Hoppa till sidans innehåll

Utbildare och coacher från Fryshuset Basket i SBBF:s nya tränarutbildning

06 MAJ 2020 08:36
Fryshuset Baskets Rusan Hedefalk är först ut av Svenska basketbollförbundets utbildare att utbilda basketcoacher i Fortsättningsnivå tränare, som kompletterat med en basketspecifik del blir SBBF:s nya motsvarighet till gamla "Steg 2 tränare".
  • Skapad: 06 MAJ 2020 08:36

(Artikel ursprungligen från Fryshuset Basket)

När Svenska Basketbollförbundet gjorde om innehållet i sina tränarutbildningar så valde man att för de idrottsövergripande delarna inkludera RF-SISU:s helt nya tränarutbildningar som är baserade på modern och aktuell forskning i ämnen som ledarskap, träningslära, idrottspsykologi, kost m.m.
 
I april påbörjades i RF-SISU:s regi den allra första pilotutbildningen på denna nivå där Rusan tillsammans med utbildare från RF-SISU samarbetar.

Rusan är en av totalt sju utbildare inom SBBF med behörighet att hålla nya tränarutbildningar från Grundnivå och uppåt.
 
Vi på Fryshuset har förmånen att dagligen se resultatet av Rusans kompetens i hennes arbete som coach, mentor och ledarutvecklare inom klubben, vilket vi är glada och tacksamma över.

Vi är även stolta och glada över att fler inom Svensk Basket får ta del av Rusans engagemang och kompetens genom rollen som utbildare inom Svensk Basket.

Vi passar på att ställa några frågor till Rusan:
 
Vad är största skillnaden tror du mellan ”nya” och gamla steg 2?
- Den nya utbildningen fokuserar mer på ledarskapet och att se helheten och individen i fokus. Det finns nu större möjligheter att utvecklas som ledare oavsett vilken nivå du vill coacha på.
 
Vilka är dina styrkor som utbildare? 
- Jag är bra på att utmana deltagarnas tankebanor och vanor och inspirera till egen reflektion och viljan att komma vidare och utvecklas.
 
Vilket är ditt roligaste minne som utbildare?
- Vår utbildningsresa till London tillsammans med alla nya utbildare i Sverige.
 
Varför är det bra att utbilda sig som tränare?
- För att vi alltid kan bli bättre och se nya saker. Jag tror att de bästa coacherna är de som är ödmjuka  och vill lära sig nya saker varje dag. Orkar vi lyssna på varandra  finns det alltid något nytt att prova och lära sig.
 
Vilken effekt tror du SBBF’s nya tränarutbildningar kommer att ha på Svensk Basket?
- Jag tror att vi kommer att få fler ledare som känner sig kompetenta och att fler oerfarna coacher stannar längre som ledare inom vår idrott. Denna utbildning visar tydligt att du som coach kan ha många olika kvaliteter som behövs på olika sätt och att det inte bara är för de coacher som redan har en given plats i coachvärlden. Synen på vad som är en bra coach hoppas jag kan bli lite modernare och att vi utmanar våra gamla normer kring vad som krävs för att lyckas som coach inom svensk basket. 
 
En grupp coacher från Fryshuset, närmare bestämt sju stycken av våra baskettränare som sett fram emot att ta SBBF:s nästa utbildningssteg är Bersabel Gebreselassie, Sara Frödin, Zvonko Novakovic, Magnus Bennich, Simon Stenkvist, Freja Wallenklint Rosdahl och Signe Wiik, vilka nu fått äran att genomgå pilotutbildningen på denna nivå med helt och hållet nytt innehåll.
 
Utbildningen Fortsättningsnivå tränare bygger vidare på Grundutbildning Utvecklingstränare och ger en förstärkt kunskapsgrund för att verka som tränare i utvecklingsmiljöer för både barn, ungdomar och vuxna där deltagarna själva väljer fördjupningsdelar beroende på vilken ålderskategori de verkar i. 
 
Vi önskar härmed våra coacher, Rusan och Svensk Basket lycka till med den nya tränarutbildningen.

Originalpublicering från Fryshuset Basket >>>

Skribent: Fryshuset Basket
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info