Hoppa till sidans innehåll
Foto: Rikard Aspegren

Krönika: RM är en upplevelse

18 OKT 2013 15:54
Det som nu heter Riksmästerskap hette förut Ungdoms-SM. Namnbytet har av många klassats som ganska larvigt och många använder fortfarande Ungdoms-SM som term för att beskriva RM. Jag ser dock namnbytet som en viktig signal.
  • Skapad: 18 OKT 2013 15:54

För i och med namnbytet blev det också ett nytt förhållningsätt till vad RM skulle vara, det skulle vara en större bredd, jämnare matcher och en större upplevelse för alla som deltar.

Kanske har min positiva inställning till RM att göra med att första året som det bytte namn till RM också var min första upplevelse av någon form av riksturnering som coach och att min första bekantskap med RM var så pass bra.  Vi åkte upp till Umeå med 15 killar, vi roterade med vilka som fick vila i matcherna, de som inte spelade filmade matcherna och gjorde dessutom intervjuer efteråt.

Det var med en otrolig gästfrihet som vi blev bemötta av KFUM Umeå.  Det var speaker (även om Gustav Pettersson hade komiskt svårt att uttala Sahibzada), det var musik under uppvärmningen, det var frukt i det uppmärkta omklädningsrummet, som vi fick höra av den trevliga kvinnan som tog hand om oss, var vårt omklädningsrum hela helgen. Alla förstod att nu var det inte frågan om den vanliga serielunken.  De spelades också en match i Basketligan dam under helgen, även de ett positivt inslag, speciellt för ett gäng 16-åriga killar som mest tittar på NBA. Det var tajt om tid efter sista matchen under helgen tills flyget skulle gå från Umeå flygplats. Inga problem sa KFUM Umeå och körde hela laget från hallen direkt till flygplatsen. Det var en upplevelse.

På den vägen har det fortsatt, jag har fått uppleva tre Final Four som alla tre varit tre proffsiga arrangemang.  Men det är inte där intrycken har varit som störst istället är det när man ställs mot Gladan i Luleå, eller får gå in på röda mattan till Fribergahallen och känna glädjen hos en hel klubb.  När Täby har åkt med hela föräldraskaran till Luleå eller när Atena bjuder alla coacher på fika i Åkeshovshallen eller den där familjära stämningen i Byängshallen.

Jag kommer ihåg väldigt få resultat från de senaste tre senast RM, jag kommer ihåg väldigt många resor, skratt, människor, diskussioner, känslor och upplevelser.

Skribent: Rikard Aspegren

 

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle