Hoppa till sidans innehåll

Värdegrund - från ord till handling

07 APR 2021 15:19
Vad betyder värdegrunden i vardagen egentligen? I avsnitt två av podden Give & Go diskuterar Susanne Jidesten och Danielle Hamilton-Carter med tre gäster från förbund och förening.
  • Skapad: 07 APR 2021 15:19Att prata värdegrund och vad vi står för är för många inget som behövs. ”Sunt förnuft” kommer man långt med enligt dem. Men sunt förnuft är extremt olika beroende på perspektiv. När det bränner till i en förening är det ofta just olika värderingar och outtalade meningar som har lett till stora klyftor och mycket smärta. Ofta är det när det inte finns en genomarbetad och levande värdegrund som det kan gå överstyr.

Lyssna på när Susanne Jidesten, Danielle Hamilton-Carter, Sofia B Karlsson, Johannes Forbes och Kristin Pleick tar sig an ämnet med stor respekt. Det blir ett intressant samtal som pendlar mellan hur man gör rent generellt och personliga erfarenheter. Representation, valberedningar, vilket språk använder vi, vad är konsekvenser när man bryter mot värdegrunden och mycket mer avhandlas.

Avsnittet avslutas med två dilemman där värdegrunden testas i riktiga situationer.

Du hittar Svensk Baskets poddkanal här:
Prenumerera på Spotify >>>
Lyssna via fler kanaler här >>>

Medverkande i avsnittet
Susanne Jidesten är ordförande för Svenska Basketbollförbundet och generalsekreterare för Friskis&Svettis. Hon har tidigare varit HR-chef för Svenska Kyrkan och Riksidrottsförbundet.

Danielle Hamilton-Carter
 är professionell basketspelare, har gjort 70 A-landskamper och skrivit en barnbok om basket. I somras var hon moderator för Svensk Baskets Roundtable Talks och blev i höstas invald i Svensk Baskets valberedning.

Kristin Pleick
 är distriktsidrottschef för RF-SISU Västmanland och ordförande för Svensk Baskets valberedning. Hon har tidigare varit ordförande för KFUM Örebro Basket.

Johannes Forbes
 är coach för Fryshuset Baskets damlag och områdesansvarig för Enskede, Vantör och Skarpnäck i Fryshuset Basket. 

Sofia B Karlsson
 är sakkunnig och utbildningsansvarig jämställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet. Hon har en bakgrund som elittennisspelare och har tidigare gjort ett uppmärksammat arbete med värdegrund i AIK Fotboll.
 
 
Citat från avsnittet
"Vi är enade om vår värdegrund men inte hur vi agerar i den samt konsekvenserna av den. Vi måste fortsätta prata med varandra och lära av varandra."
- Susanne Jidesten
 
"Våga titta på dig själv, våga lägg saker på bordet och bryt tystnadskulturen."
- Sofia B Karlsson
 
"Samtal och utbildning är steg ett när någon bryter mot värdegrunden men om om man efter det inte når fram till personen är det nog bäst att gå skilda vägar." 
- Johannes Forbes

---------------------------------------------------------
Vi vill gärna diskutera ditt dilemma i nästa avsnitt.
Skicka in det här helt anonymt! >>>

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

320x320_SvenskaBasketforbundet.gif

TFFIR_Basketbollforbundet_RGB.png

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info