både unga och seniorer. En flerårig evenemangsportfölj ger de lokala arrangörerna KFUM Uppsala Basket ungdom och Uppsala Basket dam möjlighet att växa och utvecklas i rollen som evenemangsarrangör och upprätthålla basketintresset i Uppsala.

– Det känns toppen att få förtroendet för att arrangera alla dessa event tillsammans med Fyrishov, Destination Uppsala och SBBF, säger Johan Waxberg, ordförande för KFUM Uppsala Basket Ungdom. Jag ser framemot en fullsatt SEB USIF arena när Final Four avgörs för Basketettan i mars. Ett långsiktigt avtal för RM-USM är positivt för basketintresset i Uppsala och Sverige, det kommer att innebära en skjuts framåt för vår fortsatta satsning på både bredd och elit.

– Det känns oerhört inspirerande att vi ska få vara med att arrangera dessa stora basketevent, instämmer Sonja Entzenberg från Uppsala Basket dam. Våra föreningar får verkligen tillfälle och möjlighet att slipa på vårt stora kunnande och engagemang inom basketen. Och självklart är det också jätteroligt att få bjuda Uppsala på härliga basketfester.

Evenemangen är också viktig för Uppsalas besöksnäring. – Det är väldigt kul att äntligen kunna offentliggöra samarbetet med basketen på nationell och lokal nivå, säger Anna Lindström, Chef Möten & Evenemang, Destination Uppsala. Det innebär också viktig tillväxt inom vår lokala besöksnäring i form av t ex. arbetstillfällen och turistekonomisk tillväxt.

Fyrishov, som har en har en lång tradition som basketarena, är också nöjda.

– Vi är lite extra stolta över avtalet med Svenska Basketbollförbundet. Under flera år framöver kommer Fyrishov kunna erbjuda riktigt bra basket, både på nationell och internationell nivå. Stämningen som vår fullsatta A-hall erbjuder är helt unik och tack vare det här samarbetet kommer många basketälskare få uppleva den under kommande år, säger Mats Rosén, driftchef på Fyrishov.

Parterna en gemensam ambition att addera ytterligare evenemang som gynnar såväl Uppsalas besöksnäring och Svenska Basketbollförbundets målsättningar som den lokala arrangörsföreningens vilja och kapacitet.

 

För mer information, kontakta gärna:

Anna Lindström, Chef Uppsala Convention Bureau, Destination Uppsala

Tel 076-76 18 335, mail This is a mailto link

 

Monica Söderberg, Eventansvarig, Svenska Basketbollförbundet

Tel: 08-699 63 14, mail This is a mailto link

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info