Hoppa till sidans innehåll

Norrköping blir värd för Final Four

14 NOV 2016 14:50
Svenska Basketbollförbundet har beslutat att förlägga slutspelet för USM och RM i Norrköping de närmaste tre åren. Avtalet löper på ett år med option på två års förlängning.
  • Skapad: 14 NOV 2016 14:50

–    Vi från Norrköping Dolphins är väldigt glada att, tillsammans med Svenska Basketbollförbundet och Norrköpings Kommun, få medverka till ett av de mest spännande evenemangen vi har i Svensk basket. Med vår eminenta arena som bas och vår erfarenhet som förening att organisera stora turneringar, ser vi fram emot att välkomna hela Sveriges ungdomselit, för att under en helg tävla och leva basket. Vi vill tillsammans skapa en "bubblande" Stadium Arena och en basketfest som perfekt avslutning på säsongen, säger Lars Johansson, Klubbdirektör Norrköping Dolphins.

Ifjol var det första året som slutspelet, Final Four, för både USM (U17 och U19) och RM (U15 och U16) slogs ihop och spelades samtidigt på samma plats. Det spelades i Huskvarna och var en succé, mycket tack vare ett väldigt bra värdskap. Inför detta år var flera kommuner med och ville arrangera evenemanget. Valet föll till slut på Norrköping som presenterade en mycket intressant helhetslösning med Stadium Arena i fokus.

–   För Norrköping som stad så är det givetvis oerhört kul att Svenska Basketbollförbundet ger oss förtroendet och förlägger sitt U-SM i Norrköping under kommande år. Det stärker bilden av att vi är en framgångsrik evenemangsstad och inte minst att vi har en väldigt duktig och erkänd förening i Norrköping Dolphins. Det betyder givetvis även mycket för näringslivet och inte minst för stadens hotell, restauranger och handel att vi får möjligheten välkomna spelare, ledare och medföljare under en hel helg tre år på rad, säger Stefan Papangelis, VD Upplev Norrköping AB. 

USM och RM är tävlingar som stadigt växer och speglar basketens starka frammarsch med målet att vara den lagbollsport som växer mest till 2020. I år har totalt 187 lag anmält sig till de båda tävlingarna, en ökning med 10% från föregående år. Sedan säsongen 2011-2012 har antalet anmälda lag gått upp med hela 25%.

–   Norrköping presenterade ett koncept som gör att vi kan lyfta slutspelet ytterligare. Sedan tidigare finns ju en fantastisk basketarena och basketkultur i staden men det som fick bägaren att tippa över var kommunens engagemang, säger Henrik Smedberg på Svenska Basketbollförbundet. 

Till Final Four kvalificerar sig de fyra lag i varje ålderskategori som lyckats bäst i de sju kvalomgångar – tre i USM, fyra i RM – som genomförs under säsongen. Det innebär att det är totalt 32 lag som gör upp om de 8 pokalerna och övriga medaljer i Final Four. En riktig basketfest!

SBBF vill också passa på att tacka Wetterbygden Basket för fantastiska arrangemang de senaste åren i Huskvarna.

Vi ses i Norrköping 12-14 maj! 

Skribent: Elin Hernerfors
E-post: Adressen Gömd

 

 

facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 

Basketapp
appstoreGoogle