Hoppa till sidans innehåll

BK Vråken: Välkomna till RM

19 OKT 2012 14:05
RM står för riksmästerskap, tidigare hette det USM (Ungdoms SM). Det är en ungdomsturnering för klubblag som kämpar om att få kalla sig riksmästare i sin åldersklass. Det är få lag från Norrbotten som har klarat den uppgiften.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2013 11:42

Lite slarvigt gick jag igenom forntida medaljörer både på herr- och damsidan i U15 & U16 och såg att endast fem gånger har ett lag från Norrbotten tagit medalj och den ädlaste medaljen har ett Luleålag bara tagit hem en gång. Det var Luleå Stars flickor födda -93 som säsongen 2007/2008 lyckades med den bedriften.

Ser vi på alla deltagande föreningar här i Luleå under denna HU15 RM helg, är det Alvik som stoltserar med hela 15 medaljer genom åren, varav fem guld. Jämtlands flickor födda -77 tog en silver respektive bronspeng säsongen 92/93 och 93/94. Inga tidigare medaljer finns registrerade för varken Sundsvall eller Vråken.

Under min egen blygsamma karriär med Gammelstad, som då hette Falken, ansåg vi oss själva som topp fem i Sverige. Vi presterade inget i RM men i min årgång -69 fanns det ett suveränt lag, IFK Råneå. Säsongen 84/85 kom de trea i RM. Vi förlorade som minst med fem poäng mot Råneå. IFK Råneå förlorade semifinalen i RM men vann matchen om 3-4:e pris, så med de resultaten ansåg vi oss vara topplag i Sverige. Trots att vi aldrig kunde bevisa det.

Men allt detta är forntid nu och det är dags att skriva ny baskethistoria. Kanske får vi se någon av dessa lag i ”Final four” till våren kämpande om de ädlaste medaljerna. Vi önskar alla lag lycka till och välkomna till Luleå och den anrika Tunahallen. Tunahallen kanske inte ser mycket ut för världen men den har fostrat många spelare och coacher genom åren. För att nämna några nu aktiva i högsta ligan: Frida Aili, Anna-Lisa Vestin och Allis Nyström alla i Northland, samt Northlands coach Micke Johansson. I LF har vi Samir Ali. I 08 Stockholm coachar Tommie Hansson och i Undominate Basket (Umeå) har vi coach Mikael Blomqvist och slutligen i Visby Ladies spelar Eva Hägg-Myntti. Tittar vi bakåt kan vi nämna namn som Håkan Larsson och Ulrika Nilsson, båda har det varit Vråkare och har haft Tunahallen som sin hemmahall.

Så välkomna till Luleå och till Tunahallen, nu skriver vi ny baskethistoria. Må bästa lag vinna!

Skrivit av: Patrik Lindgren, lagledare BK Vråken 

Skribent: Patrik Lindgren, BK Vråken

 

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle