Hoppa till sidans innehåll

Vi är igång! - Brev från ordföranden

13 OKT 2020 11:51
En ny basketsäsong är igång igen, och Svenska Basketbollförbundets nya ordförande Susanne Jidesten delar med sig av sina tankar kring publikrestriktioner, hennes första tid som ordförande, SBL-seriestart och disciplinärenden.
  • Skapad: 13 OKT 2020 11:51

Vi är äntligen igång! En utmanande säsong väntar oss men först och främst tror jag alla har längtat efter få spela basket igen. Förbundet har tillsammans med många andra i Svensk Basket arbetat intensivt för att säkerställa bra miljöer och ekonomiska förutsättningar för att säsongen ska genomföras under ständigt förändrade förutsättningar. Samtidigt går det inte att bortse från att flera föreningars ekonomi kraftigt påverkas av de restriktioner som Regeringen och FHM beslutat om. 

Förra veckans besked om fortsatta publikrestriktioner innebär ett stort bakslag. Samlat i Basketsverige har vi en skör ekonomi och det ekonomiska stödet från Regeringen kommer att behöva utökas. Svensk Basket är redo att snabbt ställa om verksamheten när och om nya riktlinjer kommer. Samarbetet mellan förbundskansliet och serieföreningarna när det gäller att ta fram Coronaprotokoll för matcher har varit exemplariskt.

Jag vill vädja om att fortsätta följa FHM:s rekommendationer och hjälpa varandra hålla smittspridningen nere.

Min första tid som ordförande
Mina första sex veckor som ordförande har varit intensiva och lärorika. Grymt tacksam för inbjudningar till årsmöten, styrelsemöten, möten, enskilda samtal och grymma medarbetare och styrelsekollegor. Förbundsstyrelsen har genomfört två möten varav ett inleddes med en halvdag tillsammans med medarbetare som fokuserade på hur vi lever vår värdegrund, våra roller och ansvar som representanter för Svensk Basket, vi har tackat av Johan Stark som GS och välkomnat Fredrik Joulamo som tf GS.  Parallellt är vi mitt inne i rekrytering av ny GS, nyligen har vi fått besked om herrarnas och damernas EM-kval. Nästa helg börjar RM-omgångar och senare SM, håller tummarna för att dessa ska kunna genomföras som planerat. Vi ser att många vill arrangera vilket är väldigt positivt, ju fler som vill agera och göra saker, desto starkare blir vi.

SVT-sändningar och ökat basketintresse
Vi har chansen att njuta av SBL herr och SBL dam på SVT varje vecka. Damsäsongen har inletts fantastiskt med både skrällar och individuella toppnoteringar av svenska spelare som Paula Juhlin och Lovisa Hjern. Herrarna startar den 18 oktober, Jämtland mot BC Luleå!

Det har också diskuterats en del om priserna på sändningarna. Jämförelser med NBA, WNBA och Euroleagues priser har gjorts. Jag vill bara understryka att dessa ligor har så många som tittar att de kan ha låga priser för att tjäna mer pengar på reklam. Våra ligor har inte denna räckvidd även om sändningarna skulle vara gratis. Våra basketföreningar behöver ta betalt för att överleva. Och i detta läge när publikrestriktionerna är så stora är det ännu viktigare att vi hjälps åt.

Förbundet skickade ut en stor enkät i början av säsongen till samtliga föreningar. Svaren som kom in var entydiga. Basketintresset i Sverige är större än på länge! Den absolut största flaskhalsen är brist på ledare och brist på halltider. Det ligger en massa utbildningar för ledare (och domare) i pipeline. Vi har samarbetar med RF-SISU och våra distrikt, tillsammans ska vi se till att ni får ännu fler och bättre ledare för att kunna ta hand om alla som nu vill börja spela. Logga in på www.basketutbildning.se. Här finns det även mer info om ekonomiskt stöd för utbildning som din förening kan erhålla.

Anläggningsfrågan är minst lika viktig och i många delar av Sverige akut.
Se här för ett steg på vägen som har genomförts för att skapa möjligheter för flera anläggningar: https://whitearkitekter.com/se/forskning-utveckling/framtidens-idrottshall/

Den nya U15-landslagsverksamheten är nu på gång. Under sportlovstider kommer förbundet att samla cirka 30 pojkar och 30 flickor med en stab på sex väldigt erfarna landslagstränare. Dessa kan bli grunden till de nya landslagen, men kom ihåg att den viktigaste spelarutbildningen pågår varje dag, i förening. Det är genom att erbjuda spelare en rolig och utvecklande verksamhet som vi får bra landslagsspelare.

Säsongen inleddes även med ett omskrivet disciplinärende mellan två spelare. Vi har gått igenom en sommar med Roundtable Talks som visar upp varför det är så viktigt med en levande värdegrund, varför våra värderingar ”se hela människa”, våga ta ställning” och ”olikheter är vägen till framgång” ska och måste vara centrala i allt vi gör. Det gäller alla inom Svensk Basket. I just detta fall kunde disciplinnämnden, som är helt fristående från övriga SBBF, inte styrka exakt vad som sades och ord stod mot ord. Därför friades båda spelare.

Hör av dig! 
Hör gärna av dig om du undrar något eller vill diskutera något. Vi syns förhoppningsvis i hallarna, annars kan du alltid nå mig på This is a mailto link

Susanne Jidesten
Ordförande Svenska Basketbollförbundet

Skribent: Susanne Jidesten
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info