× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / SPELA / Rullstolsbasket

Rullstolsbasket

Rullstolsbasket är en av de största och mest kända parasporterna i världen. Det finns flera professionella ligor i världen och det är en högstatusturnering i Paralympics.

Rullstolsbasket har spelats sedan 1956 i Sverige. Under 60-talet bildades fyra herrlag samt ett damlag. Samtliga lag i Stockholmsområdet.
Rullstolsbasketen har sorterat under Handikappförbundets organisation ända tills 1994 då Rullstol blev medlem i det Svenska Basketbollförbundet.
1970 togs det första landslaget ut inför de olympiska spelen 1972 då Sverige placerade sig på sjätte plats.

I stort sett spelas rullstolsbasket med samma regler som "ståbasket" (enligt FIBA:s regler). Det finns dock vissa regler som är annorlunda. De flesta gäller hur man hanterar stolen och stolens utrustning.


Spelarna klassificeras efter handikapp i grupper mellan 1 och 4,5 poäng (inklusive halvpoäng). Lägsta poäng (1) för spelare som är förlamade från bröstkorgen och högsta poäng (4,5) för spelare som är lätt förlamade och friska.

Under en rullstolsmatch får ett landslag ha totalt 14 poäng på spelplanen samtidigt, men under SM får lag ha totalt 15 poäng.

Vill du starta rulllstolsbasket där du bor? Titta på detta webbinarium: